Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Drága és haszontalan, de a miénk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már mi is szót ejtettünk róla párszor, de nem lehet elégszer: Mészáros Lőrinc – nem túl nagy meglepetésre, az egyik cégével a sok száz közül – részt vesz a Belgrád-Budapest vasútvonal 750 milliárd forintos felújításában. Azt hiszem, nem sokan kételkedtek abban, hogy véletlenül nem pont Orbán Viktor kedvenc oligarcha-strómanja kapja meg ezt a megbízást a kínai cégekkel konzorciumban. A Szijjártó által Kínában bejelentett döntéskor azonban Mészáros neve még nem került elő, később mégis beismerték, hogy a felcsúti gázszerelő is érdekelt a dologban. A beismerés pedig szombaton odáig fajult, hogy az RTL Klub híradójának Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója is nyilatkozott, aki a következőt mondta az üggyel kapcsolatban:

Itt nem a tulajdonosi háttéren van a hangsúly, hanem a cégek felkészültségén és azon a vállaláson, amit a beruházás érdekében tesznek.

Vagyis szó sincs arról, hogy Orbán Viktor strómánjának előre leoszották volna a megbízást, kizárólag szakmai alapon döntöttek arról, hogy a gázszerelő egyik cége vehessen részt a felújításban. A csatorna híradójának az Innovációs és Technológiai Minisztérium elmondta, a nyílt eljárásban összesen 32 cég érdeklődött, ebből azonban mindössze 2 konzorcium adott érvényes árajánlatot, ebből pedig a jobb ár/érték arányút kiválasztva esett a választás a Mészáros-féle pályázatra. Ezek után kíváncsi voltam arra, hogy milyen szakmai háttérrel rendelkezik, a stróman cége, az RM INTERNATIONAL ZRT. Lássuk azokat az okokat, amelyek miatt pont erre a nagy hagyományú cégre esett a választás:

Forrás: Céginfó

Tehát mint az az adatokból is kiderül, a cég nincs még másfél éves sem, amellett hogy a ceginformacio.hu adatai szerint 5 millió forintos alaptőke mellett 2 alkalmazottat foglalkoztatva – emellé jár 3 menedzser is – 0 forint bevételt termelt. Ez mégsem volt gond a pályázatot elbírálók számára, hisz vélhetően Mészáros maga a garancia arra, hogy amibe csak belevág, az el is készül. Noha szinte soha nem időben és nem annyi pénzért, amennyiért előzetesen megállapodtak, de elkészül. Lássuk, hogy is néz ki a cég igazgatósági tagjainak névsora:

  • Mészáros Lőrinc nagyobbik lánya, Mészáros Beatrix
  • Homlok Zsolt, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. korábbi ügyvezetője (a kisebbik Mészáros-lány, Ágnes férje)
  • az R-Kordot vezető Csűrös Sándor.

Utóbbi egy olyan, szintén Mészáros által birtokolt cég, amely több milliárd forintos árbevételt termel évente. Ez azonban igen nagy valószínűséggel nem lett volna megfelelő arra, hogy nemzetközi üzletet is lebonyolítson, így hát a felcsúti stróman még időben kapcsolt és létrehozta a családi céget, amely már gond nélkül pályázhatott a jelenleg 750 milliárd forintosra becsület felújításra. Lesz az 1500 milliárd is, attól tartok. Ez egyébként az első becslések szerint 472 milliárd forintba került volna, aztán a tenderkiírás alkalmával már 550 milliárdra kúszott fel, most pedig már ezt is jócskán túlszárnyalva járunk 750 milliárd forintnál. Hogy mégis mi áll az áremelkedés mögött? Biztosan nem az, hogy egy a korábbiaknál korszerűbb vasúti pálya kerül létrehozásra, hanem inkább az, hogy a Mészáros-klán megjelent a színen és feltornázta a már amúgy is csillagászati összeget.

Viszont még az is előfordulhatna – nem fordul persze –, hogy ettől függetlenül is megéri az országnak az, hogy Belgrádot Budapesttel összekötve, Magyarország Európa kapujává válik Kína számára. Ezzel azonban már csak az a gond, hogy nem igaz, ugyanis ezt elmondhatja magáról Horvátország, Szlovénia és Németország is, amelyek kikötői a Népszavának nyilatkozó szakember szerint már most is fogadnak kínai szállítmányokat. Akkor vajon milyen valós indok állhat amögött, hogy egy hatalmas Kínai hitelfelvételt követően a magyar kormány segédkezik egy olyan vasúti pálya megépítésében, amelyre nincs is igazán szükség? Arról már nem is beszélve, hogy a jelen állás szerint legalább 130 évbe telik majd, mire megtérül a beruházás.

Ha a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása nem arra szolgál, hogy több száz milliárdot tegyen zsebre a miniszterelnök strómanja úgy, hogy azzal az ország lakosait károsítja meg, akkor mégis mire? Ha sem szakmai, sem pedig gazdasági indokok nem szólnak amellett, hogy ez az üzlet létrejöjjön, akkor mégis miért erőlteti a kormány? Hogyan lehetséges az, hogy szakmai szempontokra hivatkozva bíznak meg konzorciumban egy olyan céget a beruházás teljesítésével, amely cég még másfél éves sincs?

Nincs egyetlen olyan eleme sem ennek az üzletnek, amely ne lenne gyanús, mégis vélhetően gond nélkül létre fog jönni. A versenyhivatalt nem fogja érdekelni, az egyéb állami hatóságokat meg pláne nem. Ha valaki büntetésre számíthat, az a magyar nép, amelynek adóforintjai ismét csak egy stróman zsebében fognak kikötni anélkül, hogy ennek bármiféle valós, kézzel fogható haszna is lenne. A Belgrád-Budapest vonal felújítása nem más, mint a felcsúti kisvasút nagyban: drága és haszontalan, de a miénk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.