Február 22,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Orbán bosszút áll

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 898,378 forint, még hiányzik 2,101,622 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Index.hu a minap kiszúrta, hogy az állami kukaholding megvonta a Zöld Híd szemétszállító cég engedélyét. Aki figyelemmel kísérte a régóta húzódó szemétkedést, az tudja miről van szó. A Zöld Híd elsőként vette a bátorságot, és kijelentette, hogy nem tudja elszállítani a szemetet, mert az állami kukaholding nem fizette ki a munkáját. Erre a katasztrófavédelem megparancsolta, hogy szállítsák el a szemetet, és fizetett is gyorsan. Miért éppen a Zöld Hidat szólította fel? Nyilván más nem volt se közel, se távol.

Aztán alighogy elkezdték elszállítani a szemetet, az állami kukaholding levélben szólította föl a 116 önkormányzatot, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal, mert megvonta az engedélyét. Ugyanis „nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére”. Keressenek másik szemétszállító szolgáltatót!

Az állam tehát fogta magát, berontott a piacra, és lesöpört onnan egy céget. Még az is lehet, hogy az indoklásban igazat mondanak, és a hét év alatt rezsicsökkentésileg legatyásított cég már tényleg alkalmatlan a feladat ellátására. Akárcsak az összes többi az országban. Az ország minden részéből – Budapestről is – évek óta hallani panaszokat lerobbant kukásautókról és csökkenő szolgáltatásról. Ebben tehát semmi meglepő nincs.

Ami meglepő, az Orbán bosszúja. A Zöld Híd ugyanis nem egy rohadt multi, aki ellen harcolni kell, hanem az érintett önkormányzatok által összedobott vállalkozás. Az önkormányzatokat tehát arra szólították föl, hogy bontsanak szerződést önmagukkal. Az eddig ráköltött pénzre, amin telephelyeket alakítottak ki és kukásautókat vettek, pedig vessenek keresztet. (Ez amúgy is illik a kereszténység fölemlegetésben sűrűsödő legújabb NER-divathoz.)

Még az is lehet, hogy ez az intézkedés nem jogszerű, és sikerrel lenne támadható a bíróságon, az alkotmánybíróságon, vagy végül Strasbourgban. És akkor mi van? Az orbáni politika alapesete van: az „Oszt jó napot”. Mert mit tehetnek az önkormányzatok? Elengedik a fülük mellett a felszólítást, nem dobják a szemétbe a szemétszállítójukat, és továbbra is vele szállíttatják a szemetet. Meddig fog ez működni ingyen? Mert hogy az állami kukaholdingtól most már egy fillért sem fog kapni az „engélyevesztett” cég, az biztos. Ha pedig ismét maga próbálja beszedni a szemétdíjat, az ügyészség bepereli engedély nélküli pénzügyi tevékenységért. Most derül ki, milyen jól kitalálta ezt Orbán: nem a szemétszállítást kell államosítani, csak a pénzbeszedést. Milyen nagyszerű fegyver! Nem kell a lázadozókra drága vízágyú meg rohamrendőrség. Épp ellenkezőleg: aki visszapofázik, az egyre kevesebbe kerül.

De érdekes a felszólítás másik fele is: kössenek szerződést más céggel! Nem hallottam róla, hogy Pest és Nógrád megyében egymás sarkát taposnák a szemétszállító cégek, és az önkormányzatok válogathatnak köztük, mint barát a hugyos szilvában. De lehet, hogy az állami kukaholding már tud valamit. Például remek megoldás lenne, ha Orbán intézője átvenné az egész hóbelevancot – persze a kialakult válsághelyzet miatt nyomott áron. Mondjuk egy forintért, hiszen itt nem államosítanak, hanem piaci tranzakciókat bonyolítanak, ahol pénz mozog. Rögtön lenne kivel szerződni, és a zseniális gázszerelő egy nap alatt megkapná a papírt is, hogy a cég alkalmas a feladat ellátására. Ugyanazokkal a kukásautókkal. Csak egy kicsit lennének szarabbak, hiszen az amortizáció azért ketyeg, akármilyen rendszer is van itt. Akár kimentek az oroszok, akár bejöttek.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!