Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már komolyan itt tartunk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Czunyiné Bertalan Judit fideszes parlamenti képviselő ki tudja milyen oknál fogva, de átadott egy még a múlt században használt IFA tűzoltóautót – vagy ahogy ezeket nevezni szokás: tűzoltófecskendőt – a Bábolnai Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Ez azonban önmagában még nem lenne elég nevetséges, ezért hát kivezényelték a fél egyházmegyét, egy pár helyi politikust és egy embert is, aki Szent Flóriánt, a tűzoltók védőszentjét ábrázoló abrosz méretű zászlót tartott a gépjármű elé, amit aztán egy pap dicsőségesen fel is szentelt. A kép, mely időközben körbejárta a hazai internetet, tökéletes látlelete a mai Magyarországnak, ahol már annak is örülni kell, ha egy múlt században használatos tűzoltóautóval gazdagodik egy parancsnokság.

Amikor a képet megláttam, azt hittem valaki hülyéskedik, ugyanis még én sem gondoltam volna azt, hogy hasonló előfordulhat Magyarországon. De persze ezúttal is tévedtem. Minden, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt – a Kádár-rendszert követően természetesen –, az a mai mindennapok része. A hazai munkavállalók kénytelenek beérni a legócskább, leglestrapáltabb szeméttel, amit nem csak úgy mellékesen, minden sajtóvisszhangtól mentesen kapnak meg, aztán csináljanak vele amit akarnak, hanem egy állampárt ceremónia keretében, szinte kötelezően elvárt örömkönnyek közepette kénytelenek átvenni. Az ő kéréseiket, igényeiket és véleményüket teljesen figyelmen kívül hagyva sóznak rájuk valami leselejtezett, már senkinek nem kellő ócskavasat.

Ugyanezt tették a hivatásos tűzoltókkal is, akik noha nem múlt századi ifákkal, hanem modern kori, a kormányzat által kiválasztott hasznavehetetlen roncshalmazokkal kénytelenek becsülettel végezni napi feladataikat. A gond csak az, hogy ezek az emberek éhbérért kockáztatják az életüket mindannyiunkért, de még annyira sem volt hajlandó a kormányzat, hogy komolyan vegye az ő szakmai véleményüket arról, hogy milyen tűzoltóautókra cseréljék le az állományt. Ugyanez történhetett Bábolnán is, ahol Czunyiné olyan diadalittasan adta át azt a keletnémet csodát, mintha legalábbis 1970-ben járnánk, a Kádár-korszak csúcsán, amikor mindennek örülni kellett, amit hazaszerető kormányunk ajándékozott.

Olyan nevetségesen szánalmas ez az egész, hogy szavakat is nehéz találni rá. Miközben ugyanis a kormányzat egy előre kitalált terv keretében milliárdokkal károsítja meg a magyarokat, arra már nem marad pénz, hogy ne tegyék nevetség tárgyává a mentősöket vagy a tűzoltókat. Vélhetően Orbán Viktor egy magánrepülős, focinézős utazása többe kerül, mint ez a hatalmas csinnadrattával és felszenteléssel átadott IFA, de valamiért ez mégsem visszás sok szavazó számára. Hálálkodnak, örülnek annak, hogy a kormány megszánta őket és rájuk sózott valamit. Egyszerűen borzasztó az, hogy idáig süllyedtünk.

Legközelebb milyen eszközöket adnak majd át? Lada Nivákat a határőrségnek, esetleg 1200-as Ladákat a rendőrségnek? Felkészülhetünk a Nysa mentőautók érkezésére, amiket szintén felszentel a fél egyházmegye? Komolyan mondom, szívesen nevetnék ezen az egészen, de már nem megy. Nem megy, mert már régen nem vicces az, hogy közel 10 millió embert néznek hülyének úgy, hogy a mi pénzünkből dőzsölnek nap mint nap. Czunyiné pedig inkább vonuljon a háttérbe, azt hiszem ugyanis elég jól elvoltunk nélküle eddig is. Büszkélkedjenek majd akkor, ha valóban lesz miért, ha nem egy ezer éves IFA-t, hanem egy modern, a kor követelményeinek megfelelő tűzoltóautót, vagy mentőautót adnak át, amelyet nem az Európai Unió fizetett 100%-ban, hanem az állami költségvetésből finanszírozták azt.

Akkor majd lesz minek örülni, de addig sem lenne baj, ha háttérbe vonulna minden ilyen saját magát promotáló, de az embereket hülyének néző haszontalan politikus.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.