Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Havi másfél millióért kifogástalan Cso-cso-szán leszek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt hittem, hogy valamiféle kínai osztálynévsort sorolnak a királyi rádióban. Vagy a kerítésen átpréselődött migránsok nevét adja tudtunkra a sportriporter. Kiderült, hogy a szombat esti Videoton-Újpest bajnoki meccs összeállítását hallottam. Többségében külföldiek – a két csapatban vagy húsz ilyen-olyan, de nem magyar játékos rúgja a bőrt. A nemzeti bajnokságban. Hohó, Semjén fő nemzetvédő, hová lett az arisztokratikus büszkeségetek, a hazaszeretetek meg az összes mézes-mázas lózungotok? Aki fölismeri a kapufát, az a ti emberetek?

Orbánnak ez bizonyára tetszik, ezek a külföldi játékosok az ő migránsai – kicsit kikupálódtak, meg is érdemlik a kényeztetést. Bocs’, a kényeztetésünket. Minálunk a focistákat is mi tartjuk el: havi húszmilliós fizetést adunk nekik. Azzal az adókedvezménnyel, amit Semjén mester talált ki, karitatív személy lévén. Kevesebbet adóznak, kevesebb megy a költségvetésbe, majd mi pótoljuk, hogy legyen miből rájuk szórni tengernyi pénzt. Senkinek nem tűnne fel, hogy a magyar bajnokság dugig van másod-, harmadosztályú afrikai, brazil, szerb játékosokkal, ha…

Az én migránsomat szeresd, a tiédet gyűlölöm, az nem ember – ez a hazai módi. Emlékszem arra, amikor a Chelsea-ben egyetlen angol játékos sem volt, de hát lelkük rajta, meg aztán Abramovics orosz dollármilliárdos úgy kockáztatta, fektette be milliárdjait, ahogyan akarta. Arrafelé a foci nagy üzlet, amiből meg lehet tollasodni vagy akkorát bukni, mint törött lábú ló az Epsomi Derbyn.

Nálunk nyista kockázat, csak pénz van Orbán kisded játékára. A kormány tömi az MLSZ-t, élén Csányi haverral, onnan ömlik a pénz elsősorban a nagyobb magyar klubokhoz. Mi finanszírozzuk a számtalan ákádémiát, ahol annyi tehetség sem nevelkedik, hogy ne kelljen a csapatokhoz bevándorlókat csábítani. Sokáig két akadémiáról tudtam csak: a Magyar Tudományos Akadémia és a Zeneakadémia, utóbbiban voltam is, igaz nem tehetségként, hanem műkedvelőként. Erre tessék, Orbán megcsinálta a csoda ákádémiák csoda országát. Ez a heppje. Mi fizetjük a stadionok építését, fenntartását. Az összes magyar és betévedt sportvezetőt, és akkor még azokat a játékosokat is, akik annyit érnek, mint főtt csülkön a tejfölös lekvár. Havi húszmillió, ennyiből tengődhetnek a sehol nem jegyzett focistáink. Ebből mennyi tűzifát lehetne venni, hogy ne fagyjon le és meg emberek sokasága? Merthogy tél van. Lassan véget ér a bajnokság, kimerültek a labdakergetésben a játékosok, jön egy hosszú szünet, hogy kipihenjék a semmit. Túlóra nincs. Több hónapos téli és nyári szünetben pihegnek a magyar profik. Emlékeznek még, a Mezey-féle – tényleg jó gárda -, hogyan esett össze Mexikóban a szovjetek ellen? A maiaknak égni sincs lehetőségük a legjobbak között, mert idő előtt hamuvá porladt a labdarúgásnak nevezett játékuk.

Ha annak idején annyi néző előtt röplabdáztunk, mint amennyi manapság ül a SzancsóPanza Orbán Arénában, szégyenünkben elbújtunk volna a föld alá a bányászok mellé. Nem baj, ezt is kifizetjük. Előre. Mert fő a bizalom, mondja az MLSZ agytrösztje, ahhoz hogy „klubcsapatok nemzetközi versenyképessége növekedjen, versenyképes, Magyarországon kiemelkedőnek számító fizetésekre van szükség”. Meg a keserves jó kétszáz éves rokonaid keze-lába, az. A melós pedig robotoljon, aztán ha csíkos gatya van a főnökön, akkor évek múlva kifizeti a túlórát. Nem milliókat. Csak élni valóra.

Bizalom, emberek, bizalom. Orbán hóbortjáért előre fizetünk, aztán vagy lesz foci, vagy nem. Különben is: – Tud focizni? – Nem. – Ha megfizetjük? Természetesen akkor sem, mert csalják a focit, csalja és lopja rá a közös vagyont a mi köpködős Vitézünk.

Vagy mégis van remény? Drága Viktorovics Viktorov atyuska! Ha adna nekem előlegbe egymillió forintot (nem vagyok telhetetlen), meghálálom, megtanulok énekelni. Mindennap edzek egy kicsit, különös tekintettel a hangszálaimra. Van előéletem, oszlopos tagja voltam a gimnáziumi kórusunknak. Beválogattak. Szép hangom van. Alt. Na jó, ha még ötszázezerrel megdob, képes leszek a szoprán szerepekre is, iszonyatosan remek lesz a bel canto technikám. Bízzon bennem, meglátja olyan Madame Butterfly, hogy értse, Cso-cso-szán leszek, hogy Maria Callas (Ámerikában született, apja görög bevándorló volt, ugye, nem olyan nagy baj) is tapsol majd az égi zenedében. Együtt és büszkén képviseljük a magyar nemzetet a Milánói Scalában. Válogatott opera meccsen. Drága Viktorovics Viktorov atyuska, eltetetek magának és a kedves feleségének két jegyet. Ennyit igazán túlórázhat. Ezt sem kell kifizetnie. Mi álljuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.