Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Harcoljunk Európáért!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

30 író, történész, Nobel-díjas értelmiségi közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben az egyre erősödő populizmus veszélyeire figyelmeztetnek. A Bernard-Henri Lévy francia filozófus által szerkesztett kiáltvány aláírói szerint – köztük Milan Kundera, Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Elfriede Jelinek, Ljudmila Ulickaja, Heller Ágnes, Konrád György – a szabadságon, demokrácián és humanitárius elveken alapuló Európa a szemünk láttára esik szét, és nagyobb veszélyben van, mint 70 éve bármikor. Az alábbiakban a nyilatkozat magyar fordítását közöljük:

Az európai eszme veszélybe került.

Minden oldalról kritika és támadás érkezik, többen cserben hagyták az ügyünket.

„Elég volt Európa építéséből!” szól a siránkozás. Helyette csatlakozzunk hozzá újra „nemzeti lelkületünkkel”! Fedezzük fel újra „elveszett identitásunkat”! Ez a populista erők által képviselt program az, amely átmossa a kontinenst. Ne foglalkozzunk azzal, hogy az olyan fogalmak, mint „lélek” és „identitás” leggyakrabban csak a demagógok képzeletében létezik.

Európa hamis próféták támadása alá került, akiket elkábított a harag, akik önkívületi állapotba estek a rivaldafénybe kerülés lehetőségétől. Magára hagyta két legnagyobb támogatója, akik az elmúlt században kétszer is megvédték az öngyilkosságtól: egyikük a csatornán túl, a másik az Atlanti Óceán túlfelén. A kontinens sebezhető az egyre erősödő, a Kreml irányából érkező arcátlan beavatkozástól. Európa, mint eszme, a szemünk előtt hullik darabjaira.

Ez az ártalmas klíma az, amelyben az európai parlamenti választásokra májusban sor kerül. Ha csak valami nem történik; ha csak valami nem történik, ami visszafordítja az emelkedő, egyre növekvő árt, ha csak nem kel életre az új ellenállás gondolata, ezek a választások a történelem legszerencsétlenebb választásai lesznek. A győzelmet a pusztítók fogják megkaparintani. Azoknak, akik még hisznek Erasmus, Dante, Goethe és Comenius örökségében, ez egy megalázó vereség lesz. Az intelligenciát és kultúrát lenéző politikai gondolkodás fog győzedelmeskedni. Robbanásszerű lesz a xenofóbia és az antiszemitizmus elharapódzása. Óriási csapás lesz ez számunkra.

Mi, az aláírók azok közé tartozunk, akik nem törődnek bele ebbe a közelgő katasztrófába.

Mi az európai patrióták közé soroljuk magunkat (egy csoport, amely nagyobb, mint sokan gondolnák, de sokszor túl csendes és túlságosan lemondó) akik értik, mi forog most kockán. Háromnegyed századdal a fasizmus legyőzését és 30 évvel a berlini fal leomlását követően újra harcolnunk kell a civilizációnkért.

A mi hitünk az általunk örökölt csodás eszmében van, amely meggyőződésünk szerint az egyetlen erő, amely képes lehet arra, hogy Európa lakóit észhez térítse. Úgy hisszük, ez máig az egyetlen erő, amely elég erkölcsös ahhoz, hogy leküzdje a totalitárius eszme újbóli felbukkanását, amely magával hozná sötét korok nyomorúságait. Ami most kockán forog, az nem engedi, hogy feladjuk.

Ezért kérünk most mindenkit, csatlakozzon ehhez az új hullámhoz.

Ezért született ez a cselekvésre szólító felhívás a választások előestéjén, amellyel elutasítjuk, hogy az európai eszme sírásóinak engedjük át a győzelmet.

Ezért buzdítunk arra, hogy még egyszer vigyék körbe Európa fáklyáját, amely minden hibája, botlása és esetenkénti gyávasága ellenére is a bolygó minden szabad férfija és nője számára jelzőfény marad.

A mi generációnk elhibázta. Akárcsak Garibaldi követői a 19. században, akik mantraként ismételgették, hogy „Olaszország maga teremti meg magát”, hittük, hogy a kontinens majd saját maga megoldja a problémáit anélkül, hogy nekünk harcolnunk, vagy dolgoznunk kellene ezért. Azt mondtuk magunknak, ez „a történelem iránya”.

El kell felejtenünk ezt a régi meggyőződésünket. Nincs választási lehetőségünk. Most küzdenünk kell az európai eszméért, mert ha nem tesszük, akkor szemtanúi leszünk annak, hogy a populizmus hullámai elpusztítják azt.

Válaszul a nacionalista és identitárius támadásra, újra fel kell fedeznünk az aktivizmust, ellenkező esetben elfogadjuk, hogy harag és sértettség fog minket körülvenni és elárasztani. Sürgősen meg kell kongatnunk a harangokat a szellem és a lélek gyújtogatóival szemben, akik Párizstól Rómáig – útközben megállva Barcelonában, Budapesten, Drezdában, Bécsben és Varsóban – tűzbe kívánják vetni szabadságunkat.

Európa közelgő furcsa veresége, az európai lelkiismeret eme új válsága – amely ígérete szerint lerombol mindent, ami társadalmunkat naggyá, dicsővé és virágzóvá tette – hatalmasabb kihívás, mint bármelyik az 1930-as évek óta: a liberális demokrácia és annak értékeit érintő kihívás.

Aláírók: Vassilis Alexakis, Szvjatlana Alekszievics, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Ágnes Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Ljudmila Ulickaja, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik, Adam Zagajewski

Forrás: The Guardian

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.