Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Van ahol még az a szó, hogy demokrácia, mond valamit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Orbán-kormány kezd egyre inkább túllépni a határon, melyet jelen esetben szó szerint is lehet érteni. A kormányközeli sajtó egyes szereplői egyre inkább terjeszkednek a szomszédos Szlovéniában, amely egyre jobban kezdi zavarni a helyi független sajtót. A magyar kormány azonban nem bír magával és egy újabb okot adott arra, hogy ismét csak a hazai helyzettel foglalkozzon a szlovén sajtó. Kiderült ugyanis, hogy a pár héttel ezelőtt a Mladina című újság címlapján megjelent, náciként ábrázolt Orbán Viktort a szlovéniai magyar nagykövet nem csak egy levélben ítélte el, hanem egy diplomáciai jegyzéket is átadott a szlovén nagykövetnek:

ahol arra kéri a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.

A Mladina diplomáciai forrásainak köszönhetően a nyilvánossághoz is eljutott információ pontosan megmutatja a magyar kormány elképzelését a modernkori demokráciáról. A fenti sorokat ugyanis nehéz nem úgy értelmezni, mintha a szlovéniai magyar nagykövet, Szilágyiné Bátorfi Edit ne arra kérte volna az ország vezetését, hogy cenzúrázza a magyar kormány számára kínos véleményeket. Ilyet azonban – mint az a szlovénok reakciójából is kiderült – nem fog teljesíteni a szlovén kormány, az ugyanis a sajtószabadság korlátozása lenne. A Magyar Narancs szemlézett a Mladina nemrégiben megjelent cikkéből:

A Mladina úgy tudja, a szlovén külügy válaszolt a tiltakozásra. A minisztérium kiállt a sajtó- és szólásszabadság mellett, és közölte, a kormánynak nem áll szándékában beleszólni abba, hogy mi jelenik meg a lapokban, hogy a szerkesztőségeknél ki dolgozik, ahogy a maga részéről az újságok tartalmát sem értékeli.

Ebben a reakcióban természetesen nincs semmi meglepő, mármint azok számára, akik tisztában vannak a demokráciák működésével, vagyis azzal, hogy milyen az élet Magyarországon kívül. Ez ugyanis az egyetlen lehetséges reakció egy olyan antidemokratikus kérésre, amely semmibe venné a sajtószabadság intézményét. A szlovén vezetés – annak ellenére sem, hogy Orbán Viktor és körei egyre inkább növelik befolyásukat az országban – azonban még nem indította el az országot azon a lejtőn, amelynek Magyarország már az alján található. Szintén csak a Mladina közölte a következőket szerkesztőségi cikkükben:

Egy ország, amely fel mer szólítani egy másik kormányt, hogy lépjen fel újságírók ellen, komoly biztonsági fenyegetést jelent az egész régióra.

Az újság szerkesztőségének pedig mélységesen igaza van, mellesleg nem ők voltak az elsők, akik hasonló véleményt mertek megformálni. Európai is amerikai újságok szerkesztőségeinek tucatjai, tudósok és gondolkodók százai figyelmeztették ara a közvéleményt, hogy a magyarországi helyzet egyre súlyosabb. A sajtószabadság romokban, a bírói függetlenség úgyszintén, miközben az országot egy maffiakormány vezeti és mégsem történik az égvilágon semmi. A Néppárt túl beszari volt ahhoz, hogy az EP választások előtt kizárja a Fidesz-t a soraiból, noha ők is pontosan tisztában vannak azzal, mit művel Orbán Viktor és pártja az Európai Unió területén.

A becsületnél fontosabb volt számukra a vezető pozíciójuk megtartása a parlamentben, amellyel végső soron asszisztálnak ahhoz, hogy egy ország kirablása továbbra is elfogadott legyen Európában. A fenti példa is jól mutatja azonban, hogy Orbán egyre inkább nyeregben érzi magát, ugyanis már az ország határain kívül is megpróbálkozik azzal, hogy befolyásolja és cenzúrázza a neki nem tetsző híreket. Félreértés ne essék, a szlovéniai magyar nagykövet szinte kizárt, hogy saját elhatározásból döntött a diplomáciai jegyzék elküldéséről. Arra a magyar kormány előbb rá kellett, hogy bólintson, ami tehát azt jelenti, hogy most már a külföldi sajtó befolyásolásával is meg mert próbálkozni Orbán és kormánya.

Hamarosan tehát eljöhet annak az ideje, hogy a külföldi kormányok már ne csak szóban ítéljék el a magyar kormány demokrácia-ellenes tevékenységét Európa-szerte, de tegyenek valós lépéseket is annak megakadályozására. Szlovéniában – noha messze nem ez az egyetlen ország – Orbán Viktor beavatkozott a választásokba is, amikor a szélsőjobb jelöltjét, Janez Jansát támogatta mind személyével, mind pedig anyagiakkal, amellett hogy a helyi médiában is érdekeltségeket szereztek. De épül stadion és labdarúgó akadémia is az országban, méghozzá a magyar adófizetők pénzéből.

Orbán Viktor nem titkoltan európai babérokra tör, amelynek alapjait az elmúlt években fektette le a különböző szomszédos országban. Szinte mindenhol talál olyan politikai pártot, amelynek vezetése hajlandó pénzért és támogatásért cserébe segíteni az ő európai terjeszkedését. Amennyiben ezt nem veszik észre a határon túl még időben, csúnya meglepetéssel szembesülhetnek éveken belül. Orbán kinőtte Magyarországot és egyértelműen nagyobb tervei vannak, amihez partnereket keres Európa szerte. Amennyiben sikerrel jár, úgy veszélybe sodorhatja a teljes régió sorsát, ezért is borzasztóan fontos az, hogy még időben észleljék a veszélyt azok, akik tehetnek is a terjeszkedés és rombolás megállítása érdekében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.