Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A jó szándék kevés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem kifejezettem mániám engedélyt kérni a kollégáktól egy cikk megírásához, most mégis kivételt tettem. Igaz, nem engedélyt kértem, csak megérdeklődtem, van-e kifogásuk ellene, hogy magunkra szabadítsak néhány feldúlt embert, akik tökön-babon keresztül védik a számukra szimpatikus politikust. Miután az nem lehetett kérdés, hogy ki az a politikus – Orbán Viktor kizárva, hiszen róla naponta van szó – jött is a megfejtés: Gyurcsány? Persze nem volt kifogásuk, hiszen eddig sem volt cél, hogy bárkinek a kedvében járjunk.

Igyekszem nagyon visszafogott és nagyon objektív lenni, azonban nem tudom megkerülni azt, amin a reggeli cikkemre érkezett reakciók kapcsán keresztül estem parádésan. Aki nem óhajtja elolvasni, annak összefoglalom pár szóban. Az írás arról akart szólni, hogy a Kétfarkú Kutya Párt konkrétan és hasznosan segít a hajléktalanoknak akkor, amikor lakókocsit vásárol nekik, a DK viszont nem segít hatékonyan akkor, amikor kifizeti két hajléktalan bírságát.

Igen hamar kénytelen voltam szembesülni azzal, amivel sajnos nem először szembesülök: többen azonnal elkezdték védeni A Ferit. Holott nem róla volt szó. Nem először szembesülök azzal, hogy iszonyatos hévvel védik Gyurcsányt, ami valahol érthető, hiszen sokszor minden alap nélkül vádolják olyasmivel, amihez nem hogy köze nincs, hanem éppen az ellenkezőjéről van szó. A Fidesz konkrét hazugságra építette fel a folyamatos gyurcsányozást és erről a mai napig sem szoktak le. Azonban jó lenne talán elgondolkodni azon, hogy ez semmiképpen sem jelentheti azt, hogy akár Gyurcsány Ferenc, akár a DK tévedhetetlen és egyszerűen nem lehet véleményt mondani (pozitív vélemény persze lehet, csak negatívat nem) a ténykedéséről, mert azonnal előkerül a véd- és dacszövetség és letépi az ember fejét.

Vállalva a fejletépést megismétlem: a DK húzása, a két hajléktalan büntetésének befizetése a lehető legrosszabb döntés volt. Nem egyszerűen csak azért, mert értelmetlen. Ha minden párt, vagy politikus minden értelmetlen lépését megírnánk, három percenként publikálhatnánk egy cikket. Az én bajom az, hogy ez a bírságátvállalás nem csupán értelmetlen, hanem nagyon kártékony. Ezzel ugyanis a DK a maga részéről legitimál egy embertelen, velejéig bűnös törvényt. Azt sugallják a társadalomnak, hogy ilyen aljas törvény meghozható és ez ellen úgy tudunk tenni, ha befizetjük a bírságot. Tehát magát a társadalmat arra szólítják fel, hogy működjenek közre ennek az ótvaros törvénynek a társadalmi elfogadásában. Ez pedig nem apró baki a párt részéről, hanem súlyos hiba.

Márpedig ha egy politikus, vagy egy párt hibázik, arról beszélni kell. És nem csak nekünk kell itt beszélni róla, hanem a társadalomnak és – főként – a párt tagságának és szimpatizánsainak. Mert minden párt olyan, amilyenné a támogatói teszik. Az ész nélküli rajongás sehová nem vezet. Ha létezne a valóságban Fidesz nevű párt, annak a tagsága rákényszeríthetné a kormányt (Fidesz=kormány=Orbán Viktor) ésszerű döntésekre. De nincs ilyen, nincs kontroll, nincs kritika. Személyi kultusz van és feltétlen rajongás.

Nem gondolom, hogy a DK szavazói szeretnének ebbe az irányba menni. Márpedig úgy tűnik, hogy ezt teszik. A Fideszen kívül a DK az egyetlen olyan párt, amelyiket mindenki, főleg a támogatók egyetlen emberrel azonosítanak és annak az egy embernek minden szava szentírás számukra, vitázni, ellenvéleményt kialakítani, kritizálni nem lehet, mert jön ugyanaz, amit látunk a másik oldalon. Csak itt nem orbánfóbia és a haza megtámadása, nem sorosbérenc és rohadtlipsi van, hanem divatos gyurcsányozás és annak firtatása, mennyit fizet nekünk a Fidesz azért, hogy báncsukaferit.

Ez pedig sehová a világon nem vezet. Azt gondolom, igenis szükség van arra, hogy amennyiben egy politikus, vagy párt baromságot csinál, arra felhívjuk a figyelmet. Nem egészséges dolog a kritikátlan rajongás. Soha. És ha van jó példa – márpedig a Kétfarkú példája jó – akkor azt érdemes megfontolni és használni az ötletet, vagy kitalálni saját megoldást. Ha a szimpatizánsok minden alkalommal lelkesen tapsolnak, akkor egy idő után a mégannyira jószándékú, empatikus, normális gondolkodású politikus is elveszíti a realitásérzékét és elkezdi tévedhetetlennek gondolni magát. Az pedig tudjuk, hogy hová vezet. Az elrettentő példa ott ül az ország trónján.

Egy kommentelő azt írta:

Tűz esetén van aki vízzel, van aki homokkal, van aki habbal segédkezik az oltásban.
Mindegyik lehet hatásos.

Pontosan így, erről van szó. Hogy szerintem a DK jött a vizesvödörrel oltani a lángoló benzint. A jó szándék kevés, nem tudnám szívből megköszönni, ha a segítő szándékuk miatt a levegőbe röpülne minden. Ilyenkor a segíteni akaró kezéből érdemes kivenni a vödröt, ugyanis mindenki érdeke ezt diktálja. És esetleg meg lehet mutatni a másikat, aki a megfelelő módon segédkezik az oltásban. Aki ezen megsértődik, azzal én nem tudok mit kezdeni. Igaz, nem is akarok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.