Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Politikusellenőrző applikáció

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, eltévedtem az időben. Valamiért azt képzeltem, hogy a XXI-ik században élünk.

Élvezem a műszaki csodákat – okos telefonok, e-book olvasók, 250 km/h sebességgel száguldó vonatok, a repülésről már nem is beszélve. Talán  még a Marsra induló menetrend szerinti űrvalamire is válthatok jegyet egyszer. Na jó, majd az unokáim.

És a minap egy újabb fantasztikus találmányról olvastam. Nem akarom leírni a nevét – véletlenül sem szeretnék ingyen reklámot biztosítani ennek a borzalomnak.

Az egyik leggazdagabb arab országban a kormány támogatásával – vagy megrendelésére? – megalkottak egy okos telefon-alkalmazást, és ma ingyenesen letölthető sok helyről.  Ez a „segédeszköz” arra hivatott, hogy üzenetet küldjön a férfi embernek, hogyha bármelyik, a fennhatósága alá tartozó hölgy – feleség, testvér, bárki – csinál valamit. Mondjuk, autót vezet. Vagy találkozója van valakivel. Vagy, ne adj’ Isten, a határon akar átkelni. Embere azonnal megtud mindent, és egy gombnyomással letilthatja az adott tevékenységet.

Rengeteg támadás érte ezt a fejlesztést, az emberi jogoktól kezdve olyan sok mindennel nem egyeztethető össze, hogy nincs elég tinta a felsoroláshoz.  Az arab férfiak üdvözölték a találmányt, mondván, számos órát tudnak megtakarítani roppant elfoglaltságaik között ennek a használatával. Mindenkinek lelke rajta – aki használja, és aki engedi, hogy használni lehessen.

Nekem tetszik. Na, nem ez a verzió, de ha kicsit tovább lehetne fejleszteni, azt szívesen használnám. Például politikusok esetében. Ha nem tetszik, ahogy a képviselőm cselekszik, letiltanám. Ha olyan törvényre szavaz, amelyik tönkre teszi az életemet, a szavazógépet tiltanám le. Ha a nagyhatalmú vezetőim olyan országokba akarnak utazni hivatalból, ahová semmi értelme, de jó sokba kerül a mi adóforintjainkból, leállítanám egy sms-el a motort vagy hajtóművet. A nyaralásukba nem szólnék bele, ha saját pénzből finanszírozzák, csak akkor, ha az enyémből.  De akkor is nyomnék egy stop-gombot, amikor teljesen felesleges beruházásokra, kampányokra, mindenféle baromságokra akarnák költeni a pénzünket.

Akár odáig is lehetne fejleszteni ezt a cuccot, hogy üzenjen a hatalmasoknak – mit is kellene csinálni. Néha érkezne egy-egy villogó sms: EGÉSZSÉGÜGY!!! OKTATÁS! JOGÁLLAMISÁG! – stb. Jó, nem kell minden üzenetet egyszerre elküldeni, a program azt is kellene hogy tudja, hol szorít éppen legjobban a cipő – ha már a hosszabb távra történő tervezés és gondolkodás magától nemigen jut eszükbe.

Létezik ugyan egy hasonló dolog, de az nem okostelefon alkalmazás. Nem is letölthető sehonnan, sajnos. A neve – józan ész. Kilóra kellene ajándékba adni minden utcasarkon.  Na jó, ha a politikusoknál tartunk – minden parlamenti bársonyszékre juttatni egy rendes adagot ebből. Meg önkormányzatira, meg minden kiskirályi trónus lábához és így tovább… Hátha tudnák használni.

Mondtam, hogy el vagyok tévedve, tájolva, maradva…

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.