Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A történés folyik és mi nyakig benne vagyunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar szinkront régen világhírűnek tartották, és sokan annak tartják ma is. Kétségtelen, hogy vannak ma is jól szinkronizált filmek, de ezek általában a nagy költségvetésű produkciók.

Létezik egy speciális műfaj, az úgynevezett újraszinkronizálás. Ilyenkor egy már szinkronnal rendelkező filmhez készítenek egy másikat. Ennek két oka lehet. Vagy elveszett minden kópia a régi szinkronról és nem lehet reprodukálni, vagy egyszerűbb/olcsóbb új szinkront készíteni, mint a réginek a jogaival bajlódni. Az esetek több, mint 95%-ában az új szinkron rosszabb a réginél, mert vagy cenzúrázzák, hogy ne kelljen korhatárosítani a filmet, vagy egyszerűen csak kispórolják a pénzt és/vagy az időt a minőségi munkából. Én találtam egy filmet, aminek eddig csak egyetlen magyar szinkronja volt, de már készül a tesco gazdaságos ízű változat is. A film címe A végső visszaszámlálás. Sajnos még csak rövid részletek lettek újraszinkronizálva, de ideteszem az eredetivel együtt, hogy össze tudjuk hasonlítani. A videó anyag alább található:

Az első részlet 39:10-től tart 40:37-ig. Az eredeti szöveg:

– Orson Walles Aranypolgára.

– És hírek a második világháborúról.

– Kell lennie valakinek, aki valamilyen okból el akarja hitetni velünk, hogy 1941-ben vagyunk, de ki az?

– Az oroszok.

– Jaj, Dan!

– Miért ne? Parapszichológiai fegyver.

– Ne haragudjon kapitány, de figyelembe kellene venni valami más lehetőséget is.

– És pedig mit?

– Hogy ez, ami itt történik, talán valóságos.

– Hát ez nevetséges.

– Lehet, hogy az. Csakhogy a bizonyítékok nyilvánvalóak. Nem szabadna kizárnunk egy lehetséges magyarázatot, csak azért, mert nem tetszik.

– Nos, mi az a lehetőség, Mr. Lasky, meg tudná nekem magyarázni?

– Nem, uram. Nem tudom. De mindannyian tudjuk, hogy az időutazás lehetséges. Einstein bebizonyította.

– Elméletben.

– Elméletben.

– Tehát az is elég, ha átesünk szépen egy tengeri viharon és máris okosabbak vagyunk Einsteinnél.

– Miféle vihar volt ez, parancsnok? Mert én még ilyet nem láttam.

– Senki sincs köztünk aki látott volna ilyet.

– Olyan erők hatnak a mindenségben, amelyeket csak most kezdünk érteni. A tudomány ad magyarázatot, nem a babona. Feketelyukak vannak a térben, antianyagok, meg görbült tér. Ezek a dolgok épp, olyan furcsák nekünk, mint a középkori embernek az elektromosság. Vagy a második világháborúban ez a hajó.

– A legénység is kíváncsi a magyarázatra. Meg kell próbálnunk tisztázni ezt a dolgot. Gyerünk a felderítőkhöz!

Az új változat:

– Soros György terve.

– És hírek a Magyarországot elözönlő sokmilliónyi migránsról.

– Kell lennie valakinek, aki valamilyen okból el akarja hitetni velünk, hogy veszélyben vagyunk, de ki az?

– A Fidesz és/vagy az oroszok.

– Jaj, Dan!

– Miért ne? Parapszichológiai fegyver.

– Ne haragudjon kapitány, de figyelembe kellene venni valami más lehetőséget is.

– És pedig mit?

– Hogy ez, ami itt történik, talán valóságos.

– Hát ez nevetséges.

– Lehet, hogy az. Csakhogy a bizonyítékok nyilvánvalóak. Nem szabadna kizárnunk egy lehetséges magyarázatot, csak azért, mert nem tetszik.

– Nos, mi az a lehetőség, Mr. Lasky, meg tudná nekem magyarázni?

– Nem, uram. Nem tudom. De mindannyian tudjuk, hogy a RENDSZER lehetséges. Orwell bebizonyította regényében.

– Elméletben.

– Elméletben.

– Tehát az is elég, ha átesünk szépen egy tengeri viharon és máris okosabbak vagyunk Orwellnél.

– Miféle vihar volt ez, parancsnok? Mert én még ilyet nem láttam.

– Senki sincs köztünk aki látott volna ilyet.

– Olyan erők hatnak a mindenségben, amelyeket csak most kezdünk érteni. A Fidesz ad magyarázatot, nem a babona. Közpénzjelleg-elvesztés van, szerverleállás, meg hajlított valóság. Ezek a dolgok épp, olyan furcsák nekünk, mint a középkori embernek az elektromosság. Vagy egy normális demokráciában egy ilyen választás.

– A lakosság is kíváncsi a magyarázatra. Meg kell próbálnunk tisztázni ezt a dolgot. Gyerünk az NVI-hez!

A második részlet 55:16-tól 57:30-ig tart. Az eredeti szöveg:

– Nem tehetünk úgy, mintha nem tudnánk. Minden ember tudja a hajón, hogy radar és vizuális megfigyeléseink vannak a Japán flottáról, amit 1941. december 6-án Pearl Harbor felé tart. Mit lehet tenni?

