Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Védelmezők – első rész

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olyan sokan akarnak manapság a védelmezőim lenni, hogy többen vannak már, mint a nővérek a magyar kórházakban. Vagy a tanárok a magyar iskolákban. Vagy a tisztességes emberek a magyar közéletben. (Tisztelet a kivételnek, mint mindig.)

És már olyan nagyon unom, hogy ezt kell hallgatnom! Tudom, nem kötelező odafigyelni, akár a homokba is dughatom a fejem, vagy forró ólmot önthetek a fülembe – valahogy ezek közül egyik megoldás sem az enyém. Egyszer valaki azt mondta, ha meg akarsz küzdeni az ellenfeleddel, ismerned kell a módszereit. Én igyekszem megismerni, amennyire a gyomrom engedi. Mert hányás közben nem tudok ismerkedni, most még nem. A szemléletbeli ellenfeleim (már akinek van közülük bármilyen szemlélete sajátzseb-mantrán kívül)  módszerei viszont leginkább semmi mást nem jelentenek, mint hazugságot, mások lejáratását,  saját mellük döngetését – leöntve a hon- és egyéb védelem mézes mázával. Ami nagy adagban konkrétan hányingert vált ki, és úgy látom, nem csak nálam.

Nekiálltam egy kicsit kutakodni a múltban, mert úgy rémlett, hangzottak már el hasonló nagy lózungok, sokféle sehonnai bitang embertől, és a cselekedeteiket megőrizték a „pártatlan” történelem-írók. (Ki tudja, a mai magyar valóság ki által és hogyan lesz megörökítve? Mit fog tudni a ma történéseiről, például az unokám?)

Valamiért elsőnek Néró, római császár jutott eszembe. Persze, semmilyen hasonlatosság a mai elmebeteg politikusokhoz nem véletlen, róluk ugrott be elsőnek a neve. Nérónak a saját költészete volt a mániája, és ha valaki nem ájult el a verseitől, az csúnyán végezte. A sportokat is szerette, még Olimpiai játékokon is indult. Ahol egyedüli résztvevőként megnyerte a kocsihajtást. Ismerős? – kérdezné Hofi, a maga utánozhatatlan hangsúlyával. Na jó, ma pályázatokon kell indulni. Egyedül, császári bohócként – és tuti a nyerés.

Visszatérek a védelmezésre. Néró császár idejében is sok volt a gond. Nem csak a mindennapi orgiák, a féktelen dorbézolás – ismerős? -, Seneca költő meggyilkoltatása, a nem segget nyalók likvidálása – még egy új szekta is felütötte a fejét. A keresztényeké. Akiktől Nérónak meg kellett védelmeznie Rómát, így egyszerűen felgyújtatta a várost. Miután nem tudjuk pontosan, ekkorra mennyire volt beszámítható, ami talán soha nem volt, tételezzük fel, hogy valójában csak „a nyomornegyedeket akarta megszüntetni, melyek elcsúfították a város képét”. Háááát…..

Leégett a Római Birodalom fővárosának nagy része, i.u. 64 júliusában. Mindeközben – Cassius Dio szerint – Néró császár színpadi öltözékben, a lángokban gyönyörkedve, saját eposzát szavalta, amelynek „Trója kirablása” volt a címe.

Megvédte Rómát a keresztényektől. Az áldozatok között volt Péter apostol is.

Ma Szent Péter bazilikája a Vatikán központja, a mai Róma leglátogatottabb és egyben a kereszténység legszentebb helye. Sikerült a városnak túlélnie a saját nagy védelmezőjét, bár rettenetes áron.

És akkor most nekünk mennyit kell várnunk, hogy túléljük az új, önjelölt védelmezőket?

Folyt. köv…

Horn Anna