Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A halál rendszere

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kásler Miklós Emmi-vezérnek ismét bejelentenivalója akadt, amit az MTI természetesen készégesen le is hozott. Kásler mondandójának lényege, hogy Magyarországon rövidültek a műtéti várólisták, ami szerinte azt jelenti, hogy a kormány intézkedései működnek, a tízparancsolatról már nem is beszélve. Ez természetesen egy eszement baromság, azonban beválhat azoknál, akik nem néznek utána annak, amit a csúcsminiszter mond a nagy nyilvánosság előtt. Akik azonban rafináltabbak és felkeresik a NEAK várólista adatbázisát, azok bizony meg fognak lepődni, hogy Kásler mondatai mennyire nem tükrözik a valóságot. Elöljáróban lássuk, mit is mondott pontosan minden humán erőforrások védőszentje:

Csökkentek a tervezhető egészségügyi műtétek várólistái – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn sajtótájékoztatón. 

 Kásler Miklós elmondta, az elmúlt öt évben az akkori 70 ezres betegszámhoz képest mára a tervezhető beavatkozásokra várók száma 28 ezerre csökkent, ezzel Magyarország az európai középmezőnybe került.2012-től tavaly év végéig várlista-csökkentésre 26 milliárd forintot fordított a kormány, jövőre erre a célra további hatmilliárd forint áll rendelkezésre – jelezte a miniszter.

…Ma a legtöbbet, 126 napot a térdprotézis-műtétre kell várni, ezt követi 88 nappal a csípőprotézis-műtét – közölte. (MTI)

A csökkenés ténye természetesen még igaz is lehet, azonban ki tudja, annak mi az oka. Előfordulhat ugyanis, hogy az a 42 ezer beteg nem jutott el időben az orvoshoz és egyszerűen meghalt. De akár még az is, hogy a brutálisan hosszú várólistákat meglátva inkább magánorvoshoz mentek. Arról nem is beszélve, hogy ezek csak a műtéti várólisták vélt számai, a szűrővizsgálatokról nem beszélt senki egy büdös szót sem. Pedig sokszor ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb az, hogy példának okáért egy kezdeti stádiumban lévő rákos betegnél napok alatt bizonyosodik be a gyanú, vagy pedig hónapok alatt, és már csak akkor jut el a műtőig, amikor az áttétek miatt értelme sincs az egésznek? Ma már az is előfordul, hogy időpontot kell kérni arra, hogy időpontot kérhessünk egyáltalán. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Akinek nincs pénze a magánegészségügyre, az jól teszi, ha erősen elkezd imádkozni, ugyanis a több éven, évtizeden keresztül befizetett több millió forint tb ma már nem ér az égvilágon semmit. Lássuk ezeket a fájó tényeket a számok nyelvén is:

Forrás: NEAK

Nézzük tehát rögtön a Káslerék által emlegetett térdprotézis műtéteket, ahol elmondásuk szerint a legtöbbet, 126 napot kell várni. Nos, mint azt a fenti táblázatban is jól láthatjuk, a Dél-Alföldi régióban kell országos szinten a legkevesebbet várni egy ilyen műtétre, de ez az idő még ott is eléri a 175 napot. Észak-Magyarországon ugyanerre már 635 napot, vagyis közel 2 évet (!) kell várni. Aki azonban azt gondolná, hogy ez a legmagasabb szám, az tévedne, nem is kicsit. A Dél-Dunántúlon egy ortopédiai nagyműtétre ugyanis 737 napot, vagyis több mint 2 évet kell várni. Hogy ez mégis mekkora sikernek számít, azt nem tudom, mindenestre én nem igazán dicsekednék vele.

Évről-évre egyre többen fizetnek magánellátásért, ugyanis nem szeretnének fiatalon, az állami egészségügy valamely romos intézményében meghalni. Ezeket az embereket valahogy nem hatják meg a Kásler Miklós által időről-időre bemutatott statisztikák és a nagyszerűbbnél nagyszerűbb, a nemzet sikereiről árulkodó beszámolók sem. A gond az lehet, hogy ők a saját szemüknek hisznek. Családtagjaik mesélték, esetleg ők maguk is átélték, hogy mit jelentenek a valóságban Kásler és minisztériumának hazug szavai. Aki megteheti – van rá pénze –, az életet választja a halállal szemben, ami ebben az esetben a magánegészségügyet jelenti az államival szemben. Ők a szerencsések. Nekik talán nem kell elfogadniuk, hogy édesanyjuk, vagy testvérük az egészségügyi rendszer működésképtelensége miatt volt kénytelen kínhalált halni valamelyik magyarországi kórház húgyszagú, fűtetlen kórtermében.

Sokaknak azonban ez jelenti a valóságot, és ez elől akkor sem tudnak elmenekülni, ha az lenne minden vágyuk. Ameddig Orbán Viktort, vagy Szijjártó Pétert az adófizetők pénzén bármiféle késlekedés nélkül, szinte azonnal ellátják a Honvéd Kórházban, addig a legtöbben azért imádkozunk, hogy valamelyik rokonunk kórházba kerülése ne legyen egyenlő a halálával. Ez ma már ugyanis elkerülhetütlenül a mindennapok része lett. A kormány úgy züllesztette le a magyar egészségügyet – már korábban sem volt túl jó állapotban –, hogy ezrek halálát okozta ezzel. Ez azonban nem volt elég nekik, többet akartak. Szétbarmoltak olyan rendszereket is, amelyek évtizedek óta a körülményekhez képest igen jól teljesítettek. A katasztrófavédelem létrehozázásával megnehezítették a tűzoltók dolgát, nem beszélve azokról a mentősökről, akik az egységes segélyhívó rendszer működésképtelenségének köszönhetően hibát hibára halmoznak.

Mint azt már korábban is leírtuk jó párszor: ezek nem véletlen, esetleges hibák, sokkal inkább emlékeztetnek egy jól kidolgozott terv részleteire. Orbánéknak egyszerűen nem éri meg a betegek, idősek és gyengék életben tartása, így hát inkább a halálba segítik őket. Pontosan tisztában van ezzel minden miniszter és képviselő is, akik a Fidesz-KDNP színeiben asszisztálnak ehhez, azonban ameddig számukra ez kifizetődő – márpedig jól láthatóan az –, addig nem fognak hátat fordítani ennek a rendszernek. Jó pénzért képesek legyinteni arra, hogy több ezer honfitársuk hal meg országszerte, az ő intézkedéseiknek köszönhetően. Ez jelenti ma a kereszténydemokrata kormányzást, amelyre elviekben több millióan szavaztak április 8-án.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.