Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A rinocérosz fenekéről

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szeretném én látni azt az embert, aki engem le tud kötelezni.

Ez a magyar Országház épületében hangzott el 2018. október 1-én, a csúti futballista mondta miniszterelnöki tisztségben, pökhendi arckifejezéssel, fennhangon és diadalmasan.

lekötelez ts ige

1. (Szolgálattal, szívességgel, valamely tettével) hálára, viszonzásra, ellenszolgálatra kötelez (2) vkit… kedves, kitüntető szívességet tesz (velem, velünk)…

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára ezt a szócikket így írja le (a „ts” azt jelenti, hogy az ige tárgyas). Lévén értelmező szótár és nem stilisztikai enciklopédia, azt nem teheti hozzá, hogy a magyar nyelv ezen állandó szókapcsolata (hálára kötelez) durva, éppen a tett és annak viszonzása ennél finomabb, árnyaltabb szót igényelne (hálára késztet, indít), dehát nincs mit tenni, majd egy magyar író, aki kellőképpen érzékeny a pontos fogalmazásra, másképp írja le ezt a két ember közötti cselekedetsort.

Engem már sokszor köteleztek le és sokszor gondoltam úgy, hogy el vagyok kötelezve. Igyekeztem mihamarabb  a viszontszolgálattal megjelenni, egyszerűen azért, mert az úgy emberi, az már kevésbé számít, hogy úgy is illik. Valami ilyesminek (és még mennyi hasonlónak) a hiányáról beszéltem minap, ami a baromfiszaros udvarnak és az ottani mentalitás iránt való ragaszkodásnak a következménye, az ott fogant gyűlöletnek és bosszúvágynak, mely ösztönszerű indulatok elfojtanak minden egyéb, akarattól függő megnyilvánulási lehetőséget, elsősorban a tanulással megszerezhető javak iránti vágyat.

Szeretném én látni azt az embert, aki engem képes korrumpálni.

Ennek a mondatnak kellett volna elhangzania. Csöndesen, szerény mosollyal. Ezt a mondatot a jelzett módon olyan ember mondhatta volna el, aki köztudottan, híresen megvesztegethetetlen.

Magyarország miniszterelnökének elképesztően vastag bőr van az arcán, hozzá képest a rinocérosz  feneke egy l’Oréal reklám. De ezt a mondatot egyelőre még ő sem bírná kimondani. Akkor sem, ha képes volna különbséget tenni lekötelezettség és megvesztegethetőség között.

Nota bene, a megvesztegethetetlenség önmagában nem feltétlenül egyértelműen pozitív tulajdonság, talán elég a világtörténelemnek egy másik ismert gazemberére emlékeztetnem: Robespierre epitheton ornans-a ez a szó.

Ez már egy másik történet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.