Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Volt pénz, nincs pénz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Páva Zsolt által csődbe vitt Pécsen újabb gusztustalan esemény történt. Nem, nem az, hogy Páva Zsolt öccse, Páva Péter lett a Pécsi Tankerületi Központ vezetője, esetleg az, hogy Páváné Kurnik Zsuzsanna – Páva Péter felesége – lett a pécsi Éltes Mátyás Iskola igazgatója. Noha iskolával függ össze az esemény, mégsincs ehhez köze a felsorolt családtagoknak, akik egymásnak osztogatják a magas pozíciókat Pécs városában.

Az történt viszont, hogy az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására szánt pénzből 278 000 000 forintot inkább egy készülő üzemcsarnok felhúzására csoportosított át az önkormányzat. Nyilván nem azért, mert az iskolának nincs szüksége erre a pénzre, hanem azért, mert a városvezetésnek fontosabb egy üzemcsarnok felhúzása mint az, hogy gyermekek százai biztonságos körülmények között tanulhassanak.

Az iskola még évekkel ezelőtt nyert uniós pályázaton felújítási forrást, azonban az nem volt elég még úgy sem, hogy a városvezetés kész lett volna fél milliárd forint hitelt felvenni a már meglévő 400 millió forintos EU támogatás mellé. Közel 1 milliárd forint tehát nem bizonyult elégnek, ezért a felújítás a mai napig nem kezdődött meg, vagyis az iskola diákjai kénytelenek szeptember óta két másik épületben tanulni. Sajnos ez sem megy gördülékenyen, tudniillik a két intézménynek nem volt elég ideje arra, hogy felkészüljön a diákok befogadására, ezért a mai napig problémákkal küszködnek. Nincs elég tanterem, mint ahogy az is gondot okoz, hogy a menzán elegendő ételmennyiség álljon rendelkezésre. Ez azonban messze nem minden, egy neve elhallgatását kérő pedagógus azt mondta a Zoom-nak:

attól tartanak, hogy egyszerűen beszántják majd az iskolát, hiszen ki íratná be a gyermekét egy olyan intézménybe, amelynek épülete sincs.

A félelem pedig egyáltalán nem alaptalan, hiszen a mostani átcsoportosítás tökéletesen bizonyította azt, hogy a városvezetésnek sokkal fontosabb az, hogy új üzemcsarnok épüljön, mint hogy felújítsanak egy közel életveszélyes állapotba került általános iskolát és gimnáziumot. Maga Páva Zsolt sem tudta megmondani, hogy valaha képesek lesznek-e pótolni azt a 278 millió forintot, amit most gyermekek százainak kárára helyeznek át. Már csak azért sem valószínű, hogy ezt a pénzt valaha is újra látni fogják a városlakók, mivel Páva Zsolt uralkodása alatt milliárdok tűntek el a nagy semmiben. Noha 2014-ben az adófizetők az utolsó centig kifizették a városvezetés által felhalmozott több milliárd forintos tartozást, ez mégsem volt elég. Azóta ugyanis újra sikerült 7,5 milliárdot felhalmoznia a működésképtelen városvezetésnek.

A város lakóinak még csak beleszólása sem volt abba, hogy mit támogasson inkább a pécsi önkormányzat. Az ő megkérdezésük nélkül döntöttek gyermekeik sorsáról, mint ahogy teszik azt már évek óta. Hogy az EU-nak lesz-e ahhoz akár egy szava is, hogy egy iskolafelújításra szánt támogatást üzemcsarnok felhúzására fordítják, azt nem tudni. De még ha lenne is ezzel problémájuk, akkor sem tudnak semmit tenni Polt Péterrel szemben, aki egyszemélyben dönt arról, hogy ki bűnös és ki ártatlan ebben az országban.

Páva Zsolt és öccse számára továbbra is mellékes az, hogy mi történik több száz gyermekkel, hisz az iskolák mint szükséges rosszak vannak jelen a városban, azok pénzt nem termelnek, szemben egy üzemcsarnokkal, mely – ha Kósa Lajos rabszolgatörvénye átmegy a parlamenten, és miért is ne menne – jó üzlet lehet a város számára. Ennyit a valóságról, most pedig lássuk, mi történik mindeközben a párhuzamos valóságban.

Árpád-suli: elsődleges cél a felújítás

Nem sokkal az uniós források átcsoportosításáról megjelenő hírek után ezzel a címmel jelent meg egy cikk a Pécsma hasábjain. Kíváncsian olvastam végig az irományt, melyben kifejtették, hogy a támogatás hamarosan érkezik és az iskola megújul. A lap bennfentes újságírója a következőket emelte ki az üggyel kapcsolatban:

A pécsi önkormányzat az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épületére vonatkozóan sikeresen pályázott egy közel 400 millió forintos fejlesztési forrásra, amely rendelkezésre áll.

Azoknak mondanám, akik esetleg közben elfelejtették volna, ez a 400 millió forint már NEM áll rendelkezésre, ez az az összeg ugyanis, amelyből 278 millió forintot átcsoportosítottak. Na de menjünk tovább:

Páva Zsolt polgármester részleteket még nem árulhatott el lapunknak, de annyit elmondott szerdán, hogy remélhetőleg rövid időn belül a felújításhoz szükséges forrásokról megnyugtató döntés születik, s elindulhat az épület teljes korszerűsítése. Hozzátette: a város, a tankerület és a kormány célja is a felújítás mielőbbi megindítása.

Remélhetőleg, talán, hamarosan, a közeljövőben még akár döntés is születhet arról, hogy majd egyszer valamikor, talán meginduljon a felújítás. Ez ám a megnyugtató hír! Páva Zsolt szerint szinte nincs is fontosabb teendő, mint az iskola felújítása, ehhez képest előbbrevaló volt az, hogy egy üzemcsarnok épüljön az iskola által elnyert EU-s pénzből. Értem én, vagyis nem annyira. Mi más ez, mint az emberek totálisan hülyének nézése?

A Pécsma természetesen egy a kormány kezében lévő propaganda oldal, amely a valósággal szemben egy álomvilágot mutat be. Miközben Páva Zsolt és csapata ígérget, addig diákok százai kénytelenek átalakított kollégiumi szobákban órákra járni és bízni abban, hogy a menzán még jut nekik ebéd. Hogy mi lesz az épület és ezzel az ott tanuló diákok sorsa, azt senki nem tudja és úgy tűnik, a szülőkön és pedagógusokon kívül mást nem is nagyon érdekel. A magyar ember alkalmazkodik, így hát valahogy csak lesz. Egy biztos, üzemcsarnok már biztosan lesz Pécsen, a gyerekek pedig oldják meg a saját gondjukat, ahogy akarják. Tulajdonképpen ezt üzeni a pécsi városvezetés.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.