– Azt kapitány, hogy berobbantjuk az egész flottát a vízbe.

– A Nimitz hadihajó hadat üzen a Japán birodalomnak? Mert ez ugye ez lenne. Pedig még nem támadták meg Pearl Harbort. És egyetlen dolog bizonyítja csak a szándékukat, a történelemkönyv.

– Elképesztő lehetőségek merülnek fel. Képzelje csak el, mit jelent repülőink tűzereje 1941-ben.

– Mr. Lasky, milyen lehetőségekre gondol?

– A jövőre vonatkozó lehetőségekre. Képzelje csak el az elkövetkezendő 40 év történelmét.

– Mr. Lasky! Gyanítom, hogy nehezebb lesz becsapni a történelmet, mint ahogy azt maga elképzeli.

– Azt hiszem félreért. Én az időparadoxonra gondoltam. Visszamehetnék az időben úgy, hogy találkozzak a saját nagyapámmal. Jóval azelőtt, hogy megnősül és gyerekei lesznek. Összeszólalkoznánk és én megölném. És ha ez bekövetkezik, akkor én hogyan születek meg? És ha nem születek meg, akkor hogyan mehetek vissza az időben a saját nagyapámhoz? Hm?

– Feleannyira sem vagyok olyan elméleti szakember, mint maga de az ösztönöm azt súgja, hogy minden csak egyszer történik meg. És ha valami bekövetkezett semmit sem tehetünk, hogy megváltoztassuk. És megpróbálni sem lenne helyes.

– És hogy tudja megakadályozni? A történés folyik és mi nyakig benne vagyunk.

– Az ég szerelmére! Mi ez az egész? Ütődött egyetemisták nyilvános vitaköre? Ha nem tudnák, hadiállapot van. Ez az Egyesült Államok hadihajója. Vagy legalábbis az volt. Vagy az lesz. Vagy mi az lsten. A fene vigye! Már azzal is megőrjítem magam, ha csak végig akarom gondolni. Szűz anyám! Úgy látszik, álmodom.

– Jól van, nyugalom, nyugalom! Mindenki nyugodjon meg! Menjünk szépen sorban, ahogy az meg van írva. Ha az Amerikai Egyesült Államokat megtámadják, a mi dolgunk megvédeni. A múltban, a jelenben, és a jövőben.

– És azután?

– Azután utasítást kérünk az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnokától.

– Franklin Delano Roosevelttől?

Az új változat:

– Nem tehetünk úgy, mintha nem tudnánk. Minden ember tudja a hajón, hogy tv felvételeink vannak Orbán Viktorról, amint kijelenti: “Barátaim, az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”. Mit lehet tenni?

– Azt kapitány, hogy kapával és kaszával elzavarjuk őket a francba.

– A magyar nép fellázad? Mert ez ugye ez lenne. Pedig még nem loptak el mindent. És egyetlen dolog bizonyítja csak a szándékukat, a megérzésünk.

– Elképesztő lehetőségek merülnek fel. Képzelje csak el, mit jelent több millió ember az utcákon.

– Mr. Lasky, milyen lehetőségekre gondol?

– A jövőre vonatkozó lehetőségekre. Képzelje csak el az elkövetkezendő 40 év történelmét.

– Mr. Lasky! Gyanítom, hogy nehezebb lesz becsapni a történelmet, mint ahogy azt maga elképzeli.

– Erről kérdezze meg Schmidt Máriát. De én most az időparadoxonra gondoltam. Ráhel veje és így az unokája is lehet, hogy pl. angol lesz. Akkor Ráhel majd visszamenőlegesen nem lesz magyar. Jóval azután, hogy az apja ilyeneket jelent ki. Akkor ugye már Orbán sem lesz magyar. És ha ez bekövetkezik, akkor minek aggódik a magyarokért? És ha nem aggódik a magyarokért, akkor mi a fasznak beszél ilyen baromságokat? Hm?

– Feleannyira sem vagyok olyan elméleti szakember, mint maga de az ösztönöm azt súgja, hogy az a magyar, aki annak érzi magát. És akinél ez így van, semmit sem tehetünk, hogy megváltoztassuk. És megpróbálni sem lenne helyes.

– És hogy tudja megakadályozni? A történés folyik és mi nyakig benne vagyunk.

– Az ég szerelmére! Mi ez az egész? Ütődött Bibó kollégisták nyilvános vitaköre? Ha nem tudnák, béke van. Ez Magyarország. Vagy legalábbis az volt. Vagy az lesz. Vagy mi az lsten. A fene vigye! Már azzal is megőrjítem magam, ha csak végig akarom gondolni. Szűz anyám! Úgy látszik, álmodom.

– Jól van, nyugalom, nyugalom! Mindenki nyugodjon meg! Menjünk szépen sorban, ahogy az meg van írva. Ha a magyar demokráciát megtámadják, a mi dolgunk megvédeni. A múltban, a jelenben, és a jövőben.

– És azután?

– Azután új, tisztességes választásokat írunk ki.

– Ezzel a választási rendszerrel, médiaegyensúllyal, és ezekkel a választókkal?

Ugye mennyivel jobb az eredeti? Bár lehet, hogy az új valósághűbbnek hat.

bircanyeerow

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!