Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Képzelje el az Arany János-emlékszobát az Akadémia épületében, amint Erdogan beleszagol. Lírai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

[email protected]

Tárgy: Líra

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Mondja a nagyi, hogy a kend pénzes ládáját is cincogtatja a házigazdája, esik a líra árfolyama. Megmondom őszintén, belezavarodtam először egy kicsikét ebbe a líra dologba. Mert mi az iskolában a költészettel kapcsolatban tanultuk ezt a szót, és gondoltam verscsináláshoz van köze. Aztán belenyugodtam, hogy aki szórja a pénzt, az is költ, és nem betűt vet, hanem pénzt pazarol. Megnézem a szótárban a biztonság kedvéért, az meg azt írja a líra csillagkép és hangszer. Bonyolult. Nem is értem, hogy minek kell nekem állandóan fitetni!

Ezzel a líra mizériával elismerem, hogy ott se virágoskert az élet, de itt sivatag. Nem a Góbi, mert annak legalább állítólag az alja tele van drága ásványkinccsel, nálunk meg csak a sivárság, az üres sámándob, meg a világ legnagyobb jurtája éktelenkedik, és világító keresztek sorjáznak. Arról még nem döntött a Népek Nagy Ítésze, hogy kiket, és milyen sorrendben feszített meg, de megnyugodhatunk, fejben már megvan neki a koncepció, csak a diktálással késik valami miatt, de lehet, hogy csak élvezi a személyzete és az alattvalói félelmét és majd az új étekmestere szája íze szerint dönt. Szóval jobb ott kendnek.

Én most csak azért – mondhatni miheztartás végett – írok kendnek, mivel az illegális fiókszervezet szólt, hogy „Minden magyar felelős minden magyarért” és – bár kend leginkább székelynek mondja magát, én meg kun/török/jász/szász/székely mintázatú magyar volnék – azért a felelősségem kend iránt fennáll abban az estben is, ha erre egy orosz szolgának véleményezett örmény/szlovák/román int.

Mert én a nagyi szerint romantikus, meg lírikus alkat is vagyok, mint az anyu. Az is – mikor még volt mozi a faluban – vörösre sírta a szemét annyira elérzékenyült egy–egy jó filmen, de ma már se mozi, se film és az anyu se sír, hanem összeszorítaná a fogát inkább, ha lenne, de nincs félmilliónk, hogy fogat csináltassunk anyunak. Nálunk az egészségügyi ellátás kimerül abban, hogy az anyu és az apu fizetéséből vonják a tb-t. Még szerencse, hogy nálunk minden felnőtt – biztos szolidaritásból – foghiányos, és apunak így is tetszik az anyu, és amikor anyu szomorkodik a hiányos fogazata miatt, akkor az apu bazsalyogva mondja, hogy „ne búsulj anyukám, a kevesebb fog kevesebb fájdalom, és minden kihúzott foggal csökken a balesetveszély a házaséletünkben” és jót nevetnek.

Fogalmam sincs, mi a nevetnivaló ezen, de még a nagyi is elmosolyodik, ami ritkaság, mert ő nagyon komolyan veszi az életet általában, gondolom, a házas se kivétel.  Egyébként én elég értetlen tudok lenni. Beismerem. Most hatodikán is a tatát majdnem sikerült bepöccentenem. Apu avatkozott közbe, mielőtt a tata türelme végképp elfogyott volna. Sürgősen vissza kellett kérnem a flexet a szomszédtól, utána meg a masina visítása miatt felesleges volt a szöveg, én meg megmaradtam tudatlannak. Hacsak…

Ha meg nem sértem kendet az oktondiságommal, esetleg, netán, némi útbaigazítást…

Szóval: ’48-ban miért harcoltak migránsok a magyar szabadságért, az aradi vértanúk között miért magyar volt a legkevesebb, hogyan kaphattak letelepedési engedélyt azok a kivégzett migránsok, akik magyarul se tudtak, és végül a halálos ítéletüket aláíró Ferenc József császárnak hogyan lehetett szárnysegédje a most legnagyobb magyarnak magasztalt vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr őfőméltósága, aki a Magyarország fölötti hatalom megszerzése érdekében lepaktált a székelyeket rabigába hajtó románokkal, és ha annyira orrolt a Károlyi Mihályra, akkor miért házasodtak be a gyerekei a Károlyi családba, és…?

Nagyon kérem kendet, legyen hozzám türelmesebb, mint a tata. Tudom, ő se rám haragszik, hanem a múltunkat visszamenőlegesen kacskaringósra kiagyalókra, és nem akar nekem rosszat. Kend tudja az igazságot? Ha nem kapok érte ötöst az iskolában, akkor ne tessék megírni, mert van nekem elég bajom az iskolával. Erről kendnek sejtése sincs.

Megsúgom: még vacillál ugyan a felsőbbség, hogy ágyútölteléket, vagy humán erőforrást gyártassanak-e belőlem. Vagy munkaszolgálat után séta az aknamezőn, mint a nagy elődnél? Felőlem nézve édes mindegy. Vagy mégse. Ha sorra kerülök, biztos megmondják majd, hogy kinek a palotájáért kell meghalni, nem emiatt izgulok. Hanem ismét pelenkásnak lenni, na, az ciki!

Persze kend ezt se tudja, mert itt mindenki sunyít! Süket, vak és néma. Az illiberálisból senki se hajlandó kihallani, hogy az alattvalóknak nincs kegyelem! Tömegsír az ország, de csukott szemmel nem látszik, csak a kevélyen tornyosuló paloták és templomok árnyékában motyog, és pislog vacogva néhány kihűlő félben lévő nyavalyás! De hiába! Terjeng a szag.

Ez komoly. Pelenka szag. Nem a trónörökös világsajtót ékesítő melléktermék göngyölege, hanem a magyar honba importált ferdeszemű bérrabszolgák pelenkája illatozik. Most még. Ez komoly. Ezt olyan bácsi mondta a tatának, aki nem füllentős, és egy napot majdnem kibírt a szalag mellett a szereldében. De mégse, mert a második eü. szünetben se került rá sor a vécén a sok idegen elhúzódó pelenka cseréje miatt, becsinálni nem akart, hát kilépett. Így járt a nagyságos úr vágóhídján, meg a konzerválósoknál is. Bizony ne akarjon kend itthon melós lenni, de nyakkendős se. Azokra – a szagból ítélve – mostanában kerített sort a kegyelmet nem ismerő, ráadásul a felkészületlen akadémikusok pelenkát se vittek magukkal.

Most képzelje el az Arany János-emlékszobát az Akadémia épületében, amint Erdogán beleszagol. Lírai.

Bütyökfalva, 2018. október 9.

Mirtill

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.