Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Az orbaniták és a valóság

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A nagypolitikához képest egy jelentéktelen semmiség világított rá legjobban arra, hogy Orbán és csapata mennyire elszakadt a valóságtól. Hiába a sok frissen gründolt kutatóintézet és a rájuk költött milliárdok, fogalmuk sincs arról, hogyan élnek az emberek a 8 millió sorosügynök országában.

Történt ugyanis, hogy az uralkodó potom 20 milliárdért az udvarvégi stadion és a házi kisvasút mellé most megkapta budavári palotácskáját, kilátással az országra.  És hát ki gondoskodna neki és csapatának az ízes falatokról, ha nem a híres-nevezetes Gundel étterem, amelynek idestova 125 éves tapasztalata van méltóságos uraimék etetésében.

Ezt hallván fölhördült a 8 millió sorosügynök: micsoda urizálás (rongyrázás, dőzsölés, dúskálás, flancolás) folyik itt, amikor ételosztáskor kilométeres sor áll a Blahán! Akkora volt a hördülés – ráadásul a városok utcáin éppen sorosügynökök ezrei tüntettek a frissen bevezetett rabszolgaság ellen –, hogy erre már lépni kellett valamit. A miniszterelnöki agytröszt azt találta ki, hogy íziben cáfolni fogja az urizálásról (rongyrázásról, dőzsölésről, dúskálásról, flancolásról) szóló mendemondát. És mi lenne erre alkalmasabb? – gondolták. Hát egy fénykép az étlapról.

Fotó: Miniszterelnökség

Ezzel az étlappal akarták bizonyítani, hogy szó sincs semmiféle urizálásról (rongyrázásról, dőzsölésről, dúskálásról, flancolásról), hanem éppen ellenkezőleg, nagyon is szerény ebédet eszik az uralkodó és udvara. Nem 2900 forintos gulyáslevest, mintha a városligeti Gundelben lenne, hanem 300 forintos füstölt csülkös bablevest. Nem bélszínt Chateaubriand módra 16 500 forintért, hanem rostonsült csirkemellet pikáns brokkolival, sajt alatt sütve 900 forintért.

Nem tudom, hogy Orbán kommunikációs stábjának szabotázsakciójáról van-e szó, amivel még mélyebbre akarják nyomni főnöküket a trutyiba, vagy az agytröszt agyatlanságáról. Az első esetben – akárcsak Lázár János, az uralkodó maffia első nyílt dezertőrje – arra gondolhattak, hogy jól jön majd ez az akció a rendszerváltáskor. „Mi is ellenálltunk, és segítettünk Orbánt lejáratni” – nyújtózkodnak majd vadul, hogy észrevegyék jelentkezésüket. A második esetben csak arról van szó, hogy akárcsak uruknak és sok főszolgájának, nekik sincs fogalmuk a magyar valóságról.

A csillapításnak szánt fénykép ugyanis még az eredetinél is nagyobb felhördülést váltott ki. „Már megint hülyének néznek minket” – gondolta a 8 millió sorosügynök. A sorosügynököknek, akik nem bekamerázott palotában vagy őrzött lakóparkban élnek, akik nem honvédségi magánrepülős, esküvői magánhelikopteres, BMW motorflottás, adriai luxusyachtos, ibizai szipogós, 12 milliós karórás, egymillió forintos Louis Vuitton táskás, 227 ezer forintos Gucci tornacipős világban élnek, hanem a való életben, azoknak semmi kétségük, hogy 300 forintból nem lehet kihozni egy füstölt csülkös bablevest vagy 260 forintból egy somlói galuskát. Nem kell ehhez a városligeti Gundelbe menni, elég beülni bármelyik középkategóriás étterembe. Például egy füstölt csülkös bableves a XIII. kerületi Csülök Vendéglőben 1400 forint, a szentendrei Határ Csárdában 1350 forint, a váci Remete Pincében 1390 forint. A Csülök Vendéglőben egy somlói galuska 1200 forint, Vácott 1080 forint.

Teljesen nyilvánvaló, hogy itt ugyanazzal az esettel állunk szemben, mint amikor a szocializmus idején a pártfunkcionáriusok külön boltokban és a rendes ár töredékéért vásárolhattak. Az is pofátlanság volt, de fényévekre elmaradt az orbaniták pofátlanságától. Azok a funkcionáriusok ugyanis nem lopkodtak össze milliárdokat. Kaptak soron kívül lakást, telefont, autót (Ladát), az átlagnál nagyobb fizetést, esetleg szereztek egy nyaralót, és kész. Ennyivel voltak a pórnép fölött.  

Fölmerül a kérdés, ki fizeti meg, hogy Orbán és csapata szinte ingyen ebédelhet. Mert ingyenebéd nincs, valaki fizeti a számlát. A Gundelnek ez egy befektetés, ami ugyanúgy meg fog térülni, mint ahogy a vállalkozóknak megtérül, ha támogatják Orbán focimániáját vagy a Fidesz választási kampányát. Ezek szoktak nyerni a közbeszerzésen. Egy kicsit túl is számlázhatnak, és a túlszámlázás egy kis része még náluk is maradhat. Akárhogy is van, minket, adófizetőket rövidítenek meg, mert az a pénz valahonnan hiányozni fog. A lehetségesnél egy kicsit kevesebb út fog épülni, a régi utak egy része kátyús marad, a kórházak tovább rohadnak, a közművek karbantartására kicsit kevesebbet fognak költeni, emiatt kicsit több lesz a csőrepedés, a gázszivárgás és az áramszünet. Mindenképpen mi, sorosügynökök szívjuk meg, hogy ők ott fenn a Várban olyan olcsón zabálnak.

Ha Orbán és vezérkara ismerné a magyar valóságot, akkor ezt az étlapot soha nem hozták volna nyilvánosságra, sőt, 90 évre titkosították volna.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.