Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Milyen mélységben rohad a rendszer?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szívom magamba a kultúrát, most éppen az egyik közpénzből működő propagandaoldalon. Szívás közben bukkantam egy újságírónő (ő írta oda a cikk alá, hogy újságíró, a nemét pedig a neve alapján lőttem be, mert szerencsére a nemzeti konzerveknél nem tört be a gender, úgyhogy legalább a névből tudható a dolog) dolgozatára. Először azt hittem, itt nem a liberálisok lesznek szidva, mert az X-Faktorral indult a sztori. Nézni ugyan nem szoktam a műsort (nem elvből, hanem időhiány okán), ezért arra gondoltam, most megtudom, érdemes-e valahogy időt szakítanom, van-e új Oláh Ibolya, Tóth Vera, Rúzsa Magdi. Tudom, hogy nem ugyanabban a vetélkedőben bukkantak fel ők hárman, de nem baj, a lényeg a tehetség. Gondoltam én. Aztán kiderült, hogy nem.

A cikk végül nem igazán a zenei tehetségkutatóról szólt, annyiban került csak elő, hogy rohadjon is meg az RTL Klub és a 24.hu, valamint úgy általában a liberálisok, baloldaliak, összefoglaló nevükön: az ellenség. De azért jutott a műsorban szereplőknek  is pár kedves szó. Nekem pedig eszembe jutott valami, ami eddig nem. Azt már tudjuk tapasztalatból, hogy igen könnyen elveszítheti az állását bárki, aki nem a NER odaadó híve. Rúgtak már ki embereket azért, mert nem a Fidesz, hanem másik párt tagjai voltak és kiderült. Ma már simán lehet repülni akkor is, ha valaki egy olyan állást pályázna meg, amelyikre valamelyik fideszes foga fáj. És akkor még szó sem esett azokról, akiket politikai vélemény miatt lehetetlenítettek el. Akár azért, mert kimondta a véleményét és az nem egyezett a központi akarattal, akár azért, mert leírta a gondolatait. Gyakorlatilag szinte bárhová elég leírni a röpüléshez, például a közösségi oldalra, egy blogba, bárhová. Az én egyik kedvenc publicistámat azért rúgták ki az egyetemi tanári állásából, mert álnéven – egyértelműen, vállaltan álnéven – írt rendszeresen egy portálnak. Nem pénzért, meggyőződésből. Azóta nem ír.

Van olyan szervezet (nem fogom megnevezni), amelyiknek a vezetője nem merte elfogadni az adományunkat karácsonykor, mert kiderül és akkor mi lesz. Iványi Gábor ovisai viszont örültek neki. Egy hithű fideszes hivatalból utálja Alföldi Róbertet. Emlékszem egy régebben megjelent cikkünk körüli hűhóra, amikor Apáti Bence személyesen – egy komplett balettkarral megtámogatva, ez a profiljukból derült ki – itt pezsgett a Szalonna Facebook-oldalán és igyekeztek mindenkit meggyőzni arról, Bródy János egy tehetségtelen pöcs. Koncz Zsuzsa is, ha már. Mert nincs hangterjedelmük és fúj. Holott senki nem Pavarottival hasonlította össze Bródyt, az ő tehetsége másban áll. Egyszóval ebben a világban, ahol én élek, egyáltalán nem szokatlan az ilyesmi. Sőt, természetes velejárója a dolgoknak. De mi a helyzet mondjuk egy tehetségkutató indulóival?

Komolyan ott tartunk, hogy az is számít, melyik csatorna műsorában fut be? Lehet valaki atom tehetséges, de nem kap lehetőséget, ha az áruló RTL-Klub felfedezettje? Ahogy sorra mondják le színészek és egyéb előadók fellépéseit a fideszes önkormányzatok, úgy nem fogják meghívni azt a tehetséges énekest, aki nem a kincstári médiában bukkant fel először? Erre is figyelnie kell annak, aki szeretné megmutatni magát a közönségnek? Ha valaki az X-Faktorban indul, akár az állását is elveszítheti? Mert lepaktált az ellenséggel?

Milyen mélységben rohad a rendszer? Mire kell odafigyelni annak, aki nem akar ároktisztításból élni? Sőt, kap közmunkát az, aki nem illeszkedik résmentesen a NER-be? Vagy még azt sem? Hány tehetséget veszít az ország? Olyanokat, akik nem kerülhetnek méltó helyükre azért, mert nem nyalnak be a hatalomnak? Olyanokat, akik inkább elmennek ebből az országból, mert nem akarnak lapítani? Olyanokat, akik nem mutathatják meg a tehetségüket, mert nem kapnak lehetőséget, amennyiben nem elég lelkesen éltetik a kormányt? És mi a cél? Menjen mindenki, aki nem hívő? És ha mindenki megy, akkor nyugi lesz? A NER-lovagok és a – zömében – alacsony iskolázottságú úrinők és úriemberek fogják eltartani a rendszert? Ahogy én ismerem az oligarchák étvágyát, az kevés lesz a fennmaradáshoz.

Meg aztán nem biztos, hogy a fideszesség képes pótolni a tehetséget. Mert az rendben van (faszt van rendben), hogy miniszter, államtitkár, miniszterelnöki tanácsadó, kormánymegbízott lehet valaki negatív IQ-val is, ha elég hangosan tudja ordítani, hogy Orbán Viktornak van igaza. De orvos, nővér, tűzoltó, pedagógus, gyógyszerész, mérnök, előadóművész nem lesz senki kinevezés alapján. Mert ha igen, akkor meghal a beteg, leég a ház, hülye marad a gyerek, összedől a híd, üresen marad a nézőtér.

Nem tudom, mikor és mi lesz a vége ennek az őrületnek, de abban biztos vagyok, hogy nagyon gazdag ország vagyunk, ha ekkora pazarlás is belefér. Vagy nem fér bele?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.