Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán tisztessége

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép kis fekete pénteket kanyarított nekünk a miniszterelnök úr a szokásos Kossuth rádiós szemfényvesztési, bullshit felbüfögési algoritmus szerint, és miután valamelyik bölcs kollégám azt javasolta még a Gruevszki-ügy kirobbanásának vadhajnalán, hogy ha van valami, amit nagyon nem szabadna elengedni, akkor ez pont az, ám legyen, rajtam se múljon. Igaz, hogy szombat reggel van, de az örökérvényű evidenciákból sosem elég.

Orbán Viktor viharvert veterán (ő volt kedves így becézni saját magát) besétált a közpénzrádióba és igyekezett a migránskártyákkal, az ENSZ-szel, a brüsszeli bürokratákkal, a bevándorláspárti erőkkel, a szűnni nem akaró harcban állással, és a várható támadások visszaverésével elhomályosítani a hívek agyát. Szerintem maradéktalanul nem jött össze neki, miután a mikrofon állványa – feltehetően az előre megbeszélt koreográfiához igazodva – azért szóba hozta minden idők talán legkínosabb fideszes diplomáciai botrányát.

Fontosak a részletek, úgyhogy ízlelgessük a szó szerinti rögvalóságot, érdemes:

– A héten Magyarországon menedékjogot kapott a volt macedón miniszterelnök, az Európai Bizottság magyarázatot vár a kormánytól. Mit kell megmagyarázni, miért kapott menedékjogot a volt miniszterelnök?

– Ez valóban egy közfigyelmet kiváltó ügy. Talán az a legfontosabb, hogy ugye Magyarország mostmár egy lassan 30 éves demokrácia, ha csak a kommunizmus összeomlása után kezdem számolni a magyarországi demokrácia éveit. Nem az első eset ez. Tehát Magyarországnak van rutinja, gyakorlata hogy hogy kell az ilyen ügyet kezelni. A korábbi ügyek nem kavartak ekkora port, de érkeztek már Magyarországra menedékkérelmi igénnyel más országokból, nagyon magasrangú politikai vezetők. Akiknek az ügyeit a magyar hatóságok elbírálták.

Most nyilván arról van szó, hogy egy közelebbi ország vezetője, akiről beszélünk, és egy olyan ország vezetője, aki a legfontosabb magyar külpolitikai kérdés szempontjából, a migráció kérdésének szempontjából kulcsországot vezetett, mert Macedónia rajta van a Balkán felől feláramló migránsoknak az útvonalán. Én ismerem ezt az embert, hiszen hosszú ideig volt kollégám és dolgoztam vele együtt, és azt kell mondanom, hogy nélküle sokkal nehezebb lett volna, ha egyáltalán képesek lettünk volna megvédeni a magyar határt. Tehát ő volt az első balkáni politikus, aki kerítést épített, tőlünk segítséget kért, mi ezt meg is adtuk, és elkezdte a kerítését megépíteni és föltartóztatni a migránsokat. Ezért mindig is úgy gondoltunk Macedóniára is, és őrá személy szerint is, mint aki a szövetségesünk.

Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel. Ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás. Törvényen kívüliséget mi nem tudunk adni senkinek, hiszen a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, de tisztességes eljárást azt tudunk adni, s én örülök is annak, hogy nem első eset ez, amikor egy másik állam volt vezetője/vezetői úgy gondolják, hogy Magyarországon tisztességes eljárásban lehet részük. S a kérdés másik része, hogy miért kavar ez ilyen nagy port. Hát először is érdekes. Minden krimi izgalmas, ugye elhagyni az országot, átutazni, bejönni… tehát van az egésznek egy izgalmas története, de másfelől vannak ellenérdekeltek.

Azt ne felejtsük el, hogy az ügyet leginkább a magyar kormány szemére hányó szervezetek, azok mind Soros György szervezetei. És miután Macedóniában ez a miniszterelnök volt, aki a Soros-féle hálózatokkal szemben a legkeményebben lépett föl, és vállalta a velük való vitát migráció ügyben, hiszen ő bevándorlásellenes volt, ezért hát nyomon követik az ő életét. Érdekes, ha megnézzük, pont ugyanazok a szervezetek és személyek szólalnak meg ebben az ügyben, mint akik egyébként a bevándorlást pártolják Európában és Magyarországon. Tehát a bevándorláspártiak és a macedón miniszterelnök ügyét támadók, azok pontosan egybeesnek, személyi és szervezeti szinten egyaránt.

Na most az ügy azért is érdekes, mert egy árnyalt jogi megközelítést igényel, mert tisztességes eljárást azt tudok ígérni, vagy tudunk ígérni mindenkinek, aki Magyarországra beadja az igényét, vagy kérelmét, de nem tudok garantálni semmilyen végeredményt. Mert az eljárást azt nem a kormány folytatja le, hanem a hatóságok, és ez két különböző dolog. És minél messzebb tartja magát a kormány az ilyen eljárásoktól, az annál jobb. Tehát a kormánynak egyetlen dolga van: biztosítani a fair eljárás kereteit, és utána elfogadni a magyar hatóságok döntését. Most is ez történt.

