Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Egyszerűen nem vagyok hajlandó beletörődni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hétfő óta fekszem itthon betegen. Leszámítva azokat az időszakokat, amiket átaludtam, elolvastam minden hírt, azok cáfolatát, valamint a viszontválaszokat is. Megnéztem politikusok Facebook live-jait és pártok sajtótájékoztatóit és elolvastam az alattuk futó kommenteket is. Ez az elfoglaltság mondjuk nem hiszem, hogy nagyban hozzájárult volna a gyógyulásomhoz…

Nagyon bízom benne, hogy nem modellezik le reprezentatívan a lakosságot a live-ok alatti kommentelők. Szél Bernadett a legutóbbi választásokat megelőző időszak óta nem tartozik a kedvenc politikusaim közé. Ez a tényállás, a teljes megbékélésem jegyében (az ellenzéki politikusoknak a rabszolgatörvény, valamint a közigazgatási bíróságokról szóló törvény benyújtása óta kialakult összefogása után) változott. Mindenkit támogatok, aki tesz bármit is a kormány megdöntéséért és a demokrácia visszaállításáért. Szél Bernadett pedig tesz.

Most éppen beköltöztek Hadházy Ákossal az MTVA (valamilyen beazonosíthatatlan célra használt, fideszes cég által Nívódíjasra megépített) melléképületébe. A live közvetítésekben nagyon fontos dolgok hangoznak el. Mint például demokratikus jogok, a képviselői ellenőrzési jogkör fogalma, az MTVA vezetőjének kötelezettségei. Beszélnek a közszolgálati televízió, valamint a szabad sajtó fontosságáról, konkrétumokról az EU-s pénzek elcsalásával kapcsolatban (azok pontos kivitelezéséről, települések és alapítványok neveivel), ezzel hangsúlyozva az Európai Ügyészséghez való csatlakozás fontosságát. Naponta beolvassák az aznapi valós híreket, megnyilvánulnak közéleti kérdésekben, valamint tájékoztatnak a szombati országos demonstrációkról.

Mindeközben a közvetítések alatt futó kommentek nyolcvan százaléka két csoport között oszlik meg. Az egyik csoport azokból áll, akik ilyeneket írnak:

„Fesd már ki magad, de rusnya vagy!”

„Lyukas a zoknid, te igénytelen lódoktor”

„H1G, SZ1G”

„Uncsi, nem történik semmi. Lépek, csá!”

Erre jönnek a kormányváltásban reménykedők válaszai:

„Húzzál Bayer oldalára (…) fideszes troll!”

„Szép vagy Detti, szívecske!”

Hasonló színvonalú kommentek vannak a héten kiemelten fontos történések kapcsán is, mint például a Birnbaum-interjú, ami után nem kommentelni kellene százaknak, hogy „Na, ugye! Mocskok!”, hanem kimenni a Parlament elé és nem moccanni, amíg az egész kormány bíróság elé nem áll.

Ráadásként útközben még be lehetne ugrani a nagynénikéinkhez és elmagyarázni nekik, hogy mi is van abban a cikkben. Aztán visszatekerni, kellő hangosítás mellett a Lomnici interjú csúcspontjára, majd elmagyarázni, hogy nem igen festenek le 1780-as évekből származó freskókat manapság európai országokban. Ilyet utoljára legfeljebb a téesz megalakulásakor láthatott a néni, amikor az elnök a megbízott párttitkárral közösen beköltöztette az irodáját a régi, faluszéli kápolnába, de előtte lemeszeltette a falait szép fehérre. Akkoriban felszisszent ám a jó Terus néni, mert olyan „Istentől elrugaszkodottak voltak azok az elvtársak…”.

Persze azt se felejtsük el elmondani – ha esetleg szóba kerül a gyógyszertárban a sorban állva -, hogy a Brexit nem azt jelenti, hogy “legalább visszajönnek a normális kőművesek!”. Ha tízből egy emberrel sikerül megértetni azt, ami körülöttük zajlik, akkor nagyot léphetünk előre.

Nyilván lyukra futottam én is a héten, amiért nem akarok Szél Bernadett kinézetével foglalkozni, sem arról beszélgetni, hogy mit szólnék én egy lyukas zoknis férfi láttán. Valamint, hogy igen, nagy a különbség a csúnyán kiabáló kislány és a lovagkeresztes, öregedő megmondóember között, de nem adom fel! Egyszerűen nem vagyok hajlandó beletörődni, hogy ezen a szinten van ilyen sok ember, hogy elvész náluk az életüket érintő fontos információ. Elfolyt szemfesték, karikás szemek és lyukas zoknik mögött.

rb

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.