Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincsenek is ebben az országban hajléktalanok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elsikkadt az utóbbi napok zajában az a felelős törődés, ami Deutsch Tamást áthatja, és amiről ki kell mondani: egyszerűen könnyfakasztó. Az a mélyben gyökerező humánum, az a felelősségvállalás, ami csak igazán nagy politikusok sajátja, minden tiszteletet megérdemel. Hiába, ennyit tesz, ha valaki ismeri a valóságot, az embereket nyomasztó napi gondokkal tisztában van és olyan realitásérzékkel rendelkezik, amilyennel nagyon kevesen büszkélkedhetnek ezen a sártekén.

Ha ez a tengersok neofita filantróp haladó éttermiségi tizedannyit törődne a hajléktalanokkal, mint amekkora politikai hisztit rendeznek a szabálysértési törvény módosítása miatt, bizony sok nehéz sorsú embernek könnyebb lenne az élete.
Ennyi.

Ezt írta ő a Facebookra a minap. Az újonnan megtért emberbarátok (nagyjából ezt jelenti a tudományosnak tűnő hülyeség, a neofita filantróp kifejezés), az éttermiségi (az értelmiségi helyett) pedig egy eredeti fideszes szójáték. Ha azt mondom, hogy ötven helyen olvastam az elmúlt egy hétben, sokat mondok. Tehát Deutsch Tamás, aki komoly élettapasztalattal, a versenyszférában eltöltött gyakorlattal rendelkezik és pontosan ismeri az átlagemberek életét és problémáit, megtalálta a megoldást a hajléktalanságra. Csináljon valamit az ellenzék, ne csak hisztizzenek.

Deutsch Tamásnak bizonyára nem tűnt még fel, hogy milyen sok ember – bár csak rohadék civilek – tesz azért, hogy kevesebb embertársunk haljon bele a nyomorba. A hajléktalanság minden országban jelen lévő probléma, de az nem sokat segít a dolgon, ha a kormány olyan módon igyekszik segíteni a devizahiteleseken, hogy azzal csak azok tudnak élni, akik eleve ne szorulnának hitelre (például végtörlesztés), közben folyamatosak a kilakoltatások. Naponta kerülnek utcára olyan családok, akik nem tudják fizetni a bedőlt hitelüket, vagy akár a rezsi befizetése is megoldhatatlan problémát jelent számukra. A társadalom, civil szervezetek, magánemberek bőven erőn felül segítik a reménytelen helyzetben lévőket. Egészen pontosan: átvállalják az államfeladatit, ugyanis a lakhatás megoldása és ezernyi más, a nehéz élethelyzetekben segítséget jelentő megoldás állami feladat. Lenne.

Én ugyan még soha nem láttam Deutsch Tamást egyetlen ételosztáson sem önkénteskedni, de nem is várom el egy ennyire szerteágazó tehetségű, mélyen humánus, felelősen gondolkodó politikustól, hogy ilyesmire pazarolja a drága idejét. Elég, ha odaröfög valamit a közösségi oldalra. Ott legalább értő fülekre talál és érkezik a megfelelő válasz is. Az egyik hozzászóló feltette a fontos kérdést: van hajléktalanság? És már érkezett is a válasz egy másik érdeklődőtől, aki a nagyszerű politikus közösségi oldalán óhajtotta megosztani ezen irányú tapasztalatait:

valójában nincs,mert mindenkinek van szállás aki él vele,de nem akarnak a szabadban való élethez szokott emberek odamenni!

A kietlen helyeket ,vidéken is járják a falugazdák és ahol kell segítenek, kaja ,gyógyszer,tűzifa,és kezelésekre is elviszik a rászorulókat!… evvel sincs baj!

Így tehát le is van tudva ez a kérdés. Hajléktalanság, pláne szegénység ebben az országban márpedig nincsen, de ha mégis lenne, akkor az a neofita filantróp haladó éttermiség (tehát minden nem fideszes) problémája, oldják meg ők. A kormánynak, pláne Deutsch Tamásnak nincs ebben további tennivalója. Ő például nem hajléktalan (és várhatóan nem is lesz, hiszen ha változnak a dolgok, akkor is lesz biztos szállása, bár onnan nem nagyon lehet sem Brüsszelbe, sem máshová utazgatni), a kollégái és egykori kollégiumi társai szintén nem és nem is számítanak arra, hogy valaha is előállhat egy olyan helyzet, amikor gondot okozhat a mindennapi kenyér előteremtése. A havi fizetésükből mindenre futja, náluk otthon van fűtés és van mit enni, némi megtakarítás is bizonyára akad különféle külföldi bakszámlákon, ebből arra következtethetnek, hogy az ország minden polgára úgy él, ahogy ők.

Ezzel szemben a valóság az, hogy ebben az országban előfordul, hogy valaki annak ellenére sem keres eleget, hogy van megfelelő szakmai tapasztalata, vagy – ez szinte felfoghatatlan lehet Deutsch Tamás és a hozzá hasonlóan gazdag szakmai múlttal rendelkezők számára – ért valamihez. Sajnos a Bibó kollégium befogadóképessége véges, az ország lakóinak többsége nem onnan rajtolt, ezért jellemzően kevés pénzért sokat kell dolgozni, vállalni kell a felelősséget és tudomásul kell venni, hogy amennyiben valaki bajba kerül, nem számíthat a kormányra, csak önmagára és azokra a civilekre, akik maguk sem dúskálnak a javakban. Egy valamiben lehet támaszkodni a nagyszerű és humánus fideszesekre: bölcs tanácsokban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.