Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

LUCA AJTAJA


Az embertelen törvények miatt /Luca ajtaja 1

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedves Szalonna!

A Luca emlékére meghirdetett pályázatra küldöm, hogy mi hogyan segítettünk, segítünk egy nehéz helyzetbe került osztálytársunknak, nevezzük Rózsának.

Egy volt általános iskolai osztálytársunk az 1-2. osztályos tanítónénink lánya került nagyon nehéz helyzetbe.26.200 Ft a havi jövedelme. Ő a 2 gyerekét egyedül nevelő lányával lakik együtt. A lánynak a kevés jövedelmének a felét vonja a bank egy korábbi hitel miatt.

1971-ben végeztünk az általánosban. Ő közgazdaságit végzett, könyvelő volt a munkahelye megszűnéséig, ill. betegsége miatti munkaképtelenségéig. Ő ott maradt a faluban, volt, aki hozzám hasonlóan a fővárosba, vagy más városba került. Kb 1,5-2 szereztem tudomást a helyzetéről. Először elintéztem neki, hogy ingyen kapjon ebédet az önkormányzattól. Aztán összetrombitáltam a fb-on elérhető volt osztálytársakat, kb 5-6-an vagyunk, akik segíteni is hajlandók. Egy helyi vállalkozó segítségével elintéztük, hogy kályhát kapjon a szobájába, a vállalkozó több hónapra való tüzelőt is biztosított nekik, emberei megjavították a rosszul záródó ajtókat, kitört ablakokat, addig fűtése sem volt.

Mikor elfogyott a vállalkozó által biztosított brikett, összedobtunk pénzt tüzelőre, meleg ruhákat küldtünk neki és az unokáinak, van aki időnként tartós élelmiszert visz, küld neki, stb. Aminek külön nagyon örült, küldtünk neki könyveket, keresztrejtvényeket. Egy volt osztálytárs ajándékozott neki egy mobiltelefont és időnként ő tölti fel a kártyát. Így legalább hetenként tudunk vele beszélni, vagy ha bajban van, vagy egyedül érzi magát, megcsörgeti valamelyikünket, visszahívjuk.

Most már nem érzi magát olyan nagyon egyedül. Sajnos, olyan egészségi állapotban van, hogy még az udvarra sem tud kimenni segítség nélkül. Évek óta nem volt utcán, emberek közt. Betegsége miatt 53 %-os rokkant, de rokkant ellátást nem kaphat, mert megint csak az embertelen törvények miatt nincs meg az utolsó években a biztosítási jogviszonya, éppen emiatt az elhunyt férje után özvegyi nyugdíjat sem kaphat …..Most épp azon dolgozunk, hogy az unokái az iskolában kapjanak ingyen ebédet, mert a két gyereknek havi 12.000 Ft-ba kerülne az ebédje. Azt a lánya a levonás után, az albérlet, a rezsi kifizetése után nem tudja kifizetni. Szendvicset csomagol a gyerekeknek. Fejlődésben lévő szervezetnek szüksége lenne a minden napi meleg ebédre. Az ingyen ebéd nem jár a gyerekeknek, mert az embertelen törvény szerint túl magas a fizetése, pár száz Ft-tal meghaladja az 1 főre eső 28.500 Ft-ot. Azt nem veszik figyelembe, hogy a fizetése felét viszi a bank.

Borzasztó ilyen közvetlenül szembesülni a mai magyar nyomorral. A segítő osztálytársak többsége is a nyomor szélén táncol, van akinek havi 53.000 a rokkant járadéka, van akinek 45 év munkaviszony után 75.000 a nyugdíja, mégis segítünk, amivel tudunk. Szegény osztálytársunk nem győz hálálkodni, szégyenkezni, soha nem gondolta volna, hogy 48 év után a volt osztálytársak segítségére szorul. Akinek nincsenek hozzánk hasonló osztálytársai, azok egy ledolgozott élet után éhen halnak?! Felfoghatatlan, hogy hová jutott ez az ország, ez a világ, pár „semmi sem elég” harácsgép kisgömböc miatt. Az még felfoghatatlanabb számomra, hogy az emberek eltűrik ezt. Eltűrik, hogy ártatlan gyerekek is éhezzenek, fázzanak, megfosszák őket a gondtalan gyerekkortól. 😢

Így segitettünk, segítünk Rózsán, aki azóta szemmel láthatóan sokkal jobban érzi magát. A mi lelkünk pedig örül, hogy segíthettünk valakinek. Az külön öröm, hogy a volt tanító nénink lánya, ha élne biztos nagyon meghatódna, hogy a régen volt kis elsős, másodikos „gyerekei” törődnek a lányával.

Köszönöm, hogy meghallgattatok:

Surányi Jánosné

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.