Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha szorult volna bármiféle lelkiismeret, esetleg felelősségérzet Kásler Miklósba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A parlamentben tegnap ismét munka folyt. Vagyis hát voltak bent képviselők – nem túl nagy számban –, akik egymásnak tettek fel kérdéseket. Mondjuk ha valós teljesítményük alapján kapnák ezek a politikusok a fizetésüket, akkor ők maguk is mehetnének a híd alá – vagyis oda már nem, mert ugye azt ők maguk tiltották be –, ugyanis az a teljesítmény, amit munka címszóval művelnek a parlamentben, kritikán aluli. Tegnap Kásler Miklós is megjelent a tisztelt házban, hogy választ adjon – vagyis ekkor még ezt gondolhatta – a Jobbik egyik politikusának kérdésére. Lássuk:

Hogyan számol el ezzel a négy hónappal – miniszteri esküjét követő időszak -, miközben ezrével hiányoznak a tanárok az iskolákból, komplett osztályok mondanak fel kórházakban, és bement-e Orbán Viktorhoz azóta, hogy harcoljon azokért az emberekért, akikért felelősséget vállalt?

Kásler Miklós válasza:

A képviselő úr a konkrét kérdéseire nagyon sokszor választ kapott, a felelősségre eddig még nem. Az én megközelítésemben minden ember felelős magáért, felelős a családjáért, felelős a nemzetéért és felelős az emberiségért. Ezen túlmenően minden magyar felelős minden magyarért, mi tehát önökért is, és önök miértünk is. 26 évig közvetlenül feleltem sok ezer általam kezelt betegért és feleltem az évente intézetemben kezelt 700 ezer betegért. A magyar kormány felelős a nemzet jelenéért és jövőéért. A magyar ellenzék ezen túlmenően a kormány tevékenységének építő és segítő véleményezéséért, a destrukció, a zavar és a káosz elkerüléséért.

Klebelsberget idézem ide: mindnyájan viseljük felelősségét annak, amit tettünk, vagy elleneztünk, amit írtunk, vagy mondottunk, mert az megvan és meg nem változtatható. Mindenki a saját felelősségét a lelkiismerete szerint értelmezi, és teljesíti a törvénynél magasabb etikai szinten. A lelkiismeret olyan kategória, amely azt jelenti, hogy minden viszonyok között, minden gondolatommal a belőle fakadó tettekkel, minden önös érdek nélkül szolgálom embertársaimat. Ezt tettem 26 évig, és ezen nem fogok változtatni. Szeretetből tettem, mert ez az emberi élet legmagasabb minősége. El kell számolnom a saját lelkiismeretemmel, el kell számolnom az utókor véleményével és a végső ítélettel, mert egyszer mindenki megmérettetik. Ipoly Ágoston után szabadon mondom, hogy úgy élek, mintha minden Istentől függne, és úgy dolgozom, mintha minden tőlünk függne. Ez hitelesít engem.

Ezt a választ a kérdést feltevő Stummer János nem fogadta el, amire Kásler a követkzőképpen reagált:

Szabad ország, mindenki azt mond, amit akar. Ő a miniszterelnök úrral elég sokat konzultált, ezeket a problémákat ő is, és a miniszter is ismeri, és ha figyelemmel kíséri a dolgokat a jobbikos képviselő, akkor a választ önmagának meg tudja fogalmazni. 

Kezdjük a legelején. A jobbikos Stummer János feltett egy valóban sokakat foglalkoztató kérdést, melyre joggal várta Kásler Miklós Emmi-vezető válaszát. Ehelyett azonban egy rossz tanár még annál is rosszabb beszédét kapta, aminek még csak mondanivalója sem volt. Kásler egy hosszan megfogalmazott Boldog Karácsonnyal reagált a nem mellesleg fontos kérdésre. Azonban nem elég, hogy az emberi erőforrás és miniszter baromságokat beszélt, még arra is képtelen volt, hogy saját szavaival mondja el, amit szeretne. Klebelsberg Kuno szavait használta fel arra, hogy megfogalmazza, mi is a felelősség és mi a lelkiismeret. Az, hogy ezt mégis miért nem volt képes a saját szavaival elmondani, nem világos, de élek a gyanúperrel, hogy fogalma sincs ezekről a fogalmakról, különben nem lenne problémája ezen nemes eszmék megfogalmazásával.

