Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy hányan haltak bele közvetlenül a kormány irántuk való jóságába és hányan menekültek öngyilkosságba a kilátástalan helyzetük miatt, azt talán majd az utókor kideríti

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Álságos és kétszínű, amit az ellenzék az otthonápolás ügyében művel – közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel.

Arra reagáltak, hogy Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke bejelentette, az ellenzék benyújtotta az otthonápolási minimumról szóló közös határozati javaslatot a parlamentnek.

A Fidesz szerint amikor szavazni kellett volna az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díjának emeléséről, „akkor persze nem támogatták”. „A szavazás helyett inkább balhéztak, szirénázgattak és szelfizgettek” – fogalmaztak.

Azt írták: nem volt egyetlen ellenzéki párt sem, amelyet érdekelt volna a tartósan beteg gyermekek és szüleik sorsa, „mindig csak kampányolnak velük”.

A kormánypártok támogatásának köszönhetően idén januártól 15 százalékkal emelkedett az ápolási díj, és új ellátásként bevezették a gyermekek otthongondozási díját. Az érintett családok továbbra is számíthatnak a kormánypártok támogatására – áll a közleményben. (MTI)

No, akkor kezdjük az elején. Egy pártfrakció senkivel semmit nem tud közölni. Nincs neki szája ugyanis, ahogy egy focicsapatnak vagy egy tánckarnak sincs. A frakció nevében közölhet valaki valamit, itt a humán erőforrás feltétlenül szükséges. Még a Fidesz esetében is. Akkor is, ha a szónak a vivésével megbízott illető szellemi szintje nem haladja meg egy zongoraszék értelmi képességeit, a közlés, mint tevékenység feltétlenül igényli a hangképző szervek meglétét. Lendüljünk tovább.

A Fidesz már megint keveri a dolgokat. Tessék szépen utánam mondani! A Fidesz egy párt (legalábbis elméletben, mert a gyakorlatban egy felcsúti szotyolista). A kormány egy másik dolog (szintén elméletben, mert gyakorlatban az is a felcsúti szotyolista). Namost a kormány hőböröghetne azért, mert az ellenzéki pártok nem szavaztak, hanem sípoltak. De ők is csak akkor hőböröghetnének jogosan, ha valóban valami előremutató dologról kellett volna szavazni. Azonban ilyesmiről szó se volt. Megint az történt, ami történni szokott olyankor, amikor a fideszes kormány valami ótvaros nagy geciséget óhajt lenyomni a szektatagok torkán.

Az a probléma ezzel a hazug ápolási díjas geciséggel, ami a rokkantak felülvizsgálatával is volt. Akkor is született egy jól hangzó szlogen, hogy kiszűrik a csalókat, akik rokkantnyugdíjból élősködnek a társadalom nyakán, miközben kutya bajuk sincs, nyugodtan dolgozhatnának. Lehet, hogy néhány ilyet is kiszűrtek, de az meg biztos, hogy rengeteg valóban beteg, munkaképtelen embernek vették el vagy csökkentették drasztikusan a járandóságát, ilyen módon ellehetetlenítve az életüket. Hogy hányan haltak bele közvetlenül a kormány irántuk való jóságába és hányan menekültek öngyilkosságba a kilátástalan helyzetük miatt, azt talán majd az utókor kideríti. Ez mindenesetre egy pillanatra sem rendítette meg a kormányt és miután ilyen sikeresen leszámolt a rokkantakkal, ráfordult a beteg családtagjukat otthon ápoló honfitársainkra.

Ugyanis nem csak olyanok élnek ebben az országban, akik a beteg gyereküket ápolják, hanem olyanok is, akik a beteg szüleiket, testvérüket, házastársukat, nagyszüleiket és egyéb hozzátartozójukat. A fideszes kamu-jótétemény csak a gyereküket ápolókra vonatkozik, miközben a teljesen jogos társadalmi elvárás az lenne, hogy bárki, aki önellátásra képtelen szerettét napi 24 órában gondozza, minimum az életbenmaradáshoz szükséges összeget kapja meg. De nem kapja meg, tervben sincs. Sőt, a jóságos kormány megteszi velük azt, amit megtett a rokkantakkal – itt jegyzem meg, hogy az önellátásra csak korlátozottan képes idősekkel is megtették, amikor úgy variálták át a házigondozást, hogy sokan kihullottak a jogosultak köréből, miközben égető szükségük lenne a segítségre -, jelesül még azok is elveszíthetik azt a kevés pénzt amit most kapnak, akik a tartósan beteg gyereküket gondozzák. Az új besorolási rendszer alapján akár az is előfordulhat, hogy egy folyamatos felügyeletre és gondozásra szoruló gyerek nem minősül eléggé betegnek az ellátáshoz, ha képes önállóan étkezni vagy használni a vécét.

Ahogy a rokkantak száma drasztikusan csökkent a felülvizsgálatokat követően – miközben egy csonkolt végtagot sem sikerült visszanöveszteni – és nőtt azoknak a száma, akik havonta elvonszolják magukat a munkaügyi hivatalba, ahol aztán nem tudnak nekik munkát adni, úgy várhatóan az otthonápolási törvény megint több kárt fog okozni, mint amennyi hasznot hoz. Az érintett családok továbbra sem a kormánypártok támogatására számíthatnak, hanem arra, hogy a beteg családtagjukat – a tulajdon egészségük és megélhetésük rovására is – gondozó emberek háta mögé bújva még több szerencsétlent taszítanak a szakadékba. Ahogy szokták.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.