Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Fortélyos félelem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kiskoromban sok oldalról vett körül a gondoskodó szeretet. Nagyapám azt mesélte, hogy ők azért költöztek velünk együtt (minket kitelepítettek) Magyarországra, mert látni akarták, hogy mi lesz „ebbül a lánkábul”.  És képzeld! Meglátták! És képzeld! Nekik nagy teljesítmény volt, hogy a családban én lettem az első diplomás. Na bumm. Nagy ügy. De nekik az volt, hidd el!

Hogy nekem is az lehetett? Nem is tudom. Én mindig nagy szerencsének tartottam, hogy 5-6  évesen már „ucsityelkának” (tanítónéninek ) becézett az egyik szomszédunk, s végül tényleg ucsityelka, de milyen boldog ucsityelka lettem!

Nagyon ritkán volt vendégünk a félelem. Persze olykor jött hívatlanul. Álmomban többször is megjelent. Egyszer azt álmodtam, hogy elkapott az ördög-  rendes, tisztességes szarvas, patás, fekete szőrös, piros nyelvű ördög volt. Rám vicsorgott, s azt kérdezte: – Meg fogod enni a spenótot? – Igen, ördög bácsi! Megígérem!! –  De nem tartottam be. Éjjeli zokogásomra mama felébredt, s amikor elzokogtam neki rettenetes álmomat, megvigasztalt, hogy nem kell megennem. Ő sem szereti. És gondold meg! Én észre sem vettem.

Aztán féltem az egerektől. Még a konyhaasztal tetejére is felugrottam, ha néha egy-egy kisegér besurrant egy kis eleség reményében a spájzból.

Nagyon féltem a harmadik terhességemkor. Már volt egy tündéri kisfiam, meg egy tündéri kicsi lányom. Hát mit akarok én? Pedig akár hiszed, akár nem, akartam ezt a harmadikat. Akartam! De valahogy a város összes  beteg kisgyereke éppen arrafele járt, amerre én. Családlátogatáskor is kiderült, hogy a családnak van egy járásképtelen vagy egy szellemi fogyatékos gyermeke. Verítékben úszva ébredtem gyakran éjszakánként. Féltem. Nagyon tudtam félni.

Most ha velem szembe jönne akkori énem, kinevetném. Mitől féltél, te szerencsétlen? Félelem? Az rendes, tisztességes , jóravaló félelem volt! Most …. most… most meg feltámadt a Fortélyos!

Valamikor már volt ilyen. Én csak az irodalom és a történelem  órán hallottam róla. Sőt! Ez a félelem igazgatott. Mit kérdeztél? Hogy milyen ez a félelem? Mint a köd. Szinte észrevétlenül telepedett rám. De egyre sűrűbb. Egyre átláthatatlanabb.

A héten bedobtak egy szórólapot. Egy dékás szórólapot. Nocsak, nocsak. Nem is vagyok dékás. Gyurcsányt nem szerettem.  Soha. Tényleg soha. A neje viszont szimpatikus. És Vágó Istvánt – aki a szórólap szerint idejön aláírást gyűjteni – már sok-sok éve imádtam, csodáltam!  Aztán kiderült, hogy Czeglédy Csaba is felkerült a DK listájára. Elmegyek – ígértem meg magamnak, s még a vekkert is felhúztam, el ne aludjak. A reggeli kávémat kortyolgatva láttam meg a Fészen a DK hirdetését, későbbre tették a Fórumot. Irgumburgum, kommentelek egyet – határoztam el, de előtte elkezdtem a már beírt kommenteket olvasni. És egyre jobban sajnáltam, hogy nem tudok bebújni az ágy alá. Úgy éreztem, mintha fenyegetnének.

           Milyen népszerű…😂😂😂😂Takarodjatok már a búsba! (vigyori smájl

           Na mivan vágo… Nincs kinek a szemét kilöni mocskos férgek… 👎😠

           Idióták akik aláírják

           Bukott gyurcsány talpnyalói!!!

eúrópában miért hol lenne máshol? Maga is felült ennek a dk propagandának hogy ki akarja          vezetni európából Magyarországot!!! Na ne vicceljenek maguk szerint a befektetők miért jönnek ide?? Nem csak atv meg rtl-t kéne nézni!!! hányingerem van tőlük!! Hogy melyik tv én mindegyiket nézem azèrt írom hogy aki csak azt a kettőt nézi nem tudja mi van az országban!! PL MIKOR A BMW HOGY JÖN ÈS BEJELENTETTÉK TUDJA AZ EDDIGI LEGNAGYOBB BERUHÁZÁS OTT NEM IS MONDTÁK!! HOPPÁ A FÜGGETLEN SAJTÓ

Lehet, hogy túlspiláztam.  Lehet, hogy sok mindent hallgatok, olvasok. Talán nem kéne. Aztán  rákerestem az egyik kommentelő oldalára, s nem mondhattam, hogy alaptalanul félek. De milyen más ez a félelem az évekkel ezelőtti félelmeimtől! Mit mondasz? Hogy te is érzed olykor?

Emlékszel? Meséltem annak idején neked, hogy  2006-ban narancssárga pólós ifjak jártak az utcában házról házra, s agitáltak a választásra menetelre. Hozzám nem jöttek. Pedig nem voltam soha párttag. Miért nem jöttek akkor? A Kubatov lista már akkor is működött? A férjem Népszabadságot járatott. Ezért? Vagy miért? Nem járok a fórumokra. A mai kivétel volt.

Jön a tavasz. Ködös lesz a tavasz is?

Bende Éva

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.