Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vajon meddig érnek a szálak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Strache botrányt követően érdekes, ha megnézzük, miféle párhuzamos valóságot hozott létre a kormáynsajtó azért, hogy megpróbálja Strachét úgy beállítani, mint egy ártatlan bárányt, akit a gonosz politikusok tőrbe csaltak. Egyetlen kormánypárti portál sem képes elegedni az ügyet, hiszen Orbán egykori szövetségeséről van szó, nem mellesleg a videófelvételen Orbán neve is szóba kerül. Ezt persze jótékonyan „kifelejti” az összes propaganda hírportál, így erről a drága szavazók sajnos nem tájékozódnak, hisz amit az Index, HVG, 24.hu ír, az bizony álhír, sorosista hazugság, amelyet élből visszautasítanak. Azt pedig várhatjuk, hogy az MTI, vagy épp a Hirado.hu valaha is érdemben be fog számolni az ügy részeleteiről.

Orbán szövetségese valami olyannal bukott le, amit egyébként idehaza minden gond nélkül meghúzott a Fidesz. Ott viszont nem volt sem videókamera, sem pedig egy diktafon, ami felvehette volna az üzlet részeleteit, így azokból soha nem is lett ügy. Bár az is lehet, hogy még ha létezik is ilyen felvétel, annak az égadta világon semmilyen következménye nem lett volna sem Orbánra, sem pedig hatalmára. Mikor volt olyan utoljára, hogy egy kormánypárti politikus belebukott egy botrányba? Pedig botrányok voltak bőven. Rogán, Farkas, Lázár, Kósa és még lehetne sorolni azok neveit, akik egy normálisan működő, demokratikus országban ma már vélhetően a rácsok mögött ülnének. De nem itthon.

Miközben az osztrák kormány 2 nap alatt bukott bele a botrányba – amely tökéletesen mutatja annak súlyát –, addig a magyar kormány még azt sem képes elfogadni, hogy ez megtörténhet. Számukra nem az a fontos, hogy azon a videón mi hangzik el, hanem hogy ki volt a felvétel elkészítője, kinek dolgozik és miért csak most, az EP választások előtt egy héttel került nyilvánosságra. Őket nem az egyértelmű törvénysértés érdekli – amiért nem mellesleg még az is lehet, hogy Strache börtönbe kerül –, hanem az, hogy ki volt az, aki erről lerántotta a leplet. Nem emlékszem, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét követően olyan veszettül érdekelte volna őket, hogy ki volt a kiszivárogtató. Az akkor felháborította őket, hiszen abból politikai hasznuk volt. Strache esetében azonban a másik oldalra kerültek, ezért a valóság meghajlításával próbálják elvenni a történet élét.

A gond csak az, hogy Ausztriában nem holmi Polt Péterek vizsgálódnak, hanem még független nyomozók és ügyészek, akik nem a kormánypárttól kapják a fizetésüket. A Fidesz és annak politikusai tehát siránkozhatnak naphosszat, ha nagyon szeretnének, azonban nekik ráhatásuk a történetre nem lesz. Strache lebukott és ezzel Orbán egy szövetségesének búcsút mondhat. Nem mellesleg – mivel a videófelvétel teljes egészében még nem került nyilvánosságra, csupán annak részletei –, még az is lehet, hogy pikánsabb részletek is kiderülnek az ügy kapcsán. Az MSZP pedig már élve a helyzettel meg is próbálkozik azzal, hogy politikai hasznot szerezzen az ügyből. Ez ilyenkor szinte természetes, de lássuk, miről van szó pontosabban:

Az osztrák hatóságokhoz fordul az MSZP-Párbeszéd, hogy Orbán Viktor és a Strache osztrák alkancellár botrányában is érintett korábbi Népszabadság-tulajdonos, Heinrich Pecina közös üzelmeit derítsék fel – jelentette be Ujhelyi István és Tordai Bence hétfői sajtótájékoztatójukon.

Ez már egy olyan ügy lehet, amely komolyan érinti Orbán Viktort, ugyanis ha az osztrák ügyészség valóban vizsgálatot indít, bőven lesz miért felelősségre vonni az érintetteket. Polt Péter az egyetlen oka annak, hogy ma Magyarországon, fideszesként azt tesz az ember, amit csak akar. Egy független ügyészség általi vizsgálat komoly gondba sodorhatja Orbánt és üzletfeleit, akiknek köszönhetően gond nélkül ki tudta építeni az egész országot behálózó propaganda-médiáját. Enélkül ma – vélhetően – a Fidesz sehol sem lenne, hiszen a hazugsággyárak segítsége nélkül képtelenség lett volna ennyi ember agyát átmosni. Érdemes megvárni a következő napok fejleményeit és azt, hogy meddig érnek el a szálak. Heinrich Pecina nevének felbukkanása még gondot okozhat a mindig tisztán játszó és demokratikus módon kormányzó Orbán Viktornak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.