Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kit akarsz te hülyének nézni, Péter?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pár nappal ezelőtt először nyilatkozott az a Keviczki István, aki a Fővárosi Törvényszék egyik bírájaként mondott fel december 12-én, mivel végérvényesen elege lett Polt Péter tevékenységéből és a kézivezérelt, függetlenséget már nyomokban sem tartalmazó bíróságokból. Az interjú bejárta a hazai sajtót, noha ott egyetlen olyan dolog sem hangzott el, amit ne tudna már szinte mindenki idehaza, aki valamennyire is követi a politikát. Olyan azonban, hogy ez a sokak által vélelmezett sejtés megerősítést nyerjen, méghozzá egy ilyen magas posztot betöltő egykori bíró által, arra nem igen volt példa. Aki esetleg nem olvasta volna az interjút, annak idetennék egy részletet a beszélgetésből:

Gazdasági ügyekben ítélkezem, és a Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon főként ezen a területen szelektál, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem.

 Konkrétumot kérünk.

– Vegyük példaként az Elios ellen bűncselekmény hiányában novemberben megszüntetett nyomozást. Ez tipikus példa arra, hogy az ember elolvassa az unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a jelentését, és azt gondolja, ebből nagyon komoly büntetőeljárás lesz.

 Büntetőeljárás vagy elmarasztaló ítélet?

– Előre látható volt, hogy egyetlen kollégám elé sem kerül ez az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény. Ha pedig nincs vádemelés, nincs ítélet. Vég nélkül lehetne sorolni a példákat arra, hogy tényfeltáró újságírók próbálják ellátni azt a tevékenységet, ami a nyomozók feladata lenne, és ha a cikkeik alapján bűncselekmény gyanúja vetődik fel, az ügyészség azt mondja: nem járnak el sajtóértesülések alapján.

Eddig is tudta mindenki, hogy Polt Péter a Fidesz bábjaként teszi azt, amit tesz. Az Elios ügy kirobbanásakor mindenki pontosan tisztában volt azzal, hogy az égvilágon semmit nem fog találni az általa vezetett ügyészség. Mint ahogy nem nyomoz Mészáros, Rogán, Matolcsy vagy épp Farkas Flórián után sem. Nem nyomoz, mert ez nem érdeke a kormánypártnak. De Poltot ez nem zaklatja föl, a szintén a Fidesz kezében lévő ÁSZ-hoz hasonlóan – ki tudja még kinek –, de hétről-hétre azt próbálja bizonygatni, hogy ő márpedig független mindentől és mindenkitől, valamint neki ne mondja meg senki, hogy ki a bűnös és ki nem, azt ugyanis ő mindenkinél jobban tudja. Erre bizonyíték az is, ahogyan a Keviczki interjúrára reagált, amely reagálást már másnap közkincsé tették:

Azt nyilatkozta, hogy az ügyészség politikai okokból válogat az ügyek között. Ezen képtelen állítás alátámasztására ugyanakkor nem hangzott el érv. Ez a valótlan kijelentés súlyosan sérti az egész magyar ügyészi szervezetet.

Meglehetősen furcsa, hogy Keviczki István volt bíróként nem azokról az ügyekről nyilvánított véleményt, amelyekben ítélkezett és amelyeket így ismert, hanem olyan ügyekről, amelyekben nem vett részt, így konkrét tényekről, bizonyítékokról nincs tudomása.

Igaz ez az egyetlen példaként felhozott Elios ügyre is, amelynek kapcsán – az OLAF jelentésére hivatkozva – állítja, hogy büntető eljárást kellett volna folytatni. Ez ugyanakkor megtörtént. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda komoly nyomozást folytatott, amelynek eredményeként megszüntette a nyomozást.

Hogy itt Polt mégis kivel próbálja meg elhitetni, hogy amit az ő vezetésével a legfőbb ügyészség művel, az nem visszataszító és méltatlan a teljes magyar társadalomra nézve, azt nem tudom. Mindenesetre Polt sóhivatalának körülbelül olyasmi a színvonala, mint anno a Budapest Tv-nek volt Anettkával, de legalább ezerszer akkora károkat okoz. Egy teljesen hiteteltelen, a kormányt kiszolgáló politikai szervezetként funckionál. Ezzel csak az nincs tisztában, aki teljesen hülye, esetleg nem magyar, ezért nem érti, mi folyik itt. Nem érzed szánalmasnak ezt az egész nevetséges mosakodást, Péter? Mert mi már nagyon.

