Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Birkák a karámban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hamarosan EP-választás lesz, amelyről sajnos nem közhely azt mondani, hogy a kontinensünk sorsát pecsételheti meg. Ez a májusi szavazás dönthet arról, hogy az Orbán és Salvini-féle populista, Európát nagy valószínűséggel idővel szétszakító többséget szavazunk-e meg, vagy sem. Noha a választások kimenetele egyelőre megjósolhatatlan, az irány, amerre a populisták vezetésével Európa tart, nem egy szebb jövő, hanem a már egyszer átélt, fájdalmas múlt irányába vezet. Azonban abban nem lennék biztos, hogy ez elég az európaiak többségének ahhoz, hogy okos, átgondolt döntést hozva mondjanak közösen nemet a populizmus felemelkedésére. Hogy miért mondom ezt? Elég csak a sokak által a demokrácia egyik legjobb példájaként emlegetett Nagy-Britanniát megnézni, ahol az emberek noha elenyésző többséggel, de a Brexit mellett szavaztak.

A Fidesz-KDNP idehaza már megindította EP-kampányát, ami azt jelenti, hogy ugyan továbbra sem álltak elő egyetlen nyomorult választási programmal sem, viszont gyűlöletkampányt indítottak minden másként gondolkodóval szemben. Soros, bevándorlók, betelepítés. Másról sincs szó a Fidesz háza táján az elmúlt években, mint ezekről a kreált ellenségekről, akiknek végtelenített, elborzasztó kontextuban való emlegetésétől remélik májusi győzelmüket. Ez bejött 2018-ban is, amikor választási program nélkül, sorosozással és migránsozással sikerült parlamenti kétharmadot szerezniük, miért is ne sikerülhetne akkor ez ismételten az EP-választáson? Láthatóan mindent erre a lapra tettek fel a pártközpontban, és nagyon is lehetséges, hogy nem járnak messze a valóságtól.

A kormánypárt azért – biztos ami biztos alapon – a fideszes Domokos László vezette Állami Számvevőszék segítségével ellehetetleníti minden, az EP-választáson ellenfélként induló, potenciálisan veszélyt jelentő ellenzéki párt működését. Miközben a Fidesz-KDNP közpénzből uszít – ezt konrétan tekinthetjük ama bizonyos választási kampánynak –, addig az ellenzéktől minden lehetőséget elvesznek, amivel eljuttathatnák választási programjukat választóikhoz. A kormánypártok gyakorlatilag a magyar költségvetésből finanszírozzák kampányukat, de a nekik dolgozó ÁSZ ezt természetesen meg sem vizsgálja, így fény sem derülhet a tiltott pártfinanszírozásra. Hogy ez szó szerint megint a választási csalás gyanúját veti fel? Na és? Ki vonná őket felelősségre?

A Fidesz még tavaly decemberben bejelentette, hogy ők készen állnak az EP-választásra. Ez a valóságban annyit tesz, hogy azóta már nem csak a Jobbik-MSZP-LMP-Momentum-DK egyenlő Sorossal, és akar több millió menekültet betelepíteni Európába, hanem már Timmermans és úgy általában mindenki más is, akinek véleménye nem egyezik Orbánéval. Egyféle Európa létezhet mindössze, ez pedig nem más mint Orbán Európája. Egy kontinens, ahol a nacionalizmus tombol, az embereket vallásuk, politikai nézetük, vagy eltérő bőrszínük miatt nyugodtan lehet köpködni, sőt ezzel maga az ország vezetője is egyetért. Egy olyan Európát akar Orbán, ahol a más nemzet szülötte ellenség, aki pedig nem vallja ezt a nézetet, az nem több, mint mocskos hazaáruló.

És igen, vannak gondok az EU-val – ezt sokszor elmondtuk már mi magunk is –, azonban az Orbán-féle agyatlan nacionalizmus ezekre a problémákra nem megoldás. Elég csak ránézni az országra, és gyorsan kiderül miért is nem. A gazdasági növekedés – amellyel úton és útfélen döngetik a mellüket (jobban teljesít) – legfontosabb összetevője és szavatolója az a több ezer milliárd forint, ami az EU-tól érkezik. Nem Matolcsy zseniális agyszüleménye, vagy Varga csodálatos gazdasági terve a GDP folyamatos növekedésének oka, és egyáltalán nem lenne baj, ha ezt az emberek is megértenék. Saját erőből az ország még annál is mélyebben lenne, mint ahol most mesterségesen tart minket az Unió. Tisztában van ezzel persze Orbán is, azonban nem vagyok biztos abban, hogy miután napról-napra egyre inkább megrészegül a hatalmától, nem kezdi esetleg valóban azt hinni, hogy képes ő maga is fenntartani ezt a növekedést.

A lopás – amely a kormánypártok fő tevékenységét jelenti – nem egy gazdasági program, így abban sem érdemes reménykedni, hogy az EU-s milliárdok nélkül Orbán hatalma fenntartható lenne. Ha egyszer már nem lesz mit ellopni a közösből – az EU-s pénzek befagyasztása, a támogatásáok csökkenése -, Orbán kitartottjai egymástól kezdenek el lopni, ami előbb-utóbb a maffiamódszerekkel működé rendszer végét jelenti. Abban a pillanatban, hogy Orbán el is hiszi, hogy Magyarországnak nincs szüksége a mocskos EU pénzére, akkor lesz vége ennek a diktatúrának egy szempillantás alatt. Úgy tűnik ugyanis, hogy a magyar emberek nem képesek arra, hogy saját erőből zavarják el az ország történetének egyik legmocskosabb zsarnokát. Segítség nélkül sajnos nem megy ez nekünk, akkor legalábbis biztosan nem, amikor még mindig milliók támogatják a kormányt, amely azon kívül, hogy Soros és migránsok, nem rendelkezik semmiféle érdemi mondanivalóval. Orbán a magyarokat sikerrel terelte be egy karámba, ahol boldogan bégetünk milliószámra. A májusi EP-választás legnagyobb kérdése nem a bevándorlás, hanem az, hogy a kontinens többi országának lakói is szófogadó birkák-e, vagy sem. A tét Európa jövője.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.