Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Szent István carrarai márványból, egy autóbontó mellett Los Angelesben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha majd húsz év múlva a megfelelő történelmi perspektívából valaki megírja az Orbán-éra történetét, akkor talán igazán érzékelni fogjuk hogy mennyire irracionális is volt ez az időszak.  Teljesen elveszítette valóságérzékét a kormány, a legesztelenebb propaganda ötleteket is gépiesen hajtották végre a zombikká alacsonyított csinovnyikok. Sőt, gladiátorokként versenyeztek egymással, hogy ki tud jobban a hatalom kedvébe járni. A jelenlegi Los Angeles-i magyar főkonzul, Széles Tamás, az egykori debreceni televízió főnöke az elvtelen újmagyar konformizmus egyik prominens példája.

A történet egy Szent István szoborról, inkább csak egy fejről szól, amelyet a március 15-i ünnepség keretében egy elhagyatott Los Angeles-i templom udvarán avattak fel. Mert a kormánynak fontos a látszat, és az sem számít, ha az adóforintok millióiba kerül.

Los Angelesben a Szent István Római Katolikus Templom a Woodlawn Avenue-n található. Üzemek, autóbontók, raktárak és elhanyagolt, omladozó ipari épületek vannak a környéken, a családi házakban főleg spanyolul beszélő hispánok laknak. Amerikai magyarok ezen a környéken nincsenek. Az egykoron patinás katolikus templom zárva van, nincs állandó pap sem. Vasárnap kinyitják néhány órára, van mise, német nyelven 9:15-kor, magyarul meg 10:45-kor.  

A szerző fotója: Szemétkupac és autóbontó a templom mellett

A Los Angeles-i magyar főkonzul, Széles Tamás lelkendezve jelentette, hogy végre elkészült első Árpád-házi nagy királyunk, Szent István király mellszobra.  Megtalálták a méltó helyet annak felállítására a Szent István Római Katolikus Templom udvarán. Hüledezem.

A Váró Márton által carrarai márványból készített alkotást nagy csinnadrattával a bezárt templom piciny udvarán állították fel. „A szobor költségeit – a főkonzulátus közbenjárására – a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága biztosította.” Az ünnepségen beszédet mondott Szilágyi Péter, az államtitkárság miniszteri biztosa, és az avatásra teljesen megtelt a templom udvara. „Aki fontosnak érezte ezt a magyar ügyet, akinek sokat jelent a haza, jelen volt.”

Fotó: Szilágyi Péter, Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztos (b), Latkóczy László kitüntetett helyi cserkész, Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul és a Szent István szobor

A templom udvara piciny, könnyű azt megtölteni. Azt meg nem egészen értem, hogy miféle „hazát” emleget a főkonzul úr. Ez az Egyesült Államok, és Széles úrnak érdemes lenne megkérdezni saját gyerekeit, akik az iskolában recitálják a Pledge of Allegiance-t, az amerikai hűségesküt.

De én igazán Szent Istvánt sajnálom. Szobra a kihalt templom udvarán búslakodik az elhagyatott környéken, az épület mögött szemétkupacok. Értem én, hogy gyors propaganda eseményt kellett összehozni, de azért Szent Istvánnak méltóbb helyett is találhattak volna. Többet érdemelne.

Lázár György

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.