Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy Mészáros, vagy Tiborcz nyer-e az üzlettel az még kérdés, azonban az, hogy ki veszít már biztos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hónapokkal ezelőtt derült ki, hogy a fóti gyermekváros lakóinak rövid időn belül búcsút kell mondaniuk egykori otthonuknak. Az EMMI szerint ennek oka az, hogy modernebb, fejletebb lakókörnyezetbe szeretnék elhelyezni a gyermekeket, noha az eddig felmerült intézményekről ez nem mondható el. Bár sokak szerint a rendszer valóban sok helyen hibás, a fóti gyermekek jóformán erőszakkal történő szétválasztása – hiszen azt sem tudják, hol kapnak helyet – mégis egy olyan borzasztó döntés, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek egy olyan gyermek lelkére, aki már eddig is szenvedett eleget a szülei hiánya miatt. Ez azonban a kormányt nem érdekli, ők segíteni akarnak akkor is, ha ebből a segítségből – ilyen formán legalábbis biztosan – senki nem kért. A gyermekeket természetesen meg sem kérdezték arról, hogy ők mit szeretnének, mert azt a nagyok ugye egyébként is jobban tudják, gondolhatta az EMMI vezetése.

Hogy mégis, milyen következményei lehetnek annak, hogy az újonnan megtalált családjaikból (hiszen ezek a közösségek családként működtek, barátságok köttettek, testvérekre leltek egymásban)  újra kiszakítják ezeket a gyermekeket? Elég csak megnézni a híradásokat és rögtön választ kapunk. Amint ugyanis megtudták a fóti gyerekek, hogy az ország különböző pontjain lévő, sokszor borzasztó hírnévnek örvendő otthonokban helyezhetik el őket, inkább elmenekültek. Úgy gondolhatták ugyanis, hogy még az utca is jobb annál, mintha erőszakkal elszakítanák őket családjuktól – az otthon lakói számukra már azok – hogy olyan otthonokba szállítsák őket, amelyektől sokan rettegnek. Azt persze sokan találgatják, hogy mégis mi lehet a valós indok amögött, hogy a fóti gyermekvárost bezáratják, azonban amikor Szél Bernadett kikérte az erről szóló iratokat, kiderült, hogy azokat 10 évre titkosították. Vagyis gyermekek áthelyezése államtitoknak minősül, ami már önmagában is nevetséges.

A tervek és többek véleménye szerint a fóti épületet a gyermekek áthelyezése után kastéllyá kívánják alakítani, ami már egy hihetőbb indok. Nem állítom persze, de érdemes megjegyezni, hogy Tiborcz István épp valami hasonló bizniszbe vágta a fejszéjét. Sokszor romosodó, lepukkant, azonban milliárdokat érő épületeket vásárol fel ki tudja kinek a pénzéből, hogy azokat felújítva vagyonokat keressen vele. Nem lepne tehát meg az, ha Orbán Viktor drága veje felbukkanna a fóti gyermekváros környékén, hogy meglátva a nagyszerű lehetőséget az épületben, felvásárolja azt. Esetleg még ha Mészáros Lőrincet érdekli a dolog, talán ő is engedélyt kap a felső vezetéstől arra, hogy kezdjen valamit az épülettel. Neki ugyanis kastálya talán még nincs, persze tévedhetek, hiszen ki képes követni, hogy az ország legjobb gázszerelője épp mire tette rá a mancsát?

Az, hogy a fóti gyermekeknek költözniük kell, egy eldöntött tény. Az viszont még nem, hogy pontosan mikor és az sem, hogy pontosan hova helyezik el őket. Az már biztos, hogy szét fogják őket szakítani egymástól. A családok éve azonban már végetért, ezért is gondolhatták ott fent, hogy teljesen rendben van az, ha olyan gyermekek tucatjainak életét teszik tönkre, akik a sorstól már nem egy pofont kaptak eddig is. Magyarázhatják persze a minisztériumban, amivel csak akarják, elég egyértelmű, hogy mi a valóság, aminek vélhetően a 10 éves titkosítás is az oka. Ha ugyanis nem lenne mit takargatni, akkor nem is takargatnák, az ugyanis semmiféle államérdeket nem sért, hogy kiderüljön, miért zárnak be egy országos szintű intézményt, mindenféle valós magyarázat nélkül.

Sokan nyilatkoztak már az üggyel kapcsolatban, azonban egy valakit, vagy valakiket mégsem kérdezett meg eddig senki: az ott élő gyermekeket. A minisztérium eldöntötte, hogy menniük kell, legyen bármi az ő akaratunk, a kormányt nem érdekli. Igen ám, de voltak olyanok, akiket érdekelt, ezért hát egy közösségi finanszírozással létrehozott videóban el is mondják, mit szeretnének a fóti gyermekek:

Ameddig a közvélemény a témát napirenden tartja, a minisztériumnak nehezebb dolga van, nem véletlen, hogy a történet napvilágra kerülését követően a mai napig csúszik a terv megvalósítása. Az már egy másik kérdés, hogy vajon meddig halogatható az, hogy valamely kormányközeli haver vagy rokon végleg rátegye a kezét a fóti gyermekotthon épületére, azonban ameddig egy nappal is több reményt kapnak az ott lakó fiatalok, talán megéri a felszínen tartani.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.