A felelősség és lelkiismeret (nem beszélve a munkáról) pont az a két kategória, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki emberi erőforrás miniszterként szívja a levegőt. Neki ugyanis hatalmas felelőssége van abban, hogy az oktatási, valamint az egészségügyi rendszer is gond nélkül működjön. Ő az, aki egy olyan minisztérium vezetője, mely emberek millióinak életét befolyásolja napi szinten. Kásler Miklós nem tehetné meg, hogy félvállról vegyen egy igenis komoly kérdést, amely az ő felelősségét is firtatja akkor, amikor mind az egészségügy, mind pedig az oktatási rendszer romokban hever. Ez nem egy olyan pozíció – mint mondjuk Farkas Flóriáné –, ahol gond nélkül ki lehet bekkelni egy teljes kormányciklust. Kásler Miklós felelős minden sürgősségi váróban és műtéti fertőzésben elhunyt betegért. Továbbá minden magyar gyermek jövőjéért, amely jövő alapját és minőségét az oktatási rendszer adja.

Kásler Miklós parlamenti felszólalása a rossz vicc kategóriába tartozik, azonban ezen nevetni nem lehet, ugyanis ameddig ő hülyének nézi képviselőtársát, addig betegek ezrei halnak meg olyan betegségektől, esetleg kórházi fertőzésektől, melyek normális körülmények között elkerülhetőek lennének. Ahelyett, hogy az Emmi megoldaná a legalapvetőbb problémát – kézfertőtlenítők eljuttatása minden egyes hazai kórházba (!) – annak vezetője sokadszorra a tízparancsolat hasznosságáról papol. Kásler orvosként pontosan tisztában van a létező problémákkal, mégsem tesz semmit azért, hogy a helyzet javuljon. Az, hogy Klebelsberg idézetekkel üti el a válaszra szánt 2 perces időkeret nagy részét, a magyar emberek arcon köpése. Mi ugyanis nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy Klebelsberg Kuno mit írt le évtizedekkel ezelőtt, hanem arra, hogy mégis mi a franc folyik az Emmi háza táján.

Mikor kezdenek el megrövidülni a várólisták? Mikor lesz a hálapénz végre múlt idő? Mikor feküdhetünk be úgy egy kórházba, hogy nem fogunk attól rettegni, hogy nem éljük meg a másnapot? Mikor lesz végre elvárható, hogy a betegnek ne kelljen mindent magával vinnie egy műtéthez? Mikor lesz a kórházi koszt legalább olyan színvonalú, mint bármely szomszéd országé? Mikor javul végre a magyar iskolák színvonala?

A kérdések sorát szinte a végtelenségig lehetne folytatni, ugyanis sem az egészségügynek, sem pedig az oktatási rendszernek nincs szinte egyetlen olyan pontja sem, amely megfelelően működik. Rendszerszintű problémákról van szó, mégpedig olyan problémákról, melyeknek nagy részét a Fidesz tudatos romboló politikája okozta. Hogy Kásler Miklós orvosként mégis hogyan képes ehhez szó nélkül asszisztálni, azt elég nehéz megérteni. Az Emmi vezetője ugyanis orvosként elvileg az egész életét az emberi életek megmentésére tette fel, mégis ezzel ellentétesen cselekszik.

Ha szorult volna bármiféle lelkiismeret, esetleg felelősségérzet Kásler Miklósba, már hónapokkal ezelőtt lemondott volna. Nem véletlen tehát, hogy ezen szavak számára csak könyvből ismert fogalmak. Az emberminiszter – Balog Zoltán nagyszerű hagyományaihoz hűen – ismét embertelenségről tett tanúbizonyságot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.