Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valaki hamarosan be fog csöngetni a számlával

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a fideszes harci egységek teljes mellszélességgel védik a senki által nem támadott kerítést, a mocsármédia habosra-babosra nyalja Orbán Viktor becses személyét és már azt hazudják a rajongótábornak, hogy a vezérük legyőzte a fél világot, az ország településeinek élete egyre furcsább irányt vesz.

Az már köztudott, hogy az uniós kifizetések késnek és távolról sem biztos, hogy teljes mértékben meg fognak valaha is érkezni. Az Orbán-kormány ettől függetlenül gálánsan fizeti az uniós pénzekre sikerrel pályázóknak az előleget, mégpedig közpénzből, hitelből. Na, nem a nagylelkűség, vagy a gazdaság szereplőiért érzett aggodalom motiválja őket, hanem egyrészt kimutatható gazdasági teljesítmény csak akkor van, ha van beruházás, beruházás pedig jórészt csak uniós forrásokból van. Mindig is abból volt. Akkor is, ha ezt a kormányzati kommunikáció elfelejtette közölni a társadalommal, sőt, azt erősítették, hogy az a pénz jár nekünk. Ami egyrészről igaz, hiszen van erre vonatkozó megállapodás az Unióval, ez nem adomány, azonban vannak elvárások is, erről a kormány nagyvonalúan elfeledkezik.

Mostanra az államháztartás hiánya az egekbe szökött. Miután a milliárdokkal nem nagyon tud mit kezdeni az átlagember, számoljunk kicsiben. Nagyjából ott tartunk, hogy minden egyes magyar emberre lebontva a hiány fejenként meghaladja a 170 000 forintot. A ma született csecsemőt és a dédit is beleértve. Ez már egy értelmezhető összeg, bár sok ember ennyi pénzt sem látott egy összegben soha életében.

A lényeg: baj van. Az Unió visszatartja a kifizetéseket, a kormány ettől függetlenül fizette a támogatásokat a semmiből. Mostanra már a semmi is elfogyott, mert a felére vették vissza a nyertes pályázatokra fizethető előleget, ám most derült ki, hogy az önkormányzatokon is igyekszik a kormány bevasalni a pénz egy részét. Persze lesz majd magyarázat a dologra, abban biztos vagyok. Elsősorban a liberálisok és a volt szocialista kormány tehet mindenről és Soros György, de a háttérben húzódó Gyurcsány-szál sem kizárt.

A Népszava értesülései szerint az önkormányzatok sorra kapják a kormánytól a felszólítást, hogy a számukra kiutalt uniós pénzek még el nem költött részét utalják vissza az államkasszába. Így a választás előtt nagy hangon beharangozott, az Orbán-kormány bőkezűségét hirdető beruházások sora hiúsul meg, de ez most nem számít a kormánynak. Ami fontos: jól mutassanak a számok, a statisztikákat lehessen megfelelően kozmetikázni. Nem újdonság ez, de soha nem volt ennyire egyértelmű eddig.

Közben mennek a hatalmi harcok azokon a településeken, amelyek nem kerültek a Fidesz kezébe. Hódmezővásárhely ilyen település. Ott még nehezíti a helyzetet az is, hogy Lázár János egykori mindenhez is értő miniszter személyesen működik közre a hódmezővásárhelyi polgárok többsége által megválasztott polgármester ellehetetlenítésében. Segítségére van ebben a nemtelen munkában a fideszes média éppen úgy, mint a fideszes többségű önkormányzat. A kormánypárt hűséges szolgái most sem a polgárokat képviselik, hanem a pártot. Ennek érdekében minden megengedett, akár még a város működésének ellehetetlenítése is. Úgy látom, Márki-Zay Péter és a város lakói nem adják könnyen magukat. Ezt találtam a polgármester közösségi oldalán:

Hát így állunk a kormány újabb gyűlöletkampányának árnyékában. A kérdés az, hogy vajon a Fidesz a saját oligarcháitól és kitartottjaitól is visszakéri a támogatási összegek egy részét? Tiborcz István mennyit fizet be a kasszába vajon? És Mészáros Lőrinc? Vagy megint csak azok járnak pórul, akik nincsenek bekötve közvetlenül a miniszterek elnökének a hátsójába? A másik kérdés az, meddig megy el a hatalom? Mire hajlandóak és mire képesek azért, hogy a többség akaratát semmibe véve megkaparintsák az utolsó, tőlük független önkormányzatot is? Mert ami Hódmezővásárhelyen folyik, az nem Márki-Zay és Lázár magánháborúja. Az a fideszmaffia és a polgárok háborúja. Ez megy kicsiben és nagyban, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Gödöllőn és máshol.

Ha az uniós források nem kezdenek hamarosan befolyni, a helyzet nehezen leplezhető tovább. Ha bejönnek a pénzek, akkor be lehet vakolni a ház elejét és még egy darabig nem fog látszani, hogy belül rohad az egész. Az azonban biztos, hogy nagyon súlyos árat fogunk fizetni azért, hogy gyávák és gyengék voltunk rácsapni a tolvajok enyves mancsára. Előbb, vagy utóbb valaki be fog csöngetni azzal a számlával és nem lesz hová bújni előle. Bizony.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.