Na most ráadásul hogy még bonyolultabb legyen a dolog, ugye a volt macedón miniszterelnökkel szemben mindenfajta bűnvádi eljárások meg félig-meddig már jogerősnek is tekinthető bírói ítéletek születnek. Én fontosnak tartom, hogy mi ezeket ne kommentáljuk. Tehát a magyar kormány tagjai, én személy szerint ne minősítsem ezeket. Annyit azért talán el kell mondani, hogy Macedóniában bonyolult politikai csaták és játszmák zajlanak, és az igazságszolgáltatás ennek része. Én magam sem tudom, hogy mi igaz, és mi nem igaz, mert ezt szinte lehetetlen eldönteni. És ilyenkor az ember jobb, ha távol tartja magát ezektől a kérdésektől, illetve ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar hatóságok eljárását veszi figyelembe. Tehát bennünket nem befolyásolnak macedóniai eljárások, bennünket az érdekel, hogy az ide beadott kérelem jogilag megalapozott-e, a hatóságok tisztességes eljárást folytattak le, betartották-e a szabályokat és ha meghozták a döntésüket, akkor azt tiszteletben kell tartani. Én azt tudom mondani, hogy garantálni fogjuk a menekült státuszt megkapott emberek biztonságát Magyarországon, ez mindenki esetében így van, így van a macedón miniszterelnök esetében is.

Ha ezek után még valamelyik fideszes közpénz-kultúrharcos azért csapkodja magát a földhöz, mert nehogy már a humor is libsi monopólium legyen, könyörgöm, vegye elő a fenti miniszterelnöki hazugsághalmazt, és nyugodjon meg, mert attól garantáltan megnyugszik. Ez itt a fekete öves illiberális akasztófahumor gyászos kor-, kör- és kórképe, amellyel a tisztesség önjelölt mintapéldánya feltette a pontot a két hete tartó összkormányzati hazudozás, maszatolás, félrebeszélés, elhallgatás, másokra mutogatás, értetlenkedés minden színvonal alatti cirkuszára.

Kétségbeejtő, hogy Magyarország első emberének már egyetlen mondata sincs, amely legalább nyomokban igazságfoszlányokat tartalmazna, ennél csak az drámaibb, hogy egy ilyen kényes és gyalázatos ügyben hazudik úgy, mintha a Gruevszki-ügy bármely mozzanata legalább köszönőviszonyban lenne a magyar joggal vagy a tisztességgel.

Ez sajnos a legjobb jóindulattal sincs így (a szkeptikusok például ITT, ITT vagy ITT tájékozódhatnak arról, hogy mennyire): kezdve a Tiranában, a magyar külképviseleten benyújtott menedékkérelem iránti szándéknyilatkozattól (nem létező jogi kategória) addig, hogy magyar diplomaták egy elítélt külföldi politikust fuvaroznak, a külügyminiszter pedig nem hajlandó válaszolni arra, hogy ki állította ki és pontosan milyen típusú úti okmány birtokában lépett át annyi határon ez a bizonyos elítélt bűnöző. Bámulatos, hogy miközben a magyar kormány egy elítélt bűnöző kedvéért a saját maga által – a tömeges bevándorlásra hivatkozva – összegányolt törvényeket sem tartotta be, ugyanebben a kontextusban Orbán azt is kiejtette tegnap a száján, hogy a migránsok között feltűnően sok a bűnöző, de ezt Európában nem lehet kimondani, mert elhallgattatják, cenzúrázzák az embert.

Hát tessék, itt az alkalom, mondjuk ki: Orbán börtön elől menekülő macedón migráns haverja és szövetségese bűnöző, akárhányszor veszi is a szájára a sosem volt jogász a tisztesség szót, akárhogyan próbál meg úgy tenni, mintha a Gruevszki elleni, börtönbüntetést érő jogerős bírósági ítélet valójában félig-meddig ítéletek volnának. Nem, azok jogerős ítéletek, és Orbán Viktor egy szuverén ország igazságszolgáltatási döntéseit bírálta fölül éppen, amiért fordított esetben már leordította volna Európa fejét.

Orbán Viktor olyan távol tartotta magát ettől az ügytől, hogy a fideszes külügyminisztérium beosztottai taxiztatták az ürgét, a fideszes belügyminisztérium pedig érvényes útiokmányt állított ki a nevére.

A mindenkire vonatkozó jogszabályokkal öblögető Orbán Viktor tehát gyakorlatilag egy bűnözővel szembeni politikai lojalitás okán feljogosította magát arra, hogy megszegje a magyar törvényeket, és az aljasság megkoronázásaként maga elé tolja az országot és a magyar hatóságokat.

Ez Orbán Viktor tisztessége, ezek Orbán Viktor szövetségesei. Nem az Európai Unió, nem a NATO, nem az ENSZ, nem a jogállamiság, hanem korrupcióért jogerősen elítélt bűnözők. És nem szégyelli, büszke rá, hogy neki ilyen haverjai vannak. Akiknek nem azt mondja, hogy bármennyire is Soros a képzelt ellenség, ez már nem fér bele, mert egy tisztességes ember – aki a családtagjaival ellentétben a barátait képes megválogatni – nem állhat elítélt bűnözők pártjára. Akkor sem, ha keresztények, konzervatívok, és igaz hazafiak.

Igen, Orbán Viktor számára az egyedüli jó döntés az lett volna, ha távol tartja magát ettől az ügytől, ennek bizonyítására még árnyalt jogi megközelítésekre sincs szükség. A nemzet, haza, kereszténység, magyarság fogalmak lejáratása után az újabb akadályt is sikerrel vette: a tisztességnek sem könyörült. A legalapvetőbbnek gondolt erkölcsi minimum tekintetében is aláássa a társadalmi közmegegyezést. Hangosan, szégyentelenül.

Nem nehéz elképzelni, hogy akinek bűnöző, korrupt ember a szövetségese, és a szövetségesének gondolt Európa az ellensége, az mire lesz képes, amikor majd ő lesz a soros Gruevszki.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.