Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A jövőnket barmoljátok szét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára vasárnap örömére eldicsekedett azzal, hogy micsoda presztízse van a hazai egyetemeknek Európa-, sőt világszerte. Szerinte a magyar diplomák nemzetközi értéke egyenesen kiemelkedő. Ez természetesen egy óriási hazugság ismét, azonban mivel az MTI-nek nem szokása az, hogy utána is járjon annak, amit egy képviselő mond, hát megtesszük mi. Előbb azonban lássuk a Rétvári-féle hazugságot:

Öt év alatt több mint másfélszeresére nőtt a Magyarországon tanuló külföldi egyetemisták aránya, ami azt is jelzi, hogy egyre jobb a magyar egyetemek nemzetközi megítélése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence kiemelte: a felsőoktatás megerősítése miatt a kormány az elmúlt években növelte az egyetemek és főiskolák költségvetési támogatását, ami 2010-ről 2019-re 46,1 százalékkal emelkedett.

Az államtitkár ismertette: az Oktatási Hivatal adatai szerint 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldiek aránya a teljes hallgatói létszámon belül. … Ezek alapján egyértelmű – közölte Rétvári Bence -, hogy nemcsak a szomszédos országok fiataljai, hanem a világ minden tájáról érkeznek az országba. Ez is fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar diplomák nemzetközi értéke kiemelkedő – tette hozzá.

Kitért arra is: a magyar diplomák versenyképességét több nemzetközi rangsor mutatja. Az Academic Ranking of World Universities listája szerint 2018-ban a legjobb ezer közé öt magyar egyetem került be, a Times Higher Education idei rangsora alapján hét magyar egyetem szerepel a világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között, a Quacquarelli Symonds (QS) 2019-es felsőoktatási világrangsorára pedig hat magyar egyetem jutott fel.

Nos kezdjük rögtön azzal a ténnyel, hogy a magyar kormány politikai megfontolásból sikeresen elüldözte az ország egyik legjobb egyetemét, és ez akkor is így van, ha az ellenkezőjét állítják és játszadoznak a szavakkal. Ilyen még a Kádár-rendszerben, sőt még a Putyin-féle Oroszországban sem történt. A CEU ellehetetlenítése ellen több mint 900! nemzetközi szinten ismert és elismert tudós, köztük 18 Nobel-díjas állt ki. Mint később kiderült, teljesen feleslegesen és hiába. Ha a magyar felsőoktatásról valaki hallott ma az EU területén, az nem annak sikereiről, hanem annak kormány általi eltiprásáról hallhatott. Magyarország kormánya ugyanis olyat tett, amire egyetlen más európai uniós ország sem vetemedett, és vélhetően nem is vetemedik soha.

De lépjünk is tovább, lássuk a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatásának óriási emelését Polónyi István oktatáskutató elemzésében, melyet az Oktatói Hálózat közölt:

A grafikonon tökéletesen látható, hogy amit Rétvári állított, ismét csak hazugság volt. Az inflációt ugyanis nem lehet figyelmen kívül hagyni, amikor valaki költségvetési támogatásról beszél, az ugyanis semmi másra nem jó, mint az emberek félrevezetésére. Noha infláció nélkül ma mindenki gazdagabb lenne az országban, azonban a világ baromira nem így működik, kedves Bence. Ezért jó lenne, ha nem próbálnák meg félrevezetni a saját szavazóikat is, akik az ön hazug nyilatkozata alapján azt fogják gondolni, hogy javult a hazai felsőoktatás helyzete, miközben erről szó sincs.

Nézzünk meg egy másik grafikont is, amely a felsőoktatás állami támogatásának GDP-hez vizonyított arányát mutatja:

Itt ismét tökéletesen látszik, hogy az elmúlt 10 évben nem hogy nem javult, hanem egyenesen romlott a helyzet. Hogy Rétvári ehhez képest miről beszélt, azt változatlanul nem tudni. Egy biztos, a valóságtól igen csak távol állt, amikor egy olyan idilli képet festett le, amelyen a magyar felsőoktatás nemzetközileg egyre elismertebbé vált. Egyszerűen nehéz olyan statisztikát találni, amely ne az oktatási rendszer romlását tükrözné. A hallgatók és diplomások száma évről évre csökken, amely állapot leginkább szöges ellentéte szinte minden más EU tagországban tapasztalható trendekkel.

Az egyetemi rangsorokban a hazai felsőoktatási intézmények évről-évre csúsznak vissza. Ma már a világ legjobb 500 egyeteme közé sem fért be egyetlen hazai intézmény sem, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Ma Rétvári szerint már az is siker, hogy a legjobb ezerben van egy pár magyar egyetem, miközben ez visszalépés a korábbi évekhez viszonyítva. A nemzetközi diplomákat rangsoroló academiccourses weboldal szerint Magyarország nem rendelkezik egyetlen kiemelkedő képzéssel sem, miközben a listán szerepel Románia, Lengyelország, Bulgária, de még az utolsó európai diktatúraként aposztrofált Fehéroroszország is.

Rétvári Bence MTI-vel közölt adatai nem támasztják alá a valóságot, azt akár nevezhetjük fake news-nak is, ha már a kormány agytrösztjei oly sűrűn szeretnek ezzel a kifejezéssel élni. A magyar felsőoktatási rendszer egyre romlik, ami a kormány hathatós, tudatos rombolásának eredménye. Egyes nemzeti, haverok kezében lévő egyetemeket rommá támogatnak, miközben több korábban nemzetközileg is elismert, nagynevű egyetemtől vonnak el milliárdos tomogatásokat. A CEU elzavarásával, az ELTE alulfinanszírozásával és a Corvinus SZIE-vel történő összevonásával nem az oktatási rendszer fejlesztésén, hanem annak szisztematikus tönkretételén dolgoznak immár évek óta.

Persze lehet megint csak úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne és lehet hinni Rétvári hazugságainak, ha úgy könnyebb. Ha könnyebb egy párhuzamos valóság elfogadásával igazolni, hogy aki 2018-ban a Fidesz-KDNP nevű képződményre szavazott, az nem hibázott. Minden mesét el lehet hinni, attól azonban nem változik az a tény, hogy gyermekeink és unokáink jövőjének rendszerszerű lerombolásához asszisztál minden negyedik évben az, aki erre a nemzetinek csúfolt bandára szavaz. Mégegyszer mondom: ez mindenkinek állampolgári joga, mint ahogy hülyének lenni is az. Én csak a felnövekvő nemzedékeket sajnálom, ők ugyanis nem tehetnek arról, hogy magyarok millió képtelenek voltak arra, hogy különbséget tegyenek a kormány hazug propagandája és a valóság között.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.