Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Emlékeznek arra, hogy 2014 előtt mennyi szó esett a fogyasztói közösségekről, elsősorban pilótajátékszerű, potenciálisan pénzlenyúló tevékenységük miatt?

Be is tiltották őket, mégpedig a fogyasztóvédelmi törvény módosításával. A betiltásról rendelkező jogszabály első két mondata így hangzik:

(1) Tilos fogyasztói csoportot létrehozni.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom megsértésével vagy megkerülésével kötött szerződés semmis.

A törvényben a fogyasztói csoport meghatározása a következő: a szervezők – díjazás ellenében történő – közreműködésével a csoport tagjai pénzének összegyűjtésén alapuló minden olyan csoport, amelynek célja, hogy minden tagja az általa előre meghatározott dolog tulajdonjogát a tagok befizetéseiből, előre meghatározott időtartamon belül – véletlenszerű vagy többletfeltételek vállalásától függő kiválasztás útján – a csoport segítségével megszerezze.

Nagyon helyes szabályozásnak tartom, mert olyan tevékenységet rekesztett be, amely során a fogyasztói csoport szervezői a kiválasztott termék vagy szolgáltatás tulajdonjogához való hozzájutást két, a fogyasztók érdekeit erősen sértő feltételtől tették függővé. Egyrészt a tag kiválasztása sorsolás útján történt, mellyel tulajdonképpen egyfajta szerencseelemet emeltek be a jogügyletbe, másrészt akkor juthatott hozzá a tag a tulajdonjoghoz, ha úgynevezett előtörlesztéssel élt.

Emiatt a szerencseelem miatt a tulajdonjog megszerzése akár éveket is várathatott magára, ami alatt a fogyasztó fizetési kötelezettsége továbbra is fennállt, így előfordulhatott, hogy a tulajdonjog tárgyát képező termékhez vagy szolgáltatáshoz csupán a futamidő végén, azaz tíz, illetve tizenöt év múltán jutott hozzá.

A csoporttagok fizetési kötelezettsége és a kiválasztás folyamata időben elvált egymástól és a törlesztést egészen addig kellett rendezni folyamatosan, míg a csoport minden tagja hozzá nem jutott az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz. Na de mindez már a véglegesen beszántott múlt. Hasonló kiszipolyozása a rászorult embereknek nem fordulhat elő. Sőt!

Itt van a NOK, a nemzeti otthonteremtési közösség, ami papíron már két éve működik. Szerencsére a NOK lehetőségeiről és a vele foglalkozó szervezetekről nertranszparensül vagyunk tömegtájékoztatva. Az MNB szerint ilyen állat nincs is még:

Ugyanakkor legalább két NER-kompatibilis társaság építi a nemzeti otthonteremtési közösségeket: a Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. Hogy mi az összefüggés a fogyasztói csoportok és a NOK-kal (majd nagyüzemileg) foglalkozó társaságok között, annak megértéséhez sok szerencseelem kell. Egy nemrégi dr. Handó interjú remélhetőleg segít ebben:

Ha valami úgy néz ki mint egy kacsa, úgy úszik mint egy kacsa és úgy hápog mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa is

idézte James Whitcomb Riley amerikai író, politikus ismert mondását Handó Tünde még júliusban a parlament európai ügyek bizottságában, amikor beszámolt az Európai Bizottság 2018-as uniós igazságügyi eredménytábláról.

másikszempont

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.