Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Shana Tova mindenkinek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt kívánom, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a most beköszöntő újév is az összetartozás, egymás kölcsönös tisztelete, valamint közös kultúránk megvédése és gyarapítása jegyében teljen – írta Orbán Viktor a zsidó vezetőknek. (hvg.hu)

Hát, Viktorka, kívánok én is neked ezt-azt, de hogy Shana Tova nincs benne, az biztos.

Kívánok neked például összetartozást az ország valós problémáival. Nem kell hozzá Nemzeti Inzultáció, elég, ha felpattansz a kisvasutadra, de a másik irányba indulsz vele, mondjuk az ország keleti felében elnéptelenedő kisközségekbe, nyomorgó falvakba, ahol a madár se jár, meg a gyerekek se iskolába, mert nincs cipőjük. Vagy összetartozhatnál például a számtalan lopásoddal, csalásoddal, uszításoddal, büntetőjogilag.

Aztán kívánom neked egymás kölcsönös tiszteletét is… csak megadni nem tudom sajnos, mert az teljesen egyoldalú lenne. Kölcsönösségnek nyoma sincs ott, ahol te és kedves barátaid, rokonaid, elv-társaid és Elvtársaid a markotokba kacagva köptök szemen egy fél országot, mármint a nem-kétharmad felét, ami valójában kicsit több, mint a fele, de legalább szerintetek úgysem számít magyarnak, tehát mindegy. Tudom, persze, te „kölcsönösen tisztelsz” mindenkit, aki nem ellenzéki, nem szegény, nem értelmiségi, nem kisebbségi, nem nőnemű, nem szociálisan érzékeny, nem hangoztat a tiédtől eltérő véleményt… tehát a kedves barátaidat, rokonaidat, elv-társaidat és Elvtársaidat, ha egyáltalán.

Közös kultúrám pedig veled nincs. És ez nem annak a kérdése, hogy ki mikor ünnepli az Újévet, hanem annak, hogy ki mit tekint kultúrának. Számomra a kultúra elválaszthatatlan az emberségtől, a becsülettől, az együttérzéstől, a toleranciától; szóval nem látom a közös nevezőt a te „kultúráddal”. Az idézőjel szándékos, és az én kultúrámat, kérlek szépen, ne védd, nincs mitől, nincs kitől, nincs miért. És ne is „gyarapítsd”, mert az baromi sokba kerül nekem, és mindenki másnak is, aki nem a kedves barátod, rokonod, satöbbi…

Egyébként pedig boldog karácsonyt! Minden kérdésedre.

Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.