Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már csak az a kérdés, hogy most az iskolánk vagy a könyv a katolikus?  

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

[email protected]

Tárgy: Megúsztam

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

A szerencse kegyeltje kend. Mert nincs itt. Mert a korosabbak vigyázatlanabbak. Meg hiszékenyebbek. Azt hiszik, hogy amit látnak, az az, amit látni vélnek, csak a káprázó szemük, a látásromlásuk miatt tűnik torznak. Mi, gyerekek meg jól ráfázunk, ha nem vigyázunk. Mert mi meg nem látjuk azt, amit nézünk. Érti kend? Mint most én. Csaknem.

Nem is írok én most másról, csak a megmenekülésemről, pedig lenne miről. Például itt a könyékig felgyűrt és marokra fogott intellektualitásukkal, a köztársasági évfordulók kapcsán tömegével gyilkolták a halottakat a hatalmaskodó törpék, az Izraelben kiképzett magyarmúltkivégzőosztagparancsnok milliárdos nagysága vezényletével. És mindjárt itt van a gulágozásra kilúgozott április 4- is! De nem festem az angyalt a falra, bár lehet, hogy fájintosabb lenne, mint az országalmára kacsingató turulos Lucifer szobra, amit az április 4 előzeteseként a néhány német vendégéjszaka emlékére emeltettek a turizmusfejlesztésre szánt pénzeket is bezsebelő, többszörösen tudatmódosult fiúk.

És akkor most rögvest jönnek a férfiak!

Az úgy kezdődött, hogy a dédinek szülinapja volt a hétvégén. Mindig olyat viszünk neki ajándékba, aminek örül. Fontos! Tényleg örülnie kell! És ettől az ajándékozás igen idő-, és figyelemigényes, az ár meg mellékes. Én például megkerestem az összes szemüvegét. Kend tudja, hogy ez nagy feladat, mert – ahogy írja kend-, azt az egy nyavalyás okuláréját se találja sose. Látási és olvasási gyakorlatot tartottunk a dédivel. Mi ketten. Király volt!

Én minddel a falnak mentem, a dédi az olvasó szemüvegével pedig nekem. És ekkor jött az én ajándékom! A legjobb utcai nyakba akasztós madzagot, a még tűrhető olvasó láncot kapott, mert könnyebb a ridikülből tapintással előhalászni.

A dédi pedig adott nekem viszonzásul egy könyvet a sok közül azzal, hogy ennek biztosan örülni fognak az iskolában, mert kereszt van a borítóján. Nem árt egy kis pedálozás az én szaktanári-osztályfőnöki és igazgatói-rovott múltammal. Már útközben belenéztem. Mire hazaértünk már tudtam, hogy ennek bizony nem örülnének az iskolában.

Tartalom: A korszerű demokrácia, A keresztény társadalombölcselet szempontjai, A politikai demokrácia kérdései, A szabadságjogok, A szociális demokrácia kérdései, A társadalmi szervezetek és az állam, A gazdasági demokrácia, Mezőgazdasági termelésünk újjászervezéséről

Valahogy már a fejezetcímek dallama sem passzolt ahhoz, amit manapság dúdolnak, vagy inkább bömbölnek nekem az iskolában/templomban, ezért beleolvastam az előszóba:

„Katolikus férfiaknak az Actio Catholica országos központjával kapcsolatban álló, tudományos műveltségű csoportja egy évvel ezelőtt komoly lelkiismeret vizsgálatot végzett. Bizalmas megbeszélések során súlyos kérdésekkel kívántak fenntartás nélküli őszinteséggel szembenézni.

A keresztény humanitás eszméjével ellentétben álló és az országot végveszélybe döntő, a közelmúltban uralmon volt ideológia megbukott. …(1. oldal)

…..” A tanulmányok szerzői tudják, hogy az új idők új szellemével nem állanak úgy szemben, mint álltak annak idején azok a konzervatív katolikusok, akiknek tévedései egy évszázaddal később sem csekély mértékben járultak hozzá ahhoz a feltevéshez, hogy katolikusnak lenni egyet jelent a reakció táborához való tartozással…” (9. oldal)

”Az 1918 – 19- es forradalmak utáni kereszténynek mondott politika lényegében ellenforradalommá törpült, a nagy magyar kérdésekre, szociális, gazdasági és kulturális problémákra adott forradalmi válaszok tagadásában merült ki, de maga alig kereste e problémák régóta nélkülözött megoldását. A keresztény kurzus a szó szoros értelmében –nem csupán úgy, ahogy ma úton-útfélen mindenkinek a fejéhez vagdossák- reakciós volt.” (39. oldal)  

Na, mit szól? A visszafogottabb szövegekből idéztem, nehogy véletlenül a hatásukra – mondjuk-, elkezdjen kend távirányítással téeszcsét szervezni a Lölö bácsi birtokain!

A hivatkozott idézetek a Szent István Társulat kiadásában 1946-ban megjelent „Kereszténység és demokrácia” című 144 oldalas tanulmánykötetből valók. Vajon most hová bújtak a tudós katolikus férfiak, akik megvédhetnének ennek az ide-oda térülő, pillanatnyilag református személynek a kultuszától és önkényétől?

A betűk varázsa miatt most az egyszer megúsztam. Ki gondolta, hogy a jelképek mögött néha nem az van, amit jelképez! Tudta? Gondolta volna? Már csak az a kérdés, hogy most az iskolánk vagy a könyv a katolikus?  

Bütyökfalva,2019. április 2.

Mirtill

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.