Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha tényként kezeljük a Fidesz jobboldaliságát, akkor máris vesztettünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Régebben hittem a Mikulásban, de aztán ez elmúlt. Később hittem az elemzésekben is, de azt is gyorsan kinőttem. Függetlenül attól, hogy az az elemzés egy pártérdekeket szolgáló, politikai megrendelés mentén működő szervezet terméke, vagy egy függetlennek kikiáltott elemzőműhely munkája. Ez most arról jutott eszembe, hogy olvastam a 24.hu-n egy anyagot a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung közös jövőbelátásáról. Lassan rá kellett jönnöm, hogy bár rendkívül vicces Török Gábor egyrészt-másrészt hozzáállása a dolgokhoz, mégis ő a legőszintébb abban az iparágban. Vagy így lesz, vagy máshogy. Vagy tévednek az elemzők, vagy nem. Olvasmánynak érdekes lehet egy ilyen jóslathalmaz, de annyi minden befolyásolja a végeredményt, hogy nem szabad komolyan venni. Egyiket sem.

Akkor főleg nem szabad komolyan venni, ha az elemzés önként beleáll a hatalmat gyakorlók által kivájt nyomvonalba és azon zakatol végig, nem törődve a kényszerpályán kívüli valósággal. Ha egy vágányon haladunk, semmit nem látunk a világból, csak azt, ami a vágány mellett van. Abból pedig csak torz világkép születhet, azt gondolhatjuk, az egész ország villanypóznákból és tehéncsordákból áll. Pedig nem.

Az említett elemzés arról szól, hogy Orbán Viktor most aztán nagyon tarolni fog, hacsak az ellenzéki pártok meg nem értik, hogy mi az ellenszer:

Az ellenzék feladata tehát, hogy hitelesen kiálljon a baloldali értékek mellett és ez eljusson a választókig is. Ellenkező esetben 2022-ben sem kínál majd alternatívát a Fidesszel szemben.

Miután én sem elemző, sem politikus nem vagyok, gondolhatom ezt másként. Engem nem korlátoz semmi, látom a villanypóznákon és marhacsordákon túli világot. Egyszerű polgárként, választóként vannak – lennének – elvárásaim, igényeim. Például az, hogy ne próbáljunk mindent jobbra, vagy balra tolni. Nem egészséges és nem normális. Semmi sem az, amit ennyire egysíkúan nézünk.

Először is ideje lenne kimondani azoknak a neves elemzőműhelyeknek is, hogy a Fidesz NEM jobboldali. A híveik sem jobboldaliak. A kormány politikájának a világon semmi köze nincs semmihez, ami egy normális jobboldali pártot jellemez. Miután ezt kimondtuk, rehabilitálni kellene a jobboldalt. Meg kellene értetni az emberekkel, hogy az miről is szól, ha már egyszer ilyen komoly energiát fektet bele mindenki abba, hogy vagy ide, vagy oda sorolja a pártokat is, a választókat is.

Szerintem a Fidesszel szemben egyáltalán nem csak a baloldali értékek mellé kell odaállni és nem csak a baloldali politikát kell képviselni. A Fidesszel szemben simán oda lehet állni jobboldali pártként is és megmutatni a különbségeket. Sőt, én meggyőződéssel vallom, hogy a Fideszt egy jó jobboldali egység nagyobb valószínűséggel le tudná győzni, mint egy baloldali. De az igazán optimális az lenne, ha valódi jobboldali és valódi baloldali, liberális, zöld és mindenféle pártok összefogásával létre tudna jönni egy komoly erő a Fidesszel szemben. Ugyanis az Orbánnal szembenálló tömeg nem baloldali. Merem állítani, hogy a többség egyáltalán semmilyen oldali. Normális, működő, fejlődő országot akaró emberekről beszélünk, a többségnek tök mindegy, hogy baloldali, vagy jobboldali kormány képes létrehozni ezt a bravúrt.

Kétségtelenül vannak azonban olyanok is, akik baloldalinak és olyanok is, akik jobboldalinak érzik és vallják magukat. Igen, én úgy gondolom, hogy a Fidesszel szemben jobboldali ellenzékiek is bőséggel vannak. Őket kizárni abból az alapvető jogukból, hogy jobboldaliként az ellenzékhez tartozzanak, minimum bődületesen nagy hiba.

Ezért egészségtelen és káros dolog belemenni ebbe a Fidesz által létrehozott torz szemléletbe. Az alapvetés nem az, hogy a jobboldali fideszes bűnbandát csak egy baloldali ellenzék képes legyőzni, hanem az, hogy a harácsolásra összeszerveződött érdekközösséget egy jobboldali és baloldali összefogás képes legyőzni. Ha elfogadjuk azt, amit a fideszes propaganda próbál elhitetni velünk, ha tényként kezeljük a Fidesz jobboldaliságát, akkor máris vesztettünk. Ideje lenne kilépni a kényszerpályából és megérteni, megértetni, hogy a jelenlegi kormánynak nincs köze semmiféle politikai irányvonalhoz. Fel kell szabadítani a társadalmat a görcs alól és engedni kell, hogy szabadon dönthessenek, hová akarnak tartozni, mit akarnak látni, képviselni és mit várnak el a pártoktól, de főleg mit várnak el egy leendő kormánytól. Amely kormány remélhetőleg nem egyetlen ember akaratának torz tükörképe lesz, hanem a politikai paletta minden szegmensét képviselő, minden ideológiából a legjobb darabkát a nagy egészhez hozzáadó koalíció. De ehhez be kellene fejezni a jobb-bal-fekete-fehér, barát-ellenség hamis világkép erősítését, mert ezzel csak a Fidesznek, pontosabban Orbán Viktornak és bandájának szekerét toljuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.