Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez már régen nem az elmúltnyolcév, ez bizony a ti saratok. Balogostul, Káslerestül, Orbánostul

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindenki nyugodjon meg, úgy tűnik Kásler Miklós a sürgősségi ellátást is megoldotta. Most nem arról van szó, hogy minden, a sürgősségin órákat várakozó beteg kezébe nyomna egy tízparancsolatot, hanem valós, szakmai tervvel álltak elő. Egy Kásler Miklóstól merőben szokatlan dolog ez, hiszen regnálása óta szóban ugyan igen sok minden történt, a valóságban azonban annál kevesebb. Hogy mégis mi az a nagyszerű terv, amivel Kásler meg kívánja menteni az életképtelen hazai sürgősségi rendszert? Lássuk:

A koncepció szerint a gyors ellátásra érkezők adatait „mielőbb” rögzíteni kell az intézmény informatikai rendszerébe.Az adminisztráción túlesettek közül a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az „osztályozáson.” Ezt a feladatot az úgynevezett triázs szakemberek (speciálisan képzett diplomás ápolók) végeznék, ők döntenek arról, hogy kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia.

Ez még nem a teljes tervezet, de rögtön álljunk is itt meg.  Ebben a tervezetben ugyanis arról van szó, hogy a már egyébként is létező triázs rendszert újra bevezetnék? Köszönjük Kásler, eddig ez eszükbe sem jutott a kórházaknak, micsoda gondolat. Már csak azt kérdezném meg, hogy mégis honnan a jó büdös francból lesznek triázs szakemberek a sürgősségi osztályon? Azokat ugyanis nem az összeszerelőüzemekben gyártják és Magyarországon igen kevés van belőlük. Tehát a tervek szerint olyan szakemberek beszervezésével oldanák meg az egyébként súlyos helyzetet, akikkel nem is rendelkezik az ország. Nagyszerű terv! Na de haladjunk is tovább:

Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók. Az utóbbi két csoportba tartozókat úgynevezett „akut alapellátási egységhez” irányítják. Ez a kórházakban egy új, a funkcióját tekintve leginkább az alapellátási ügyeletnek megfelelő lesz. Itt egy mentőtiszt, vagy szintén egy diplomás nővér ellátja a panaszost, ha kell adnak fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót, megszervezheti a nem azonnali, következő vizsgálatát, és ha jobban van hazaengedheti, állapotrosszabbodás esetén visszaküldheti állapot osztályozásra.

Na miből nincs elég – a triázs ápolókkal egyetemben – idehaza? Igen, nővérekből és mentőtisztekből. Mire van szükség a Kásler-féle tervhez? Nővérekre és mentőtisztekre. Egyszerűen csodálatos, ahogy országunk emberi erőforrása zseniálisabbnál zseniálisabb ötletekkel áll elő. Kit érdekel, hogy a kórházi dolgozók nagy többsége már így is a saját egészsége kárára túlórázik szinte minden egyes nap azért, hogy ne haljon meg még több beteg valamelyik épp omladozó hazai kórház falai között, adjunk nekik plusz feladatot! Fizetésemelésről persze só sincs, hisz emlékezzünk csak vissza, mi történt korábban Ajkán, ahol fizetésemelést mertek kérni a dolgozók:

olyan magas bérköveteléssel álltak elő, amelynek elfogadása komoly bérfeszültséget, ezzel együtt zavart keltett volna az intézmény dolgozóinak mindennapos munkájában.  

Tehát a terv szerint még jobban kizsigerelnék a már amúgy is a teljesítőképességük határán lévő ápolókat, nővéreket és mentőtiszteket. Ameddig egy államtitkár vagy épp miniszter több millió forintot keres úgy, hogy nem rendelkezik egyetlen önálló gondolattal sem – hisz Orbán Viktor dönt mindenről egy személyben – addig egy, akár saját rovására is a mások életének megóvásáért dolgozó nővér vagy mentőtiszt annyit sem keres, hogy legyen mit tenni a fa alá karácsonykor. Jut pénz viszont arra, hogy tehetségtelen futbalisták milliárdokért felhúzott üres stadionokban tegyék nevetség tárgyává a magyar focit. Azonban aki azt gondolná, hogy a zsigerelés itt megállna, az téved:

A sürgősségi osztályokon az akut alapellátókon kívül még egy új szakemberrel találkozhatnak majd a betegek. A tervek szerint a váróban lesz egy diszpécser is, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban. Megmondja mire számíthatnak, segít összeállítani a szükséges betegdokumentációt, illetve szervezi az esetleges elhelyezésüket a kórház valamelyik osztályán.    

Egyre jobb. Remélem, valamelyik sarki ABC-ből felveszik Józsit a biztonsági őrt, hogy másodállásban segítsen már be legyen kedves, és diszpécserként járuljon hozzá Kásler Miklós nagyszerű tervéhez. Mert hogy ugyan mégis ki mást lehetne mozgósítani a feladat ellátására, azt nem tudom. Hogy egy ember mégis hogy lehet képes arra, hogy egy teljes csapat feladatát végezze egymaga, az szintén kérdéses. Egy biztos, szakemberből nem hogy többlet nincs, de még csak az elegendőt megközelítő sem áll rendelkezésre. Mint arra a Népszava is felhívja a figyelmet, Kásler Miklós álmaival szemben a valóság a következő:

a kórházi sürgősségi osztályok jórészén nem jut minden műszakba sürgősségi szakorvos, de más szakorvosok helyett is csak friss diplomás rezidensek tartják a frontot.

Illetve

a minimumfeltételek teljesítéséhez ezer oxyológus (sürgősségi szakember) kellene, miközben most körülbelül 300 van a hazai ellátásban.

Kásler Miklós tehát ismételten bizonyította, hogy az Emmi vezetéséről, illetve az egészségügy rendbetételéről fogalma nincs. Folyamatosan olyan ötletekkel áll elő, amelyek a jelen körülmények között a magyar egészségügyben megvalósíthatatlanok. A rendszert természetesen át kell szervezni, de nem úgy, hogy a már amúgy is folyamatos túlórában dolgozókat terheljük le még jobban. Ameddig egy Aldi pénztáros többet keres, mint egy diplomás nővér, addig teljesen felesleges bármi másról is beszélni, hiszen ez a legalapvetőbb probléma. Ameddig az Emmi kreténebbnél kreténebb ötletekkel áll elő, addig naponta magyarok tucatjai halnak meg az egészségügy tarthatatlan állapota miatt. Ez már régen nem az elmúltnyolcév, ez bizony a ti saratok. Balogostul, Káslerestül, Orbánostul.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.