Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hibázni lehet, hazudni nem lehet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez most egy keserves cikk lesz. Olyan igazi nemszeretem-téma, amit szívesen kikerülne az ember. Mert csak. Mert lehet úgy tenni, mintha semmi nem történt volna. Majd írnak róla mások, vagy nem írnak és elfelejtődik. Szombat este írom ezt a cikket. Eddig úgy tűnik, a második verzió működik: nem ír róla a független, ellenzéki, bárhogyan nevezett média és majd elfelejtődik. Pedig a szőnyeg alá lapátolt szemét nem tűnik el. Ott marad és bűzlik.

Ma délben megjelent egy cikk a 444.hu című portálon. Boros Juli az írásában hosszasan mesél a Veronában rendezett Családok Világkongresszusa eseményeiről, ezen belül Novák Katalin beszédéről és annak fogadtatásáról. Olyan részleteket is megtudhatunk a tudósításból, hogy mit kérdezett valaki Nováktól és ő mivel tért ki a válaszadás elől. Tehát nem egy véleménycikkről beszélünk, hanem egy tudósításról. Újságcikkről. Hírről.

Csakhogy Novák Katalin azt állítja, ő szombat délelőtt nem tarthatta meg a beszédét, mert szombat este fogja megtartani. Ezért aztán senki, sehogy nem reagálhatott rá és senki nem kérdezhette a beszéd kapcsán, ami elől ki sem térhetett. Röviden: Boros Juli hazudott. A 444.hu pedig lehozta ezt a hazugságot. Ez a propagandamédián keresztül derült ki, miután Novák Katalin ezt írta ki 13 óra körül a közösségi oldalára:

Kiváló példa a ballib hazugsággyárra ez a cikk is.

Frissítés: a fb posztom után rögtön „helyesbítettek”, elnézést kértek, és átírták a cikket teljesen. Fura módon kiderült belőle a hangulatos, részletes beszámoló arról, hogy miket mondtam, arra hogyan reagált a közönség… eddig nem is jártam a kongresszus épületében, csak ma délután megyek.

Egyetlen kommentár: a Családok Világkongresszusán Veronában ma délután fogok csak felszólalni, Matteo Salvinivel egy panelben. 
Innentől érdekes, hogy mi hangzott el tegnap az előadáson, amit meg sem tartottam, és hogy reagált az el nem hangzott előadásra a közönség…🤣

Így higgyenek el bármit ezeknek a médiumoknak!

És ott van a kulcsmondat az utolsó sorban. És az első sorban. Igen, ilyenkor pontosan ez történik. Amikor egy független portál hazudik, azzal mindenkinek árt. Főleg az olvasóknak. Itt szó sem lehetett arról, hogy egy hibás hírt vett át, figyelmetlen volt, nem ellenőrizte. Ilyesmi sajnos előfordul néha. Olyankor az ember helyesbít, bocsánatot kér, ha szükséges, megteszi a megfelelő lépéseket. Mi is publikáltunk már lopott cikket. Égett is a pofánkon a bőr. Bocsánatot kértünk az eredeti szerzőtől is, az olvasóktól is, a plagizáló illetőtől pedig azonnal megváltunk.

A 444.hu nem ezt a megoldást választotta. Eltüntették a cikket – keresővel fellelhető, de a címlapon nem, egy órával a megjelenés után már el is vermelték – bekerült egy helyesbítés és részükről le van tudva az ügy. Pedig nem kellene erre legyinteni. A 444.hu nem először csinálja szinte ugyanezt. Amikor kikerült Novák posztja, egyszerűen eldugják és majd elfelejtik az emberek. És sajnos az sem először fordul elő, ami most is történt. Átírták a cikket. Mintha mi sem történt volna, egyszerűen kiszedték belőle a nyilvánvaló hazugságokat. Miután még a gépemen éppen meg volt nyitva az eredeti cikk – többnyire rengeteg cikk, adatbázis, statisztika van egyidejűleg megnyitva -, mert olvasás közben nézni kezdtem Újhelyi István lakásbemutatóját és félbe maradt a dolog, lementettem. Így össze tudtam hasonlítani a másik, az eldugott, átírt cikkel.

És ez nagyon nincs ez jól. Hibázni lehet, hazudni nem lehet. Tévedni lehet, sumákolni és lapítani nem lehet. Nem csak a 444.hu-nak, senkinek, aki függetlennek vallja magát. A 444.hu ezzel az újabb hazugsággal mindenkinek árt. Az Indexnek, a 24.hu-nak, a HVG-nek, a 168 órának. Azt hiszem, ez az az elit kör, akik egymásra hivatkoznak, a többi portál legfeljebb gúny tárgya lehet, vagy éppen szabadon felhasználható forrás, valami jóféle „szerkesztőségünk tudomására jutott” felütéssel. Ez legyen az ő gondjuk, de az lehessen a mi gondunk és a teljes Fidesztől független (vagy magát függetlennek valló) média gondja és baja, hogy minden egyes ilyen húzás nem a 444.hu-ra vet rossz fényt, hanem mindenkire. A legkisebb ellenzéki blogtól kezdve az Indexig bezárólag mindenkire. És az, hogy senki egy vak hangot nem ír az esetről, szintén nem használ. Mert a kormánypropaganda viszont ír. Az összes portál ezzel van teli. És mind arról szól, hogy MINDEN ellenzéki média hazudik.

Itt vége is lehetne a történetnek, de nincs vége. Ugyanis ha a 444.hu újságírója nem egy másik portálról „merített volna ihletet„ – alighanem az azonnali.hu tegnap reggeli cikkéből – és nem azt színezte volna ki, mint saját értesülést, akkor tudhatná, hogy Novák Katalin nem mond igazat. Ugyanis amennyiben nem az utcán vagy a szállodai szobájában szónokolt egy jót, akkor igenis volt már pénteken egy előadása. Itt a hivatalos program:

Majd pedig a szombati, második nap programja, amire Novák hivatkozik:

Az történhetett tehát, hogy a 444.hu újságírója elcsent egy hírt egy másik portálról (sajnos nem túlságosan szokatlan jelenség), kiszínezte, hogy bennfentesnek tűnjön. Ezért aztán Novák Katalin hazugságát nem tudta helyén kezelni és inkább eltüntette a cikket, ráadásul át is írta.

Erkölcstelen, de gusztustalan is az, ahogy egy politikus szemrebbenés nélkül hazudik. Erkölcstelen és gusztustalan, ahogy a kormánymédia minden kontroll nélkül felkapja a hazugságot és vállt vállhoz vetve igyekeznek lejáratni a független médiát.

Erkölcstelen, de gusztustalan is az, ahogy a 444.hu ezeket az eseteket kezeli. Nem korrekt elsősorban az olvasókkal szemben, de borzasztóan kártékony a teljes független médiára nézve is. Két-három ilyen lépés nagyobb kárt okoz az ellenzéki médiának, mint az Orbán-kormány kilenc éve tartó vérengzése. És ez nem mindegy és nem hiszem, hogy az agyonhallgatás megoldás erre.

Egy lehetőséget figyelmen kívül hagytunk. Lehetséges, hogy Soros György átírta a hivatalos programot és ez az oka mindennek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.