Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nem áldozat, hanem bűntárs

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már leszoktam a reggeli kávéról. Elég elolvasnom néhány  napi magyar hírt, és a krónikusan alacsony vérnyomásom teljesen helyére billen. Van, amikor kileng a mutató – soha nem mérem -, mint most is.

Idézem a kávépótlót, nem cikória:

A közelgő európai uniós választáson a Fidesz megint úgy akar kampányolni, hogy kormányhirdetésnek álcázza a saját reklámjait, eközben az Állami Számvevőszék segítségével már több párttól is elvonta a bevételeit, így téve lehetetlenné az aktív részvételüket a közelgő választáson. 

Ennyi az idézet.

Az a Fidesz-kormány csinálja ezt, amelyik a napokban egyszerre próbálta meg lejáratni Soros Györgyöt és Junckert, ocsmány plakátra téve ki kettejük fotóját, egy minősíthetetlen szöveg kíséretében.

Meg kellett volna már szoknunk, hogy  kormányunk, mint egy kakukkfióka, belepiszkít abba a fészekbe, ahonnan több millió eurót kap – minden undormány ellenére, amit elkövet segítője ellen. Meg kellett volna már szokni azt is, hogy gátlástalanul küldenek ÁSZ-t, NAV-ot, biztonsági őröket, bármit és bárkit cégekre, emberekre, intézményekre. Meg kellett volna szokni, hogy amely törvényeket még nem sikerült átírniuk a saját érdekeik szerint, azokat egyszerűen nem tartják be. És tudják, hogy mire az EU ezt számon kéri tőlük, addigra már régen a világ másik felén éldegélnek a kimentett milliárdokból.

Miről is szólnak a májusi uniós választások?  Nagyon röviden arról, hogy merre megyünk tovább. Mi, mindannyian, akik ehhez a családhoz tartozunk. Hogy a szélsőséges, nacionalista, elszakadás párti, fasisztoid pluralizmus lesz-e ott többségben, vagy van még remény arra, hogy lepenek, salvinik, kaczynskik, orbánok és pártjaik, képviselőik mégsem lesznek többségben.

Ez ennyire egyszerű, bár sokkal bonyolultabb. De a szavazás egy egyszerű dolog: teszel egy x-et valahova.

Ezért fontos, nekik, a Fidesznek, hogy a májusi szavazólapokon lehetőleg csak ők szerepeljenek. Én éltem olyan világban, amit egypárti rendszernek hívtak. Jókat röhögtem a markomba, és egy szavukat sem hittem el, mert létezett a Szabad Európa rádió, és hát ott volt mit hallgatni.

A borzasztó az egészben az, hogy sem Mari néni, sem Józsi bácsi nem fog elgondolkodni mindezen. Félreértés ne essék, nem nézem le egyikőjüket sem. Ők olyanok, mint én: magyarok. Szavazni fognak. És ha a szavazólapon nem lesz csak fityesz és maszop, valahova húznak egy ikszet. Ha egyáltalán elbattyognak az urnákig.

Abban nem vagyunk egyformák, hogy én sejtem, mi a tét. Őket meg – szerintem – nem is érdekli az, hogy van-e tét.

A hírre visszatérve, egy utolsó idézet, Orwelltől:

Egy nép, amely megválasztja a korrupt politikusokat, csalókat, tolvajokat és csalókat, az nem áldozat, hanem bűntárs.

Hát ezért tét a májusi szavazás.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.