Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ellenzéki felelősségvállalás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a kormánypropaganda le fog csapni a hibára. Olcsó győzelem, hálás téma. Lehet rajta jóízűen gúnyolódni, el lehet sütni a szellemes kis humorbonbonokat, a közönség tapsikolni fog. A baj az, hogy tökéletesen igazuk van, ezen valóban csak röhögni lehet. Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó belefutott abba, amit egyetlen egy politikus sem engedhet meg magának. Kiálltak demonstrálni egy helyesírási hibával ékes cetlivel.

Képviselőkbe folytani a szót illendő? Ez a frappáns mondat szerepelt rajta. Folytani. Amikor megláttam a felvételt, csak bámultam. Ilyen nem lehet. Nem létezik, hogy ez a szöveg átment akárhány kézen – valaki kitalálta, valaki megszerkesztette, más valaki kinyomtatta, szétosztotta, a képviselők a kezükbe vették – és nem volt egyetlen ember, aki felhördült volna. Előfordul, hogy az ember elüt egy betűt. Az is előfordul, hogy becsúszik egy hiba. Az sem egy nagy öröm, de sajnos előfordul, amikor kapkodás van, szorít az idő, fárad az agy. Ebben az esetben egyik mentség sem állja meg a helyét. Egészen egyszerűen politikusok ilyesmit nem engedhetnek meg maguknak. Mégpedig azért nem, mert ők nem önmagukat képviselik – legalábbis őszintén remélem, hogy nem önmagukat képviselik – a Parlamentben és azon kívül, hanem a szavazóikat. Általában. A sajátságos magyar helyzetet figyelembe véve jelenleg nem csak a szavazóikat, hanem mindenkit, aki nem a Fideszre szavaz. Ez teljesen független attól, hogy az a nem-Fideszre szavazó igényt tart-e erre a képviseletre, vagy nem.

Ennek tudatában százszorosan át kellene gondolni minden lépését minden ellenzéki képviselőnek. Mert felelősségük van, nem is kicsi. A politika nem valami jópofa játék, ahol következmények nélkül azt csinálnak, amit akarnak és még fizetést is kapnak érte. Függetlenül attól, hogy én szavaznék, vagy soha az életben nem szavaznék akármelyik ellenzéki pártra vagy képviselőre, ők akkor, amikor ebben a zűrzavaros honi helyzetben vállalták a szerepüket, akkor vállalták azt is, amit rájuk kényszerít a kormánypárt-kreálta hazug, mesterségen létrehozott helyzet. Az ellenzéki pártokat velem (és mindenkivel, aki nem tagja a szektának) azonosítják, engem pedig velük azonosítanak. Ezért egyszerűen ilyen hibát nem engedhetnek meg maguknak.

Bayer Zsolt természetesen lecsapott az olcsó poénra és azt kell mondjam: igaza van. Erre le kellett csapni. El kellett röhögcsélni azon, hogy a két diplomás nő üdvözült mosollyal tartja maga előtt azt a papírlapot. El kellett mondani a szekta tagjainak, hogy lám, az ellenzék csupa ilyen hülyéből áll. Hiszen még helyesen írni sem tudnak. Ennyit érnek ők. Azok, akiket beküldtek a parlamentbe, a legokosabbak közülük, azért küldték oda őket. És még a legokosabbak is ennyire ostobák. Akkor mit lehetne várni ezektől, ha hatalomra kerülnének?

Erre nincsen mentség. Nem indok, hogy bezzeg Kósa Lajos és Németh Szilárd, és még hosszan lehetne sorolni a korlátozott képességű kormánypárti politikusokat. Nem mentség még Schmitt Pál sem. Az sem menti fel a politikusokat, hogy a szektatagok túlnyomó – legalábbis a nyilvánosság előtt kommentelő – többsége meglehetősen laza kapcsolatot ápol a magyar nyelvtannal. Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó – ha nem is ez volt a szándékuk – megalázták az ország felét. Gúny tárgyává tettek több millió embert. Nem napokig, de hónapokig vagy évekig ezen fog röhögni a teljes kormánypárti szektor. Ez fog visszaköszönni mindenhonnan, ezt fogják a szemünkre hányni cikkekben, a parlamentben, kommentekben, minden létező helyen.

A minimum, ami elvárható, hogy a két képviselőnő vállalja a felelősséget. Minimum egy nyilvános bocsánatkérés erejéig. Akkor is, ha nem ők írták azt a szöveget a lapra, mert ők tartották a kezükben, ők adták hozzá az arcukat, a nevüket. Tudom, hogy naiv elvárás ez, mert nem fognak bocsánatot kérni. Ez a magyar politikában nem divat és ebben semmi különbség nincs a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között. Elég baj az nekünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.