Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


DK vagy Kétfarkú

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap jót vigyorogtam a Párbeszéd  javaslatán, miszerint ne kelljen ledolgozni a pihenőnapokat. Tényleg nincs ennél fontosabb probléma jelenleg. Főleg úgy, hogy ők igazából nem tudják, ennek milyen gazdasági következményei lennének, de nem lenne több a veszteség, mint a GDP 1-1,5 százaléka. Aztán vezetés közben sikerült belehallgatnom a hírekbe és megtudtam, hogy micsoda diadalmas ötlettel állt elő a DK. Hogy ők kifizették két megbírságolt hajléktalan büntetését. Gondoltam, ez csak kacsa lehet, de nem. A párt közösségi oldalán nem kevesebb, mint három poszt szól erről. Eddig.

Oké, értelmezzük a dolgot! Gondolom a párttámogatásból befizettek két hajléktalant egy jó kis bírságra. Amely hajléktalannak vélhetőleg a legkisebb gondja az, hogy miből fizesse be a bírságot, ugyanis lehet, hogy nincs meleg ruhája, nincs használható cipője, nincs gyógyszere, nincs étele. De főleg nincs otthona és nincs élete. Abba belegondolt már valaki, hogy női hajléktalanok is vannak? Nekik miből telik például arra, hogy a menstruációt valahogyan kezeljék? Legalább alap szinten. Hogy embernek érezhessék magukat.

Nem gondolom, hogy a reklámértéken túl ennek bármi pozitív hozadéka lenne. De talán lépni kellett valamit, hiszen a Kétfarkú is lépett. Igaz, hogy ők nem negyvenezret áldoztak a dologra, hanem ötszázezret, ennyibe került a lakókocsi, amit vásároltak és így sikerült egy hajléktalant lakhatáshoz segíteni, aki azóta már munkát is talált. A Kétfarkú nevesítette a DK-t, ez lehet a válaszlépés. És persze a DK kéri a lakosságot, hogy aki teheti segítse az otthon nélkül élő honfitársainkat. Holott erre felesleges felhívni a társadalom figyelmét, ugyanis nagyon hosszú ideje működik a társadalmi szolidaritás minden külön felhívás nélkül is. Ehhez nincsen szükség egyik pártra sem.

Azt gondolom, hogy amit a Kétfarkú csinált, annak van értelme. Sőt, amit csinálnak, annak általában van értelme. A buszmegállók építésének, a töredezett járda kifestésének is. A sajtótájékoztatók tucatjainak, a közleményeknek, a látványos, de értelmetlen tiltakozásoknak és az ilyen butaságoknak, mint a bírság befizetése, szerintem sem értelme, sem haszna nincs. Mármint tényleges haszna, mert politikai haszna talán van. A példamutatás fontosabb, mint arról szövegelni, hogy mit csinál szarul a kormány. Mert azt sokan látják, de nem feltétlenül tudják, mit lehetne helyette csinálni. Ha az emberek elkezdik befizetni a kitaszítottak helyett a bírságot, azzal nem jutunk előbbre. Ha elkezdenek tevőlegesen segíteni, lakhatási megoldáson töprengeni, esetleg buszmegállót építeni, kopott padokat kifesteni, felhívni a figyelmet a járhatatlan utakra, az mindenki számára hasznos.

És annak is van értelme, hogy Kétfarkúék vesznek még két lakókocsit, elkerítenek bizonyos területeket a lakók számára, bevezetik az áramot. A kampányra kapott pénzt – leszámítva a bírságokat, amikkel elég rendszeresen megtalálja őket a jól működő államgépezet – nem a párt működésére költötték, hanem pályázati úton olyan célok megvalósítására, amelyek jobbá tehetik az emberek életét. Például egy mesekönyv nyomdai munkálatait fizették, 6000 mesekönyvet osztanak szét óvodák és gyermekintézmények között. Filmvetítést és beszélgetéseket szerveztek a finn és a magyar oktatás közötti különbségekről. Mobil planetáriumot (ez egy felfújható, sátorhoz hasonló valami, amelyben a nagy planetáriumhoz hasonló vetítés zajlik, meg tudják nézegetni az égitestet azok is, akik másként nem láthatnának ilyesmit) vittek sok iskolába. Szekrény-bábszínházat vittek a mozgássérült gyerekeknek. Kutyafuttatót építettek. Búvárruhákat és palackokat vásároltak önkéntes mentőbúvároknak. És még nagyon hosszan sorolhatnám, de nem teszem. ITT a link, lehet bogarászni az oldalukon. Ezt különösen javasolnám az ellenzéki pártoknak is, hátha találnak olyan tennivalót, amivel nem csak önmagukat népszerűsítik, hanem valóban hasznos és példamutató dolgot csinálhatnak. Esetleg. Közben azon is el lehet gondolkodni, hogy vajon melyik párt a viccpárt és melyik a felelősségteljes, komoly párt. Garantálom, hogy meglepő eredményre fognak jutni.