Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem is kell az

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Talán még mindig álmodom. Megcsipkedem magam – fáj. Körülnézek – a kollégák a helyükön, az iroda is mintha az lenne, ami. A falon a naptár szerint 2019 márciusa van. Visszanézek a képernyőre, újra elolvasom a hírt, és értem, hogy nem értek semmit.

Az orosz parlament, az Állami Duma (hm…) első olvasatban elfogadott egy törvényt, mely szerint két héten belül az orosz felhasználók internetjét ideiglenesen – a következő választásokig? Vagy valakinek a haláláig? – lekapcsolják a világhálóról. Saját, szuverén orosz internet fejlesztése érdekében kezdődnek meg kutatások, a törvényjavaslatban foglaltak szerint.

Számomra nem világos technikai részletek következnek, DNS, USA-ba telepített szerverek és egyéb okokról ír – állítólag, a MIT Technology Review, de a hivatkozott cikket egyelőre nem találom.

Talán jobb is így nekem. Végül is, mindenki azt csinál, amit jónak lát. Egy birodalom meg még annál is jobban tudja, mit lát jónak. Igaz, csak VOLT birodalom – de a mostani vezetője ezt biztosan jobban tudja, mint mi, földi halandók. Talán új birodalmat épít, talán cár is lesz egyszer – ha ma még nem lenne az. Pedig már majdnem, minden módszert eltanult abból, hogyan kell elhallgattatni olyanokat, akik másképp gondolkodnak, mint ő. Legyenek politikusok, azok hozzátartozói, újságírók – coki! Vagy kuss! Vagy eltűnsz, hol nyilvánosan, a Kreml falai előtt elkövetett „orvtámadásban”, hol Angliában megmérgezve, hol kevésbé nyilvánosan.

Első olvasatban, háttér-információ nélkül, szó szerint kiráz a hideg. Lehet, hogy fake news, bár a portált rendszeresen látogatom, nemigen találtam eddig sok hazugságot. Majd kiderül, ha beborul a Runet.

Az ötlet elképesztő, nekem. Lehet, hogy már a cárevicsnek sem elég az a médiabirodalom, amelyik nyalja a hatalom hátsó felét? Lehet, hogy jobb, ha az oroszok egymás között VK-znak (az az orosz Facebook), és nem kukkantgatnak ki a nagyvilágba? Talán túl sokan szedték ki a pénzüket a cihából, és húztak el melegebb éghajlatra – szó szerint?

Nem tudhatom, mi van a hír mögött, de oda fogok figyelni a további fejleményekre. Egyrészt, mert érdekel, másrészt pedig azért, mert már csak ez az ötlet hiányzik a mi nagyvezírünknek is ahhoz, hogy a maradék, lassan csak a neten szóhoz jutó ellenvélemény is úgy eltűnjön a magyar közéletből, mintha soha nem is létezett volna.

Addig is – írjunk, beszéljünk, tiltakozzunk, ameddig tudunk!

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.