Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kinek kedvez leginkább az, hogy a dolgozó 400 órányi túlmunkát kénytelen letolni évente? Na kinek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Íme néhány gondolat a túlóratörvennyel kapcsolatban, miszerint a multik miatt lenne ez így, azaz ők nyomták keresztül a kormányon. Ezzel nem értek egyet! A túlóratörvényt biztosan üdvözölték a multik, de szerintem nem miattuk jött létre, nem ők kérték!

Egy hete például a kecskeméti Mercedes-gyár fizetést emelt, ami a legjobb megoldás a munkaerőhiány okozta problemákra, hiszen így jóval többen jelentkeznek az állasokra.

Vagy itt az Aldi, amelyik 2019. január 1-jétől bruttó 300 ezer forint fölé emeli a kezdő pénztárosi béreket, illetve logisztikai munkatársak bérét.

Nyilván megoldás lehetne a járulékok csökkentése is az állam részéről, de ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ezt a lépést a fideszes állam meghozná?

Kinek kedvez leginkább az, hogy a dolgozó 400 óra túlmunkát kénytelen letolni évente? Hát az államnak! Mert ma Magyarországon az állam a legnagyobb foglalkoztató. Egészségügyi alkalmazottak, pedagógusok, közlekedési dolgozók, rendvédelmisek, stb. És természetesen ide sorolom a minisztériumokban adminisztratív munkakörben dolgozókat is. Össze sem mérhető ezen alkalmazottak száma a multik által foglalkoztatottakéval.

Tehát a kormány keresztülnyomott egy törvényt, amelynek elsődleges célja, hogy leginkabb a saját alkalmazásában álló munkavállalók túlórakeretét felemelje 400 órára úgy, hogy a túlórapénzüket ráérjen 3 éven belül kifizetni. A jelenlegi rájuk érvényes szabályozás egyébként 100 óra és 1 év, és még ezt sem fizették ki. Gondoljunk csak az egészségügyben dolgozókra, vagy a MÁV, a Volán, vagy a BKK alkalmazottaira, nem beszélve a rendőrökről, tűzoltókról, katonákról.

Nincs munkaadó, aki ezt havi elszámolásban kifizetné! Mégpedig azért, mert a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy csak sokkal később legyen kifizetve. Akkor miért adná oda azt a munkavállalónak, ha saját maga is vissza tudja forgatni még 36 hónapig?

Ezen logika alapján mire a dolgozó megkapja az első év túlmunka pénzét, még mindig a munkaadónál hagy 2 évnyi ledolgozott túlmunka-díjazást. Más szavakkal tehát saját maga hitelezi a munkáltatót, azaz – mint már írtam – leginkább az államot.

A törvény arról sem rendelkezik, hogy mennyi lehet ez a túlóramennyiség egy hétre lebontva. Ad absurdum mondhatja-e a munkaltató a dolgozónak, hogy most 8 óra munka után vállalnod kellene a 8 óra túlórát is folyamatosan, 50 napon keresztül, és akkor rendben is vagyunk az évvel? Mert bizony ez is 400 óra/év!

És akkor mi van, ha tegyük fel a munkavállaló elhalálozik, esetleg megszűnik a cég, vagy ha a túlmunka miatt az illető egészségkárosodást szenved, lerokkan, vagy mentálisan sérül a stressz miatt?

Ezen kívül ilyen szabályozás mellett a kormánynak nevezett munkaadó nyugodtan tető alá hozhatja a közalkalmazotti leépítéseket is, hiszen felkérheti a maradókat a távozók munkájanak túlórában történő elvégzésére. Ennek önkéntességéről, vagy szabad akarat jellegéről meg inkább ne lamentáljunk, hiszen igazi realitása annak, hogy a munkavállaló következmények nélkül folytatólagosan hárítsa a túlórázást – mert oly elvetemült, hogy példának okáért inkább a családjával lenne -, nincs!

Különben nem véletlen, hogy a fentebb említett legnagyobb közalkalmazotti foglalkoztatók egyáltalán nem, vagy csak alig képviseltetik magukat a tüntetéseken. Nyílt titok, hogy állásvesztéssel fenyegetik őket, ha ilyen vagy ehhez hasonló megmozdulásokon vesznek részt.
Itt kellene hogy bekerüljenek a képbe ezek a szakszervezetek, de ki hallott mostanság a nagy múltú pedagógus szakszervezetről, az egészségügyi dolgozók szakszervezetéről, a MÁV és a közlekedési dolgozók szakszervezetéről, a hírközlési dolgozók szakszervezetéről, a postai dolgozók szakszervezetéről, és végül, de nem utolsó sorban a rendvédelmisek szakszervezetéről? Mert bizony ezen területeken van a legnagyobb elmaradás a túlórák kifizetését illetően, sztrájk viszont emlekeim szerint legalább 5 éve nem volt.

Ez a véleményem.

V. Z.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.