Azt már meg sem említem, hogy olyan komoly nyomozást sikerült lefolytatni az Elios ügyében – a nyomozást nyilván megszüntették –, hogy a nyomozóknak sem Siófokra, sem pedig Hódmezővásárhelyre nem sikerült eljutniuk, pedig mindkét város polgármester várta őket, hogy átadhassák a bizonyítékokat. Tiborcz Istvánt és Lázár Jánost még csak ki sem hallgatták, a nyomozást mégis sikerült lezárni. Péter, magyarázd a hülyeségeidet annak, aki még elhiszi azokat. Mi már régen nem ilyenek vagyunk.

Természetesen nem Polt volt az egyetlen, aki próbálta védeni a mundér becsületét, ugyanis egy nappal Keviczki nyilatkozatát követően öt kelet-magyarországi bírósági vezető megzsarolta figyelmeztette a bírókat, hogy meg ne próbálják követni Keviczki példáját, annak ugyanis komoly – pénzben mérhető – következményei lehetnek. A bírók ugyanis 2020 január elsejétől több pénzt vihetnek majd haza, azonban ez egyelőre csak egy lehetőség, nem pedig egy eredmény. Ahhoz pedig, hogy ez az eredmény elérhető legyen, összefogásra van szükség, ami annyit tesz, hogy kuss van mindenkinek. Ezt persze szebben fogalmazta meg a levél, egészen pontosan így:

Ne hagyjuk, ne engedjük, hogy a talán soha vissza nem térő alkalommal ne tudjunk élni a széthúzás, egyénieskedés mételye miatt! Fogjuk meg egymás kezét, hogy markunkból ki ne csússzon a nagyszerű bírósági jövő lehetősége!

Ritkán látni ilyen szépen megírt zsarolást figyelmeztetést, le a kalappal, a bátor nyíregyházi, egri, debreceni és miskolci törvényszéki, és ítélőtábla elnökök előtt. Hogy saját kútfőből voltak-e ilyen okosak, vagy felülről szóltak nekik, annak megállapításában nem vagyok illetékes. Az, hogy mekkora a szolgalelkűség és a gerinctelenség a bírósági intézmények környékén, azt nehéz lenne felmérni, mindenesetre vannak még olyanok, akik mernek véleményt formálni, sőt olyanok is, akik szembe mernek szállni a hatalom pártfogóival is. Ilyen például az az OBT, amely papíron a Handó Tünde féle OBH-t hivatott ellenőrizni, azonban a Fidesz-alapító Szájer József felesége ezt nem hagyja.

Ebből lett elege az OBT vezetésének, amikor két napja ultimátumot adott a hatalmával visszaélő Handónak:

2019. február 6. napján az Országos Bírói Tanács az utóvizsgálati jelentés alapján megállapította, hogy dr. Handó Tünde az elmúlt egy évben több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget. Ennek eredményeképpen – többek között –közel húsz bírósági vezetői álláshely nincs pályázat útján betöltve, ellehetetlenül a fegyelmi ügyeket is tárgyaló szolgálati bíróságok működése, illetve a világosan megfogalmazott aggályok ellenére az OBH elnöke nem vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi járásbírósági elnök kinevezésének törvényességét. Azzal pedig, hogy dr. Handó Tünde már több mint fél éve „nem létezőnek” tekinti az őt felügyelő bírói testületet, és saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja, szembehelyezkedett az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával.

A törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.

Vannak tehát továbbra is gerinces bírók a magyar bíróságok környékén, annak ellenére is, hogy a hatalom mindent megtesz azért, hogy elhallgattassa őket. A fentiekből is jól látható, hogy Orbán hatalma több lábon áll. És mint olyan, képes arra, hogy megbotoljon – vagy ha nem botlik meg, fel is lehet rúgni –, ezért sem szabad feladni a küzdelmet. Addig legalábbis nem, ameddig még marad olyan ember, aki fel meri vállalni a harcot a hatalom elnyomóival szemben.

Egyszer minden diktatúra véget ér és nem nekünk, hanem a Handó- és Polt-féléknek lesz majd magyarázkodnivalójuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.