Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert az asszisztálás nem segít

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik – ha nem is országos szinten, de legalább helyenként – kezd az embereknek megjönni az esze és végre feleszméltek: ha változást szeretnének, ahhoz nekik kell megtenniük az első lépéseket. Ez történt az Audi sztrájk esetében, ami egy országos láncreakciót indított el és ha átgondolnák a hazai orvosok és nővérek, akkor ugyanez történne a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központban történteket követően is. Ott ugyanis végre valami olyat tett 84 orvos, amit már eddig is megtehettek volna, ha nem próbálják a végsőkig segíteni a lepusztulóban lévő kórház vezetését. Azonban a héten kiderült, a közalkalmazotti státuszban levő aneszteziológusok többet keresnek, mint a baleseti sebészek, ez szerintük pedig felháborító, ezért levelet írtak a kórház vezetőségének, amiben korábbi bérük altatóorvosi szintre emelését kérték.

Ezt természetesen a kórház vezetése visszautasította, mondván, nincs erre keret, ugyanis már így is tartozásuk van az állam felé. Több sem kellett a feldühödött orvosoknak, felmondták az önként vállalt túlmunkát, illetve – mint azt Kunetz Zsombor megtudta -, az eddig hallgatólagosan elnézett szabálytalanságokban a továbbiakban nem fognak részt venni. Ha itt valaki komolytalan apróságokra gondolna, az nagyon gyorsan felejtse el, ugyanis Kunetz szerint a következő is a kórház mindennapjainak része volt:

a továbbiakban nem engedik, hogy szakvizsgával nem rendelkező kollégák önállóan, szakorvosi felügyelet nélkül operáljanak

Itt egyszerűen képtelen vagyok szó nélkül elmenni amellett, hogy ezek szerint eddig minden gond nélkül operálhattak szakvizsgával nem rendelkező sebészek, szakorvosti felügyelet nélkül. Értem én, hogy költséghatékonyság és a magyar ember feltalálja magát, de ezt mégis hogy a jó büdös életben képzelik? Komolyan úgy gondolták eddig – ha nem derül ki, hogy az altatóorvosok többet keresnek mint ők, akkor ez a már bevett szokás tovább folyatódott volna minden gond nélkül – hogy ez egy elfogadható döntés? Itt már nem arról van szó, hogy orvosi köpeny helyett kukászsákba öltözik a műtős, vagy egy átalakított bevásárlókocsi jelenti a gyermekosztály hordágyát, hanem arról, hogy szakvizsgával nem rendelkező emberek műtenek embereket. Erre egyszerűen nincs és nem is létezhet épeszű magyarázat.

Ha ehhez nem aszisztálnának, akkor a kormány sem tehetne úgy immár évek óta, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Ha a hibák beismerése helyett és a rendszer esetleges összeomlása helyett nem azzal foglalkoztak volna, hogy valahogy, de a felszínen tartsák a hazai egészségügyet, akkor ma már lehet, hogy egy jobb világban élnénk. Igen, az összeomlást követő hetekben, hónapokban nagyon nehéz lenne, de azt követően újjá lehetne építeni a rendszert, azonban ha soha nem jutunk el a rombolás fáziásig, mert mindig toldozunk és foltozunk, akkor örökre egy omladozó, rothadó egészségügyért fogunk fizetni, ahova már meghalni jár az emberek többsége.

Ezt végre – még ha csak egy bérvita okán is – de a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ orvosai meglépték. Az önként vállalt túlóraszerződés felmondása mellett ugyanis elmondták azt is, hogy ezentúl kínosan ügyelni fognak a szabályok pontos betartására, ami vélhetően – már ha a kormány nem képes addig lekenyerezni őket egy fizetésemeléssel – meg fogja bénítani a kórház ezen részlegét. A döntés jó, még akkor is, ha ez nem egy őszinte és önzetlen cselekedet. Ha azonban képes a sort elindítani és tudtára adni a legtöbb, a tönk szélén álló magyarországi kórház dolgozójának, hogy van módszer arra, hogy térdre kényszerítsék a minisztériumot, ha meg nem is lehet bocsájtani az eddigi asszisztálást, mégis kozemtikázni tudja azt. Ott tartunk ugyanis, hogy már mindegy hogyan, csak történjen már valami változás, mert a jelenlegi állapotok fenntarthatatlanok.

Eddig is mondták sokan, hogy a különböző intézményekben dolgozók megtehetnék azt, hogy minden szabályt szigorúan betartva megbéníthatnák a fél országot, amely térdre kényszeríthetné a hatalmat, de valahogy mindig sikerül letörni a lelkesedést és megalkuszunk. Egy kis béremelés – de legalábbis annak ígérete – egy fél disznó, vagy egy kis karácsonyi extra jövedelem. A lényeg, hogy sikeresen letörjék a lázongásokat és lakatot tegyenek azok szájára, akik hangadói egy változásnak. Ez eddig kivétel nélkül sikerrel járt a kormányzat részéről, a kérdés az, hogy ezúttal is erről lesz-e szó, vagy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ orvosai képesek a végsőkig kitartani és az Audi sztrájkhoz hasonlóan alapot szolgáltatni ahhoz, hogy a legtöbb hazai intézet dolgozói csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.