Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ameddig a kiváltságosok meggazdagszanak, a fél ország éhen hal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szinte nem tudunk olyan gyorsasággal beszámolni a parlamenti képviselők fizetésemeléseiről, mint ahogy azok megtörténnek. Még fel sem ocsúdtunk a februári számokból, máris megérkezett az újabb emelés! Ennek oka természetesen az országos átlagos bruttó bér változása, amely Kövér Lászlóék szerencséjére 2014-óta nem kevesebb, mint 54,9 százalékkal emelkedett, ezért hát ezt az emelkedést beépítették saját béreikbe, noha egy kicsit mintha elszámolták volna magukat. Az Mfor elemézésből ugyanis az derült ki, hogy az 54,9%-os országos átlagtól eltérő mértékben 70-77 százalékkal emelték meg saját fizetéseiket, ami számszerűen annyit jelent, hogy ma minden parlamenti képviselő bére megközelíti az 1 millió forintot. A csúcstartó természetesen az ország házmestere, Kövér László, aki nem rest 2,67 millió forintot, vagyis az országos átlagbér nyolcszorosának megfelelő összeget hazavinni.

Persze mondhatják azt sokan – várjuk ezen személyek jelentkezését -, hogy dehát a parlamenti képviselők igenis keményen megdolgoznak ezekért a fizetésekért, így nem lenne fair megkérdőjelezni azt. Amennyiben ez így is lenne, vélhetően nem is háborodna fel azon a fél ország, hogy a parlamentben bársonyszékeiken ülő politikusok egy hónap alatt keresnek annyit, mint egy szegénységben élő család talán egy év alatt sem. A helyzet azonban az, hogy ez nem is állhatna távolabb a valóságtól. A képviselők igen nagy hányada ugyanis még csak meg sem izzasztja magát azért az 1-2 millió forintért, amely fizetéseket természetesen mi, adófizetők állunk, mindannyian.

Képviselők száma pártonként, ahol a felszólalások és önálló indítványok száma a nullával egyenlő, 2019:

  • 2 Jobbik
  • 2 KDNP
  • 43 fideszes

A parlamentben ülnek olyanok is több milliós fizetésekkel, akik 2014 óta egy árva, büdös szót sem szóltak. Farkas Flórián és Kubatov Gábor is ilyenek, ennek ellenére mégsem sújtották őket fizetésmegvonással. Tették ezt ellenben azokkal, akik az egykor tisztelt házban tiltakozni mertek a rabszolgatörvény bevezetése ellen. Az ő fizetéseiket gond nélkül vonták meg, miután a házmester egyszemélyben döntött ezekrők. Az országgyűlés ma 199 képviselőnek ad munkahelyet, ami azt jelenti, hogy az, ami ott folyik munka néven, legalább havi 166 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. Ez a szám persze messze van a valóságtól, de ez a minimum amellyel megterhelik a keményen dolgozók pénztárcáját.

Ezt már csak azért is tartottam fontosnak megjegyezni, mivel a Privátbankár elemzéséből kiderült, hogy ismét emelkedett a szegénységi mutató az országban. A legrfrissebb, 2017-es adatok alapján a társadalom legalább 24,1%-a él relatív szegénységben, amit annyit jelent, hogy ezek az emberek havonta 63 645 forintból, vagy ennél kevesebből kénytelenek megélni. Hogy ez mennyire egyszerű feladat, talán az is jól mutatja, hogy minden egyes ételosztáskor óriási sorok kígyóznak azért, hogy legalább aznap ehessenek valami meleget ezek az emberek.

Fotó: MTI

Az éves szegénységi küszöb értéke 1 006 249 forint. Hogy ez miért fontos? A legkevesebbet kereső parlamenti képviselő havi bére minimum 989 700 forint. Vagyis 16 549 forint híjján annyit keres egy – talán a Parlamentet belülről még életbén nem látó – képviselő egy hónap alatt, amennyit egy a szegénységi küszöbön sínylődő keres egy év alatt. Ez vajon már a nemzeti kormányzás eredménye? Esetleg ahhoz újabb 10 évre van szüksége a kormánypártnak? Csak kérdem, mert hogy háromszor 4 év bizonyosan nem volt elegendő ahhoz a felcsúti focistának, hogy legalább az élhető körülményeket megteremtse ebben az országban.

A legnagyobb gond talán nem is azzal van, hogy léteznek szegények és tehetősebbek, hanem azzal, hogy ezek a képviselők úgy visznek haza több milliós fizetéseket, hogy annak semmilyen eredménye nincs. Nevükből adódóan ugyanis az emberek képviseletére esküdtek fel minden egyes alkalommal, amikor helyet foglaltak a parlament bársonyszékeiben. Ennek ellenére nem tettek mást az elmúlt években, mint segédkeztek egy antidemokratikus rendszer kiépítésében, amely még rosszabb helyzetbe sodorta a magyar emberek többségét. Aki pedig nem kívánt cinkostársa lenni ennek a rendszernek, azt vagy eltaposták, vagy elzavarták ebből az országból. Legyenek azok fiatalok vagy idősek, a hatalom számára nem voltak fontosak.

Ameddig tehát egy csoport lusta, a munkahelyére sokszor be sem járó képviselő fizetése folyamatosan emelkedik, addig ezzel egyidőben a szegénységben élők száma is emelkedik. Ők azonban arra nem számíthatnak, hogy a közeljövőben bárki is a segítségükre siet, a legtöbb kormány számára ugyanis a szegények sorsa egy huszadrangú kérdés. Hogy ezen mikor tervez változtatni az ország vezetése? Egyhamar biztosan nem, akkor ugyanis nem maradna pénz arra, hogy Orbán Viktor magángépeken repkedjen világszerte, sem arra, hogy drága lányának és vejének vagyona évről-évre milliárdos nagyságrendben gyarapodjon. A gazdagsághoz a szegényeken át vezet az út, a NER-lovagok felfogása szerint legalábbis biztosan.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.