Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kezdődik a tankönyvrendelés: a pedagógusokra és szülőkre hárul a minőségi tankönyvválaszték biztosítása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kezdődik a tankönyvrendelés: a pedagógusokra és szülőkre hárul a minőségi tankönyvválaszték biztosítása
Sajtóközlemény — 2019. április 2.

  • A kormányzat április 1-jén tette közzé a hivatalos tankönyvjegyzéket, melyen szinte kizárólag állami kiadású tankönyvek szerepelnek a közismereti tárgyakból.
  • Az intézkedésnek gyermekeink látják kárát: nem jutnak hozzá a minőségi taneszközökhöz, modern digitális anyagokhoz, és helyette sokszor kevésbé érdekes vagy kevéssé érthető kölcsönkönyveket kapnak; mindeközben pedig tovább nő az esélyegyenlőtlenség is.
  • Szülőként élünk jogainkkal, és ahol megtehetjük, megpróbáljuk mérsékelni a kormányzat rombolását: aktivista programunkban megkeressük gyerekeink tanárait, megkérdezzük őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, összefogunk szülőtársainkkal, és megvesszük a választott könyveket magunk.

A kormányzat április 1-jén tette közzé a hivatalos tankönyvjegyzéket, melyen szinte kizárólag állami kiadású tankönyvek szerepelnek a közismereti tárgyakból. Fekete nap ez a hazai oktatás történetében: adminisztratív módszerekkel, a pedagógiai szempontok figyelmen kívül hagyásával szorítják ki a nem állami kiadók kiadványait a magyar iskolákból. A szakmai versenyt felszámolják, holott még a miniszteri biztos Csépe Valéria szerint is ez a verseny a minőségi taneszközök titka. A valódi választékot állami monopóliumra cserélik, pedig ahogy Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke fogalmazott: „A sokszínűség nem káosz, az uniformizmus pedig nem egyenlő a renddel! A pedagógusoknak szükségük van a széles tankönyvválasztékra.”

A kormány intézkedéseinek végső soron gyermekeink látják kárát, akik így nem jutnak hozzá az őket megillető minőségi taneszközökhöz és modern digitális anyagokhoz. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke elmondta: több nagyszerűen használható tankönyv immár nem áll a tanárok rendelkezésére, és ezért kevéssé érdekes vagy kevéssé érthető a gyerekeknek a könyv.

Mire is tanítjuk mindezzel a gyermekeket? Megtanulhatják, hogy nekünk felnőtteknek az ő oktatásuk nem fontos, hiszen milliószámra maradnak használatlanok az állami tankönyvek, és helyette a gyerekek fénymásolt papírokból vagy feleslegesen és unalmas munkával lekörmölt órai jegyzetekből tanulnak. A gyerekek is látják, hogy a felnőtt társadalom becsapta őket, és a valódi ingyenesség helyett csupán kölcsönkönyveket kapnak. Azok a gyerekek, akik az év elején kézbe veszik a sokszor beleírásokkal teli használt kölcsönkönyvet, megtapasztalják, hogy az állam igazságtalan, nem gondoskodik róluk, és magukra maradnak: még a tanáraik sem tudnak segíteni nekik.

Szomorú következménye az egyentankönyvrendszernek, hogy tovább növeli az esélyegyenlőtlenséget. „Nem lehet jó ugyanaz a könyv mindenhol, az ország minden pontján, minden iskolában, minden iskolatípusban, minden gyereknek” – hívta fel a figyelmet Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke. „Az esélyegyenlőségre a differenciálás vezet, az, ha mindenki azt kapja, ami neki való, és ezáltal tud fejlődni.”

Az intézkedés nemcsak a gyerekekre, hanem a tanárokra is demotiválóan hat, hiszen szakmai önállóságuk tovább szűkül. A szabad tankönyvválasztás ellehetlenítése elsősorban épp a legelhivatottabb tanároknak jelent fájdalmas gátat, és ezzel tovább erősíti a tanári kontraszelekciót, növeli a már most is jelentős tanárhiányt. Hogyan is bízhatnánk a pedagógiai munka sikerében, ha közben még annyira sem bízunk a pedagógusokban, hogy megengednénk nekik a taneszköz szabad kiválasztását?

Az egyentankönyvek ellen szülők ezrei tiltakoznak. Szülőként élünk jogainkkal, és ahol megtehetjük, megpróbáljuk mérsékelni a kormányzat rombolását: a tanárok visszajelzése alapján saját költségen megvásároljuk a legjobbnak tartott tankönyvet. Gyermekeink most járnak iskolába, ezért nem várhatunk, és szülőként magunk próbálunk tenni gyermekeink minőségi oktatásáért. Abszurd, hogy a tanárok és szülők százezreinek azért kelljen ma Magyarországon küzdeni, azért kelljen akciót indítani, hogy a gyerekek a tanár által legjobbnak ítélt tankönyvből tanulhassanak! De a kormányzat munkáját, felelősségét szülőként nem vállalhatjuk át. Az oktatás lebutításáért, a differenciált pedagógiai kultúrát ért rombolásért  a mostani kormányzatot terheli a felelősség, amely a döntéséről nem folytatott szakmai párbeszédet, véleményét nem támasztotta alá hatástanulmányokkal; nem csoda, hogy ennek az intézkedésnek a felelősségét a kormány részéről egyetlen oktatási szakember sem vállalta.

A mai nappal a kormányzat kísérletet tesz az idő kerekének visszafordítására, és a Kádár-korszak elavult egyentankönyvrendszerét próbálja ráerőltetni a tanárok, diákok, szülők százezreire. Újabb fájdalmas emberkísérlet ez gyermekeinkkel, melynek kudarca garantálható, hiszen ahogy Gyarmathy Éva pszichológus fogalmazott, nincsen olyan, hogy „egy tökéletes tankönyv,” a legnagyobb szakértő sem tudja létrehozni, még központi akaratra sem.

Az egyre nehezebb körülmények ellenére arra kérjük a közös jövőnkért felelősséget érző pedagógusokat és szülőket, hogy a lehetőségekhez mérten próbálják mégis megtalálni a módot a differenciált oktatás feltételeinek megteremtésére, hogy ezzel megmaradjon a remény, és a minőségi oktatás csíráit egy majdani következő, jobb oktatási kormányzat idejére átmenthessük.

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.