Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szirmok vagy repeszdarabok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Játék a szavakkal. Gasztroforradalom, élménylőtér, mulatási, sárga kankalin. Van-e közös ezekben a szavakban? Nincs. Azaz, mégis. Szavazatok eredményeként a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda nyolc éve minden év végén kihirdeti az előző év szavait.

2018-ban az év szava: gasztroforradalom.

Az év antiszava: élménylőtér.

Az év ifjúsági szava: mulatási.

Az év költői szava: sárga kankalin.

Nincs ebben semmi különös, főleg, ha megnézzük a korábbi évek győztes szavait. Nem magukban lettek a legjobbak vagy legrusnyábbak, sokkal inkább tartalmuk, jelentésük okán.

Ez a gasztroforradalom a napokban különösen aktuális. A Gundel forradalmasította a miniszterelnöki kajáltatást: lett is belőle gasztrolázadás. Amúgy tényleg gasztro ma már a jó isten is: nincs nap főzős műsor nélkül, sorban születnek a szakácskönyvek, az étkezési kultúra a csúcsra hágott. Már ahol és már akinek. Vannak gasztroművészek, gasztrobloggerek, gasztrofotósok, gasztrocelebek (vagy mik), főznek, sütnek – mert enni jó.

A korábbi években a vuvuzela, alkotmány, rezsicsökkentés, kerítés hódítottak, talán mondani sem kell, miért. A közbeszédet nem lehet becsapni. Emlékeznek a vuvuzelára avagy darázskürtre, őrjítő hangja van, a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon a FIFA kérte is, tiltsák be a zaj miatt. A szervezőbizottság azzal érvelt, hogy ez is része az ünneplésnek. Ahogyan a szotyi is, ugye. Zaj mellé jár. Csak nálunk elég csendesek a stadionok, marad a köpködés. A kerítés 2015-ben volt a nyerő, abban az évben, amikor bevándorlóvész ellen Orbánék sok milliárdért felhúzták a déli határon a szögesdrótos kerítést. Emberek emberek ellen. Az élménylőtér valóban nagy baromság, mert milyen pozitív élmény az, ami összekapcsolódik fegyverrel, a fegyver meg általában a gyilkossággal.

mulatási szóval nem tudok mit kezdeni. Balázs Géza nyelvész szerint: „Mindenki bulibáró, valamennyien szeretünk mulatni. Aki eljön a koncertünkre és meghallgat minket, szerintem mind azért jön, mert szeret bulizni. Ez a közös bennük: a mulatási” – nyilatkozta Kis Grófo, a fiatal énekes. A szó jelentése egy, a bulizásra, táncra, zenére, evés-ivásra utaló hajlandóság, életérzés, másként: a partihangulat. Úgy is vélhetjük, hogy felszólítást tartalmaz: mulassunk! Eleinte tréfásan, esetleg gúnyolódva további szavakat is alkottak a mintájára: veretési, csapatási, nyelési, bulizási, cigizési, tanulási (utóbbiak jelentése talán ez: ’Menjünk ki cigizni!’, ’Tanuljunk!’). Az egyszeri szóalkotás, a mulatási egy szócsalád – nyelvtanilag és esztétikailag kifogásolható – mintaadó szava lett. Így az év antiszava is lehetne.” Én leragadtam a szivacs, szijó, csaóka, lépszlemá, jémájön szavaknál, éppen elég volt ezt megérteni, felfogni, de biztosan korral jár. Ifjúsági szókincstár felnőtteknek is.

Az év költői szava volt a tojáséj. Weöres Sándor: Tojáséj verse. Ez nem a címe, ez maga a vers, talán a magyar irodalom legrövidebbje. Tessék belegondolni bármit, ami tetszik, ha már a költőórás kitalálta. Nekem a titokzatosság jut eszembe róla. Négy éve a messzeringó gyerekkor lett a legszebb. Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verséből való. Szép, nagyon szép. Talán a távoli, ringó bölcső a múltunk.

Most a sárga kankalin lett az év költői szava. Nyilván tisztelgésből a tavaly elhunyt Kányádi Sándorra. Övé ez a különleges költői kép, abban a versében, amelyben halottaitól búcsúzik.

Kányádi Sándor: Sárga kankalin

Fekete pohárban

sárga kankalin.

Sokasodnak

a halottaim.

Anyám volt az első

sárga kankalin.

Gyűlnek, egyre gyűlnek

a halottaim. –

Nem fér a pohárba

már a kankalin.

Ezért is gyönyörű a magyar nyelv, játékosságával, dallamával, szemléletességével benne van eszmélésünk, tudásunk, az egész emberségünk. Így hiszem.

Azt mondja Balogh F. András egyetemi docens: „A 2016. esztendőben szinte egyszerre ment el Kertész Imre, Esterházy Péter és Csoóri Sándor, majd 2018-ban eltávozott az utolsó nagy öreg is, Kányádi Sándor. Velük lezárult a magyar irodalomban az a 20. század, amely az emberi történelem mélypontját képezte: talán e mélypont ellensúlyozására jöttek létre az írott szó remekművei és a csodálatos költői életutak.”

Kányádi ezt írja A maradékhoz című versében: rajtad is áll hogy a verseim / szirmokká nyílnak-e vagy / jól időzítve repeszdarabokká.

Igaz. Az egész életünkre igaz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.