Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megtörtént, elért hozzánk is. Erzsébet beszántja Zánkát?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kétségbeesett levelet kaptunk tegnap egyik olvasónktól. Névvel, címmel (ezt nem tesszük közzé. Aki ebben az országban él, az érteni fogja, miért nem), a történetet azonban igen. Úgy tűnik, a sáskahad falánksága nem enyhül. Minden kell és még annál is több. Felsorolni sem lehet a letarolt értékeket Kishantostól Fótig, Fóttól a Balatonig. Ha igaz az olvasónk információja (félő, hogy igaz) a zánkai Pápai SZC Egry József Szakgimnázuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma napjai meg vannak számlálva. Olvasónk szerint ma, 2019 03. 13.-án fogja az iskola igazgatója bejelenteni, hogy ennyi volt. Az iskolának mennie kell a területről – ez talán a kisebbik baj – a diákokat szétszórják a környék iskoláiban. Ez pedig tragédia diáknak, szülőnek, pedagógusnak egyaránt. Íme olvasónk levele:

Tisztelet nektek! Az utolsó dolog a napjaimban, hogy az okos telefonom segítségével átnézem ma éppen milyen disznoságot dolgoztatok fel. Ma viszont velem, velünk is megtörtént, érezzük a saját bőrünkön. Megtörtént, elért hozzánk is. A kis gömböc fal és újra fal. Zánka, anno úttörő tábor, mai néven Erzsébet tábor…..területén egy szuper, odafigyelő, komoly szakmai munkát végző középiskola. Pénteken az iskola igazgatója értesítést kap, a következő tanévben nincs iskolája, bezárják! Mindenki mehet amerre lát. Diákok érettségi évében, nem számít. Hogy öko iskola, hogy mindent megtesz hogy jó embereket adjon eme szép hazának, jól felkészült szakembereket a gazdaságának……..kit érdekel? Lényeg, mindenki húzzon el a területről, már ott toporog az új gazda……hogy életek? ….hogy tini lelkek? …..hogy szülői kétségbe esés? nehogymá! Szerdán az iskola igazgatója, délután 4 órakor bejelenti, s mi nem tehetünk semmit! S tényleg nem tehetünk semmit? segít-é valaki nekünk legalább sikítani? Holnap , szerdán délután 4 órakor fogja az igazgató publikussá tenni. Mi onnan szereztünk tudomást róla tegnap este, hogy másik osztály osztályfőnöke összehívta a rendkívüli szülői értekezletet.

Esetleg holnap a ” hivatalos” indok valószínűleg el fog hangozni, de szóbeszéd szinten már az járta, hogy előbb vagy utóbb ez bekövetkezik. Ami látható ott és a Balaton környékén, hogy magánterülettekké válik szinte az egész part. Konkrétan itt, mióta ott vagyunk (3 éve), tulajdonost váltott a kikötő, az ott tárolt hajókat kitiltották, maga a centrum azóta a 3. üzemeltető szervvel működik, jelenleg a Kárpát Medencei Gyermekekért Alapítvány ( vagy valami ilyesmi neve van ) üzemelteti. Mióta ők vannak teljesen elkerítettek mindent, kamerák és beléptető kapuk vannak, még a területen belül is, több helyen. Nagyon sok fát kivágtak, mindezt az utóbbi pár hónapban, ebből látható, hogy óriási beruházás kezdődik. Ismerős azt állítja hogy az is megvan hogy kié lesz-egy egy épület. Az iskola épületeiről és a kollégiumokról beszélünk. Egyelőre úgy szólt az infó hogy iskolabezárás, a gyerekek szétszórása több intézményben. Kétségbe vagyunk esve.

Valószínűleg az információ már eljutott a környéken élőkhöz is. Az iskola felszámolásának oka sem ismeretlen:

A videót tavaly októberben töltötte fel az Erzsébet Táborok üzemeltetője. Akkor nem sok reakciót váltott ki a dolog, de tegnap óta özönlenek a kommentek.

Ez mind szép és jó, csak ezzel az a gond, hogy ahhoz hogy ez mind létrejöjjön, ki kell telepíteni egy iskolát… Egy öko iskolát… Egy olyan családot akik már évtizedek óta építik a hely hírnevét és nem szeretnék ha elvennék tőlük… Megbotránkoztató…Tanárok veszítik el a munkájukat, diákok az iskolájukat… Kár hogy ez nincs benne a videoban…

Undorító hogy egy iskolát szüntetnek meg ilyenek miatt, miért nem lehet csak elkeríteni vagy ehhez hasonlók?? Azok a diákok szeretik az iskolájukat, miért kell egy közösséget szétbombázni? Szeretik a környezetet, egymást, a közösséget…

Bezáratni egy iskolát egy táborert..Elrontani/eltörölni egy közösséget, ráadásul egy táborral.. Mert erre ugye van pénz.. Egyszeruen szánalmas..Lehetne ezt a szutyok tábort egy új helyre építeni, ahol nem zavarnak senkit és nem tesz tönkre közösséget/fiatalokat..Remelem az iskola megmarad!

