Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Így van az, amikor az állam kiszolgálja az egyházat, nehogy a magántőke lecsapjon az igehirdetőkre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már miért ne úszkálhatna egy pap vagy apáca? Nincs az a Bibliában megírva, hogy Isten szolgájának nem szabad wellnesseznie. Na jó, de a Bibliában még nem szerepelhetett ez a szó. Hát akkor ideje pótolni. Magyarországon mindenképpen. Kiss-Rigó László nagyon rákívánhatott, és ha egy jó keresztény ember kíván valamit, azt Orbánék teljesítik is.

A csuhásoknak, ugye. Ezúttal nem térdre kényszeríti őket a hitvezér, hanem ad állami pénzből, azaz a közösből, másfél milliárd forintot a Kiss-Rigó László püspök által vezetett szeged-csanádi egyházmegyének wellness központra. Humbugban, mert papíron az bizony a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Lakiteleki Népfőiskolának szólt. Csakhogy az átkozott ballibsi HVG kiderítette, hogy valójában a püspökségnek épül a lakitelki wellness központ. Ha ettől nem tetszenek hidegrázást kapni, hozzáteszem, a kormány a beruházáshoz már adott 30 milliárd forintot. Lubickoljanak az emberek pénzéből. Persze csak azután vagy előtt, hogyha nagyon elfáradtak a papok meg a Kiss-Rigó, akinek focicsapata tavaly 10 milliárd forintot kapott a kormánytól stadionépítésre.

Papi Aréna. Jó fej lehet Orbánnál ez a Kiss-Rigó. Alapítványa két éve ingyen kapta meg az államtól a zánkai gyerekvárost és a fonyódligeti gyerektábort. Így van az, amikor az állam kiszolgálja az egyházat, nehogy a magántőke lecsapjon az igehirdetőkre. Le kell kenyerezni őket, hogy hirdessék a fideszi szent szólamokat.

Szeretetre méltó Orbán, akivel „szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.” Erkölcs meg a püspök úr plusz Orbán – szakadozik lefele a templom teteje, vigyázzanak! De hát Kiss-Rigó nem hazudik: azt állítja, nem a NER püspöke, nem is tudja, mi az, az ő hálózatának a tagjai „Krisztus titokzatos testének tagjai.” Akkor a kiszáradt testet meg kell wellneszeztetni. Bocsánat. Követhetetlen, hogy mennyit perkázott már a hatalom az Orbánnak tetsző egyházaknak. Körülbelül annyit már, hogy sok ezer embernek jutott volna belőle tömött spájzra. Meg az is nagy szerencse, hogy azt mondja aZorbán, hogy az állam nem különbözteti meg hitük szerint az embereket. Nem is, csak magasról lepottyantja a neki nem tetszőket. Megtisztelő diktátori bélyeg: kössz.

Hoci foci! Tiszta Orbán. Ennek a Kiss-Rigónak van focicsapata, a szegedi stadionjában kápolna is lesz. Csak foci nem, ha csak a másodosztályú gárdát meg nem segíti a Megváltó. Ha jól belegondolunk, ez a kapcsolat nem az emberekről, a sportról szól, hanem arról, hogyan feküdt össze egy ágyban az egyház és az állam. Akkor ne tessék csodálkozni ott a szószéken, hogy egyre kevesebb a hívő és a papipari tanuló az országban. Oltári blama az is, hogy Semjénéknek akkora a karriervágyuk, hogy fontosabb számukra a parancs és az engedelmesség, mint a hitük. Mindenben kiszolgálják Orbánt. Hova lett a szeretet, béke, szolidaritás, igazságosság? Erről később.

Nem is mondtam még, papok, apácák készülnek az olimpiára. Tényleg. A Vatikánban. Atlétikai sportegyesületet hoztak létre, és szerződést kötöttek az Olasz Olimpiai Bizottsággal, mert versenyezni szeretnének. Svájci őrök, papok, apácák, gyógyszerészek és egy 62 éves professzor is a klub tagja. Hallottam a rádióban, a sporthírekben, mert hiszen ott a helye a hírnek: nagy álmuk, hogy egy olimpiai játékok megnyitóján a küldöttségek között lássuk a Szentszék zászlaját. Szerényen hozzátették, ez nyilván nem mostanában lesz. Azt szeretnék elérni, hogy rendszeres szereplői legyenek a mini államok sporttalálkozójának Monaco, Luxemburg, Málta, San Marino, Izland, Liechtenstein, Andorra társaságában.

Fotó forrása: ANSA

Meg is van az első sikerük: január 15-én Vincenzo Puccio szicíliai plébános ezüstérmet nyert a messinai maratonon – sárga-fehér vatikáni mezben. Legközelebb Rómában versenyez, ahol vatikáni színekben két afrikai muszlim menekült is fut majd – tagjai a vatikáni sportegyesületnek.

Hallják-e, kendek, Orbán, Semjén, Kiss-Rigó? Szijjártó, föl kéne hívni a pápát, ne szórakozzon, zavarja el onnan is a Sorost! Jó hír jó hátán.

Azt is hallottam, amikor a vatikáni gyógyszerész futó azt mondta, a versenyzés mellett legalább annyira fontos számukra, hogy sportolásukkal küzdjenek a rasszizmus és az erőszak minden típusa ellen. A sport testet erősítő, lelket nemesítő ereje még nem ártott senkinek. Azt gondolom, ha a vatikáni csapat egyelőre nem lesz ott a világ legjobb sportolói között, akkor is jóságra való törekvésük felér egy dobogós helyezéssel.

Ezzel itthon püspök úrék nem dicsekedhetnek. Még Ferenc pápára is süketek, aki szerint: „Az életből nem az marad meg, hogy mennyit gyűjtöttünk magunknak, hanem az, hogy mennyit adtunk másoknak.” Be kell vallanom, az én hitemet nem a Megváltó súgja a fülembe, de valamennyiünk hitében az első helyen áll a mások tisztelete, a tolerancia, a szolidaritás – az emberség.

Mindennek híján van az Orbán-hatalom, frigyben püspök úrékkal, nem is mások, mint ájtatos manók. Azok pedig nagy étvágyú, kíméletlen ragadozók.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.