Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Április 26-án álljunk ki egymásért, a gyermekeink jövőjéért és a jobb oktatásért!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jogos a diákkövetelés: minőségi oktatás nélkül nem elvárható a nyelvvizsga

– Súlyos hiányosságok vannak a nyelvoktatásban: gyakori a tanárhiány, a fluktuáció, a tanári kontraszelekció, a csoportbontás hiánya; szülői jelzések szerint a tanulók 58%-a nem a tudásszintjének megfelelő képzésben részesül.

 

– A minőségi nyelvoktatás hiányában a felvételi nyelvvizsgához kötése súlyos támadás az esélyegyenlőség ellen, hiszen nagyon sok gyerek nem tanulja meg, hogyan is kell nyelvet tanulni, és ezért nem tud hatékonyan haladni.

– A Szülői Hang Közösség támogatja a diákok követelését, hogy halasszák el a felvételihez kötelező nyelvvizsgát: április 26-án álljunk ki valamennyien egymásért, a gyermekeink jövőjéért és a jobb oktatásért!

 

„Nincs elég angoltanár. Évek óta nem tudnak újat felvenni. Aki jön, az alkalmatlan és hamar távozik.” 
„Az angolt a történelemtanár vállalta be, mert van alapfokú nyelvvizsgája.” 
„Elment a némettanár év közben, azóta sincs másik (közben új tanév kezdődött).” 
„Angoltanárból 6 év alatt 5-öt fogyasztottunk el, közülük mindössze 1 volt, aki valóban tanított is angolt.” 
„Egy évig nem pedagógus tanította az angolt.”

– így szól néhány észrevétel azoktól a szülőktől, akik szembesültek a tanárhiány által sújtott iskolai nyelvoktatással. A 2018-as szülői felmérés eredményei szerint a tantárgyak közül az angol nyelv esetében a második legmagasabb a tanárhiány, ennek következtében minden iskolatípusban a szülők legalább 9%-a számolt be arról, hogy az elmúlt év során minimum két héten keresztül nem volt érdemi tanítás. A tanárhiány csupán a jéghegy csúcsa, gyakori a tanári fluktuáció, a tanári kontraszelekció, és sokan jelzik, hogy a csoportbontás hiánya hátráltatja az oktatást; korábbi részletes szülői felmérésünkből pedig kiderül: a tanulók 58%-a nem a tudásszintjének megfelelő képzésben részesül.

Miközben a szülők csupán 26%-a látja úgy, hogy közoktatásban a gyermek érettségiig eljut legalább egy középfokú nyelvvizsga megszerzéséig, a minisztérium úgy viselkedik, mint a legrosszabb fajta tanár. Ahelyett, hogy a kudarcai láttán elgondolkodna azon, hogy a saját munkáján mit kellene változtatnia, hogyan nyújthatna jobb minőségű oktatást, csak szigorítja a feltételeket. Buktat, elgáncsolja és ellehetetleníti azokat, akiket ő maga nem képes megfelelően felkészíteni, és eközben a minőségi tankönyvválaszték durva leszűkítésével tovább rontja a nyelvoktatás helyzetét.

Ilyen körülmények között a minisztérium intézkedése súlyos támadás az esélyegyenlőség ellen. Rengeteg olyan diák szorul ezzel ki a felsőoktatásból, akiknél a szülőknek nincs anyagi lehetőségük a gyenge iskolai oktatást drága nyelvtanfolyamokkal kompenzálni. Ezzel a jó anyagi körülmények között élő szülők sem lehetnek elégedettek. Még ha képesek is előnyhöz juttatni a gyermekeiket, azt súlyos áldozatok árán érhetik el. Rengeteg pénzt fizetnek ki és feláldozzák a gyermekük szabadidejét egy olyan iskolán kívüli szolgáltatásért, amit egy jól működő oktatási rendszerben iskolaidőben, ingyen is megkaphatnának.

Mire használta a minisztérium a törvény kihirdetése óta eltelt időt? Nem látjuk, milyen eredményeket tud felmutatni az oktatási kormányzat a nyelvoktatás javítása terén. Ha az oktatás vezetői nem végezték el házi feladatukat, és nem tudták biztosítani a diákok számára a színvonalas nyelvoktatást, akkor milyen alapon zárják ki a gyenge nyelvoktatásban részesülőket a felsőoktatásból?

„A nyelvoktatás kizárólag a grammatikai struktúra mentén halad, csak nagyon kis hangsúlyt kap a szóbeli kommunikáció, az önálló szövegalkotás és a fordítás egyaránt.” 
„Túlságosan nagy hangsúlyt helyeznek a helyesírásra, a nyelvi kreativitás és szóbeliség háttérbe szorul.” 
„3 évnyi nyelvtanulás után nem tud kérni egy pohár vizet vagy összerakni helyesen egy alapmondatot, ha nem látta már szó szerint a könyvben. Pedig mindig ötösöket kap.” 
„Magyar nyelven oktatnak nyelvet, nyelvtanon a hangsúly, szódolgozat az osztályzási alap, a leggyengébbhez alkalmazkodnak, ezért nem haladnak a jobbak sem, avítt eszközök stb.” 
„Évente akár többször is váltják egymást a tanárok, sajnos nem egyforma a színvonal. Van, aki csak szavakat magoltatott, mindenféle beszédhelyzetek gyakorlása nélkül.”

Gyakori, hogy az iskolában elavult módszereket alkalmaznak, túlzottan erőltetik az elméleti nyelvtant és a szavak bemagolását, miközben háttérbe szorul a valós kommunikációs helyzetek gyakorlása. Emiatt nagyon sok gyerek nem tanulja meg, hogyan is kell nyelvet tanulni, és ezért nem tud hatékonyan haladni. A megfelelő iskolai módszertan hiányában a szigorú felvételi kritérium nem hat motiválóan, inkább elrettenti a tanulókat, akik nem alaptalanul érezhetik úgy, hogy esélyük sincs teljesíteni a felvételi követelményt.

Attól, hogy a kormányzat törvényt hoz a nyelvvizsga-kötelezettségről, még nem oldódnak meg a nyelvoktatás súlyos problémái. Ne feledjük, hogy az Iparkamara, mint a nyelvvizsga-szigor egyik lelkes szószólója, elsősorban nem a magasabb képzettség támogatásában, hanem az alacsonyabb képzettséget igénylő szakmák terén jelentkező munkaerőigény rövid távú biztosításában érdekelt. Bár az egyetemek dolgát könnyítené, ha a közoktatás elvégezné a feladatát és mindenkinek biztosítaná a minőségi nyelvoktatást, a felvételi szigortól nem javul az oktatás színvonala, csak a képzésből kiszorultak száma nő. Mi felnőttek nem nézhetünk gyermekeink szemébe tiszta lelkiismerettel úgy, hogy a megfelelő tanulási feltételek biztosítása nélkül várunk el vizsgateljesítményt, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Mindezzel pedig nemcsak a gyerekek járnak rosszul, hanem az ország is elesik számtalan tehetséges és szorgalmas diák szakmai kiteljesedésétől.

Jövőt a diákoknak! Április 26-án a diákok szerveznek tüntetést azért, hogy halasszák el a felvételihez kötelező nyelvvizsgát addig, amíg az ország minden iskolájában elérhetővé nem teszik a minőségi nyelvoktatást. Van olyan szülő, aki szerencsés, mert gyermeke jó nyelvoktatásban részesül, és van sok olyan is, aki erről csak álmodhat. Április 26-án álljunk ki valamennyien egymásért, a gyermekeink jövőjéért és a jobb oktatásért!

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.