Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lölö, az ország ura

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amit sokan sejteni véltek, beigazolódott. Vagyis az, hogy a nemrégiben bejelentett Belgrád-Budapest vasútvonal felújításának munkálataiban a magyar oldalt – kínai cégekkel konzorciumban – Mészáros Lőrinc fogja képviselni. A 160 km-es vasúti pálya felújítása az előzetes tervek szerint 750 milliárd forintba kerül majd, ami az Index számításai szerint körülbelül 130 év múlva fog megtérülni. Ez persze akkor igaz, ha a beruházás költsége nem emelkedik meg úgy, mint minden ebben az országban. Olyan felújítás, vagy építkezés ugyanis, amely ne haladná meg sokszorosan az előzetesen becsült árat, a kormányközeli vállalkozók esetében elképzelhetetlen. Minden egyes négyzetcentimétert túláraznak, hogy ezzel növeljék a már amúgy is igen komoly hasznukat. A kérdés tehát az, hogy a 750 milliárdos felújításnak mi lesz a végső költsége? 1000 milliárd? Esetleg ennél is több?

Mészáros bizonyítottan garancia arra, hogy közpénzek milliárdjai tűnnek el, mégpedig úgy, hogy ettől véletlenül Orbán Viktor  az ő vagyona növekszik tovább. Felvásárolta már a fél országot, de az istennek sem elég. Még mindig nem. Már a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítási tervének megszellőztetését követően lehetett sejteni, hogy Mészáros valahogy meg fogja találni a módját és odaférkőzik a több száz milliárdos beruházás környékére. Mármint nem ő, hanem. Ez minden gond nélkül meg is történt, ami ugyan szinte senkit nem lephet már meg, azonban még gondba is sodorhatja a felcsúti gázszerelőt. Ez ugyanis a sok hazai üzlettől eltérően egy nemzetközi beruházás, amelyre talán már azok is rálátnak, akik még nincsenek a kormány zsebében. Itt már előfordulhat az, hogy nem lesz az a Polt Péter, aki megmenthetné Mészárost a börtöntől, hiszen itt már egy nemzetközi üzletnél derülhet ki valami olyan stikli, ami a Fidesz Magyarországán soha nem jelenthetne problémát számára.

Szijjártó persze a bejelentésében – amelyet az MTI-nek hála a teljes hazai sajtó átvett – azt nem tartotta fontosnak, hogy megemlítse Mészáros Lőrinc nevét az üzlet kapcsán, hiszen akkor netalántán még lett volna olyan, aki felháborodik. Ezzel azonban – mint ahogy Tiborcz neve sem kerül elő soha egyetlen MTI hírben sem, ahol az ő cége vásárol fel egy újabb milliárdokat érő kastélyt – gyakorlatilag súlytalanná tették az egyébként hatalmas hírértékkel bíró bejelentést. Hogy mennyire lehetett szabályos a pályáztatás, arról gondolom már most is mindenkinek megvan a véleménye, amit természetesen hamarosan cáfolni fog a kormány, hiszen csalásról szó sincs, a legjobb nyert, aki ezúton is véletlenül pont Mészáros Lőrinc. Ki más tudhatna többet egy 160 km-es vasúti pálya felújításáról, mint egy falusi gázszerelő? Teljesen hihető. Sőt, logikus is.

A meglepő az, hogy a Paks II megépítésével nem Mészárost bízták meg, hiszen ha kellett volna, arra is hipp-hopp létrehoz egy céget, amely gond nélkül, pár száz milliárd forinttal túlárazva, megépítette volna az ország legújabb atomerőművét is. Olyan mértékben kikerülhetetlenné vált az egykori felcsúti polgármester, hogy ahol megjelenik pár milliárd forint, ott ő is azonnal feltűnik, hogy mindenki elől elorozva a megbízást, újabb milliárdokkal gazdagítsa az Orbán-klán vagyonát céghálózatát.

Úgy történik nyílt színi lopás ebben az országban, hogy a legtöbben már kínunkban nevetünk az egészen, hiszen senki nem tesz semmit ez ellen. Ugyanis akik tehetnének, azok jó esetben pontosan tisztában vannak az ügy hátterével, azonban felsőbb utasításra inkább félrenéznek és nem találnak gyanúra okot adó bizonyítékokat. Intézmények tucatjai asszisztálnak a magyarok meglopásához, miközben törvénytisztelő polgárok százait vegzálják évente. A kishalakat könyörtelenül eltapossák, miközben asszisztálnak egy országos méretű oligarcha-hálózat létrehozásához, amely teljesen ellehetetleníti azok életét, akik pártpolitikától függetlenül szeretnének boldogulni Magyarországon.

Ma ez szinte már teljesen kizárt, hiszen egy jól menő, azonban a Fideszhez nem köthető cég egyik pillanatról a másikra kerülhet a hatalom célkeresztjébe, hogy aztán hónapokkal később „önként” adjon túl azon egykori vezetője. Az elmúlt évek kétharmados kormányzása tett arról, hogy ma már szinte minden hivatalban, bankban, cégben és vállalatban legalább egy tucat káder legyen, akik a hatalom parancsának engedelmeskedve lehetetlenítenek el minden egyes olyan kísérletet, amely a cég függetlenné tételére irányul. Egyszerűen már nincs kihez fordulni jogorvoslati lehetőségért, ezért is tehetnek ma meg már szinte bármit.

Hogy Mészáros vasútfelújítását melyik magyar hatóság fogja felügyelni és megvizsgálni egy esetleges panasz esetén? Érdemben semelyik, ezzel pedig pontosan tisztában van. A kérdés már csak az, hogy az ország határain túl érdekel-e majd valakit, hogy egy egykori gázszerelő cége újította fel a Belgrád-Budapest vasútvonalat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.