Kitelepítenek egy iskolát, ahol turisztikai szakembereket képeznek, hogy a helyén egy tábor legyen, ami lehet, hogy turisztikai szempontból jelenleg megéri, de vajon akkor is megfogja, ha ezért szakember nem lesz később aki ott dolgozzon? De azért tanulj, mert nem lesz belőled senki… Erre a lehetőséget meg elveszik egy tábor miatt…

tonkre kell baszni mindent…nem eleg hogy egy Meszaros Lorinc le meszarolja majdnem az egesz eszaki partot….de most meg egy olyan iskolat is tonkre kell tenni ha tobb ezer szakember tanult/tanul….es elveni masoktol a munkalehetoseget….elmentek ti a faszomba 🙂

Persze ez mind szép és jó. De azzal ki foglalkozik, hogy diákok álmát rombolják le? Akik érettségit valamint szakmát szeretnének? Diákok és tanárok jövőjét teszik tönkre. A tanárok elvesztik az állásukat. Mi EGRYSEK egy összeszokott “család” vagyunk. A diákok hol fogják folytatni tanulmányaikat? Miért kell tönkre tenni ezt az egészet ami most van? Gondolom azert hogy ez a terv megvalósuljon még több fát kell kivágni a területen. A mi iskolak öko iskola. Szerintetek mi ezt milyen szemmel nézzük? Minket, hogy érint, hogy amikor megyünk az iskolába reggel és délután jövünk haza azt látjuk, hogy folyamatosan rombolják a területet. Nem fogjuk hagyni hogy elvegyék tőlünk azt ami a miénk. Mert ez a mi iskolán és az is marad!!

Az iskola a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaság alapításában és a Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság fenntartásában 2015-ben megszűnt. Az alapítói és fenntartói jogok átkerültek az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Az Erzsébet táborokról azt lehet tudni, hogy létezik egy Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Szolgáltató KFT, melyet 2016 április elsején jegyeztek be. A KFT tulajdonosa a 2013-as bejegyzésű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. A bejegyzés évében az alapítvány olyan nevekkel büszkélkedhetett a kuratóriumában, mint Deutsch-Für Ágnes Sarolta, Deutsch Tamás valamelyik volt felesége vagy Sunyovszky Szilvia, Fekete György volt MMA elnök felesége. De megfordult a kuratóriumban több fideszes képviselő is, ami nem akkora csoda, hiszen az alapítvány a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozik. Hogy ez miből derül ki? Mutatom:

Az egyházmegyéhez tartozik tehát bizonyítottan, de úgy tűnik, a magyar adófizetők tartják el. Ugyanis például 2017-ben az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 4,3 milliárd forint állami támogatásban részesült (plusz még egy soványka 800 ezer forint az  Emberi Erőforrások Minisztériumától, aztán egy kicsit gálánsabb 5,24 millió és egy 13,5 milliós támogatás is becsorgott).

A hagyományosan jó kormány-egyház kapcsolatnak köszönhetően az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (melyet a jelek és a hivatalos adatok szerint a magyar adófizetők tartanak el, nem is kevés pénzből) 2016-ban ingyen, ajándékba megkapta az államtól a zánkai és a fonyódligeti táborokat. Majd pedig 26 milliárd forint állami támogatás (közpénz) landolt az alapítványnál. Ezt kell most elkölteni az év végéig. De érdemes is megejteni a beruházást – az ingyen kapott nagyértékű ingatlanok közpénzből történő értéknövelését -, ugyanis a Kiss-Rigó László nevével fémjelzett  Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó alapítvány 12 év múlva értékesítheti az ingatlant. 2021-ig még kötelezettséget vállalt a cél szerinti működtetésért, de az átvételtől számított 15 év leteltével azt kezd az ingatlannal, amit csak akar. Az államtól ingyen megkapott területek becsült értéke közelíti a 20 milliárd forintot. A gáláns ajándékon felül kapott 26 milliárd forintból komoly értéknövelő beruházásokat lehet végrehajtani aztán azt a 12 évet már fél lábon is ki lehet húzni. Így kell ügyesen átjátszani az egyháznak a közvagyont.

Hogy ennek az egésznek áldozatul eshet egy jóhírű iskola, egy összetartó közösség, diákok, szülők, pedagógusok?

Ugyan kérem! Kit érdekel ma ez Magyarországon?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.