Július 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A szokásos kisszerűség mellé valami elemi rettegve nyüszítés is társul

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,384,312 forint, még hiányzik 615,688 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megy a küszködés. Meg nem tudnám mondani, hogy hány szakszervezet van ebben az országban, de hogy többnek is komoly (és jogos) kínjai vannak, az biztos. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az ATV-nek panaszkodott a buszvezetők elképesztő túlterheltségéről. Állítása szerint – és valószínűleg nem szórakozásból mondja – a munkaerőhiány miatt a sofőrök képtelenek magukat kipihenni. Fáradtan mennek be már a munkakezdésre is, a műszak végére gyakorlatilag zombivá amortizálódnak. Ha hozzátesszük, hogy közben pedig emberek életéért felelősek, hiszen ha hibáznak, akkor annak nem csak maguk válhatnak áldozataivá, hanem az utasaik is, még ijesztőbb a helyzet.

Egy másik szakszervezet másféle gondokkal küzd. Miután ez az Országos Sajtóiroda közlemény, kénytelen vagyok ide másolni a szövegét, nem tudok linket csatolni:

Az ELTE Szenátusa a 2019-es költségvetési évre vonatkozóan egyenként 250 mFt-os költségcsökkentő intézkedési terv kidolgozására kötelezte két legnagyobb karát, a Bölcsésztudományi és a Természettudományi Kart. Ilyen mértékű forrásmegvonás (egyéb intézkedések mellett) létszámcsökkentés kikényszerítését jelenti; a két Kar várhatóan 50–70 oktatójától kénytelen megválni. 

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a finanszírozás elégtelen szintje, belső strukturális ellentmondásai, a valós költségeket nem tükröző képzési normatívák akadályozzák a felsőoktatásban a minőségi szakmai munkát! 

Elutasítjuk, hogy a magyar felsőoktatási intézmények képzési és kutatási teljesítményét finanszírozási szempontok határozzák meg és nem az oktatással szemben támasztott minőségi, a tudományterületekhez igazodó szakmai elvárások! 

Felszólítjuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma felelős vezetőit, tárják fel a felsőoktatás finanszírozásának problémáit, mutassák be a korábban kidolgozott, új finanszírozási modellre vonatkozó elképzeléseket és hatástanulmányokat, folytassanak érdemi szakmai és társadalmi egyeztetést! 

Követeljük!

–    új, a tényleges költségeket elismerő új képzési normatíva-rendszer kidolgozását!
–    versenyképes felsőoktatási béreket!
–    a források biztosítását a magas színvonalú oktatási és kutatási munka fenntartására, fejlesztésére, korszerűsítésére!

FDSZ Elnökség (MTI-OS)

Mindeközben a kormány komoly harcot vív az MTA vezetése ellen (pedig ők aztán nem az a harcias népség), Palkovics Lovászt megkerülve (figyelmen kívül hagyva, egyszerűbben szólva: leszarva) rendelte be magához eligazításra az Akadémia összes kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját. Ez nem csupán ocsmány dolog, de ráadásul szabályellenes is, miután az említettek az MTA alkalmazottai, nem a minisztériumé. Csak hát a források megnyirbálásával remekül lehet zsarolni az akadémiát, ezt a minisztérium (valójában a kormány) szemrebbenés nélkül meg is teszi.

A kormány, annak tagjai és mindenki, aki a kormánynak nevezett banda védelmét élvezi, mindent megenged magának. Egyetlen cél létezik számukra: teljesíteni a gazdájuk parancsait. Eddig is pitiánerek voltak (mint a parvenük általában), de mostanra a szokásos kisszerűség mellé valami elemi rettegve nyüszítés is társul. Gondoljunk csak Lázár János elszánt (és egészen mocsári) küzdelmére Márki-Zay ellen. Már a propagandagépezet olyan darabját is beveti a Fidesz egyetlen ember lejáratásába, mint amilyen Bayer Zsolt.

Megy a piti bosszúállás, a sunyi sárdobálás. Úgy tűnik, a fenyegetés már nem képes szőnyeg alatt tartani az indulatokat, már át kell nyúlni az MTA vezetőinek feje felett, már meg kell vonni a helyettes polgármester jogköreit, már lejárató régiós rádióműsorokra van szükség, már a szakszervezetekkel sem szabad leülni még látszattárgyalásokra sem. Palkovicsok, Hendék, Lázárok küzdenek összekapaszkodva. Az ország ellen, az emberek ellen. Orbánért, a hatalomért és a pénzért. Mennek szembe mindenkivel: pedagógusokkal, diákokkal, szülőkkel, munkavállalókkal, önkormányzatokkal, vasutasokkal, buszvezetőkkel, könyvtárosokkal, egészségügyi dolgozókkal, tűzoltókkal. Nincs már olyan szelete a társadalomnak, nincs olyan egysége, darabkája, amibe ne törölték volna bele a trágyás csizmájukat.

Közben az Állami Számvevőszék terjedelmes közleményben kéri ki magának, hogy bárki kritizálni merje a működésüket. Mert aki kritizálja, az a jogállamot támadja. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (nem tudom, mi ez a szövetség) hosszas sajtóközleményben fejtegeti, hogy nem szabad csúnyán beszélni, mert az sérti az ő csipkés kis lelküket. Esküszöm ez a legnagyobb gondjuk.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt mondta a közpénztévében, hogy mivel az ellenzéki képviselők élő adásban közvetítették, ahogy nem tudnak érvényt szerezni képviselői jogaiknak, megsértették a közvetítésben szereplő biztonsági őrök személyiségi jogait. És szerencsére Péterfalvi Attila is teljesen független. Mindentől. Emlékszik valaki a tiltakozására, amikor a rendőrség kamerába mondatta az emberekkel a nevüket és lakcímüket egy tüntetés után?

Ez már egyértelmű vergődés. A sok-sok független és pártatlan éppen úgy be van tojva, mint a függők és pártosak. Minden hazugság, minden propaganda, minden fenyegetés és minden zsarolás ellenére is inog a trón. Mindeközben most derült ki, hogy a Gundel tíz évre szerződött a kormánnyal. Lehet hogy nem kellett volna ilyen hosszú távra tervezni.